CITYOF PHILADELPHIA

LAW DEPARTMENT

Tax Unit

Municipal Services Building
1401 JFK Boulevard- 5™ Floor
Philadelphia, PA 19102-1595

FRANCES RUML BECKLEY
REVENUE CHIEF COUNSEL
PHONE: 215.686.0515
EMAIL.:frances.beckley@phila.gov

June 12, 2017

Re: Philadelphia Beverage Tax — Request for Letter Ruling

This ruling is issued by the Tax Unit of the Law Department and the Technical Staff of the

Revenue Department (together “the City”) and is in response to your request for a ruling on
whether bould be subject to the Philadelphia
Beverage Tax (“PBT”) in two instances upon which {jjjjffis acting as a Philadelphia dealer on
taxable product that it has manufactured. The first instance relates to situations where {JJj owns
and manages Coca-Cola vending machines. The second instance relates to situations where {JJjjij
sells taxable sweetened beverages (“SB”) directly to retail customers that give away their product

to their employees and customers.

Facts

This ruling is based upon the following facts as detailed in Gordon Jenkins’ letter dated April 13,
2017 and an email follow-up from Mr. Jenkins dated May 11, 2017:

. . is a wholly-owned subsidiary of the Coca-Cola Company (“TCCC”).

o is a manufacturer and produces SB both within and outside the C1ty of Philadelphia,

making the SB from concentrate.

o [ -urently purchases concentrate for Coca-Cola products from its parent company,
TCCC. TCCC creates that concentrate from raw ingredients, rather than purchasing it

from any third-party.



e For third-party products (products not owned by TCCC, but produced pursuant to co-
packing agreements) that [Jllproduces, (lll purchases concentrate from a third party.

o [ is a registered Philadelphia distributor and pays the PBT on supplies of SB delivered

to Philadelphia dealers. Most of (.’s SB sales are to other dealers.

I aiso acts as a Philadelphia dealer by supplying SB in Coca-Cola owned and managed

vending machines located within Philadelphia. These vending machines are stocked by

B ployees with SB manufactured by I oth within and outside Philadelphia.

Retail customers/consumers acquire the SB directly from - through the vending

machine purchase.

B - 150 sclls SB directly to retail customers. These retail customers are using the SB to

give away to their employees and customers, and so are not dealers. For instance,

may sell and deliver SB to a lawyer’s office and the lawyer provides the SB to his or her

clients and employees.

Summary Question and Answer

Is subject to PBT when on SBs it manufactures and sells directly to retail customers either
through vending machines or by delivery?

No PBT is imposed on the direct retail sales by -, whether by vending machine or delivery.
However, because [Jjjjjjis acting as retailer in these transactions, its purchase of concentrate from
third-parties to make non-Coca-Cola products for retail will be subject to PBT. The purchase of
concentrate to make Coca-Cola products from .’s corporate parent will not be subject to PBT.

Statement of Law
Philadelphia Code § 19-4103(1) imposes the PBT as follows:

Effective January 1, 2017, and thereafter, a tax is imposed upon each of the
following: the supply of any sugar-sweetened beverage to a dealer; the acquisition
of any sugar-sweetened beverage by a dealer; the delivery to a dealer in the City
of any sugar-sweetened beverage; and the transport of any sugar-sweetened
beverage into the City by a dealer. The tax is imposed only when the supply,
acquisition, delivery or transport is for the purpose of the dealer’s holding out for
retail sale within the City the sugar-sweetened beverage or any beverage produced
therefrom. The tax is to be paid as provided in § 19-4105 (liability for payment of
tax) and § 19-4107 (waivers).

Philadelphia Code § 19-4101(4) and Philadelphia PBT Regulation § 101(h) both define supply as
“[s]ell, distribute, transfer, deliver or supply.”



Ruling

The PBT is imposed when “the supply, acquisition, delivery or transport [of SB] is for the purpose
of . . . holding out for retail sale within the City the sugar-sweetened beverage or any beverage
produced therefrom.” Philadelphia Code § 19-4103(1).

In the situations described above, - acts as both the manufacturer and dealer of the SB
provided to the customer. Because there is no distributor from which -acquires that final SB,
there is no distribution transaction upon which to impose the PBT. When @l makes its own SB,
it is self-evident that the SB has not been “supplied” to, “acquired” by, or “delivered” to [l
While it may be technically true that [JJilj “transports” the SB into the City in cases where the
manufacture occurred outside Philadelphia, the City takes the position that transportation only
triggers the tax when it is the completion of a distribution transaction from a third-party.'

However, the SB provided to the customer is not the only SB at issue in these situations. Because
I s 2 Philadelphia dealer, its purchase of concentrate (also defined as SB) from a third-party to
make non-Coca-Cola SBs for retail customers is “supply” of SB subject to the tax. Accordingly,

if the third-party from whom [Jjjiilpurchases the concentrate for non-Coca-Cola SBs is not a
registered distributor, [JJll must register and pay the PBT on those purchases. [JJj’s purchases
of concentrate from its corporate parent will be treated as self-supply and not subject to PBT so
long as the transactions are within an affiliated corporate group.

This opinion is given to you as of the date hereof, and we express no opinion as to any matter not
expressly set forth herein. By rendering this opinion, we do not undertake any obligation to advise
you of any change in law or facts that may occur or come to our attention after the date hereof.

We offer no assurance that we would reach the same conclusion with respect to other specific
items.

Sincerely yours,

Frances Ruml Beckley /_\

Revenue Chief Counsel

! Those situations are analogous to the farmers’ market scenario presented in the frequently asked
questions (FAQ) section on the city of Philadelphia’s website. In each, there will be no taxable
event since the product was never “supplied” to a dealer:

I am a manufacturer who sells sweetened beverages directly to the public, for
example at a Farmer’s Market. Do I need to register and pay the tax for sweetened
beverages I sell to the public in Philadelphia?

No. The Sweetened Beverage Tax is on the distribution of sweetened beverages

for resale to a dealer in Philadelphia. In this case, because no distribution has

occurred, no taxable transaction has occurred.
http://www.phillybevtax.com/Dealers/Frequently-Asked-Questions





