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Re: Sugar Sweetened Beverage Tax — Request for Letter Ruling

Dear Mr. -

This ruling is issued by the Tax Unit of the Law Department and the Technical Staff of the
Revenue Department and is in response to your request for a ruling on whether frozen
concentrates, water enhancers, and powered mixes are taxed under the Sugar-Sweetened Beverage

Tax (“SBT”).

In your request, you argue that there is an inconsistency among the ordinance, regulation, and
frequently asked questions (FAQ) response on the Philadelphia website, whether these items are
taxable. Specifically, you note that the ordinance exempts syrup or other concentrate products to
which the customer is required to add other ingredients to have a consumable beverage, but argue
that the regulations and Revenue Commissioner’s Report on the SBT limit that exemption when

* the manufacturer’s intended end product is taxable. Attached is your Memorandum dated April

14, 2017, requesting a ruling.
Question Presented
1. Whether taxable syrups, concentrates and powered mixes include frozen concentrates; such

as Ocean Spray Cranberry Juice Cocktail, “water enhancers,” like MiO, and powdered
drink mixes, like Nestea ice tea mix or Country Time lemonade mix?



Statement of Law

Philadelphia Code § 19-4101 (3)(b) states that a SBT includes “[a]ny non-alcoholic syrup or other
concentrate that is intended to be used in the preparation of a beverage and that lists as an

- ingredient.” However, Philadelphia Code § 19-4101 (3)(c)(.6), excludes from the tax “[a]ny syrup
or other concentrate that the customer himself or herself combines with other ingredients to create
a beverage.”

Section 102 of the SBT Regulations states that the SBT does not include:

Any syrup or other concentrate that the customer himself or herself combines with
other ingredients to create a beverage. For example, table sugar, maple syrup, and
honey are generally in this category, because they are multi-purpose sweeteners
and their manufacturers’ packaging, marketing, and instructions do not reflect an
intention for use in the preparation of a beverage. Similarly a bag of sugar with a
beverage recipe on it is included in this category, because the use is merely
incidental. In contrast, bag-in-box high fructose corn syrup is packaged and
marketed as a sweetener for beverages, and its instructions reflect that use;
accordingly, it is subject to the tax.

Phila. Reg. § 102(a)(F).
Revenue Commissioner’s Report:

It was requested that the regulations be amended to:
o Clarify that syrups and other concentrates are only taxable when used by
someone other than the end consumer to make a beverage.
e Clarify that syrups and other concentrates are only taxable when the end
product, as prepared to the manufacturer’s specifications, would be
taxable. .

The Commissioner agrees and the necessary changes have been made in ARTICLE 1
GENERAL PROVISION - Section 102.

Revenue Commissioner’s Report on Philadelphia Beverage Tax Public Hearing, Oct. 31, 2016, p.
3 (https://beta.phila.gov/media/20161101125829/Philadelphia-Beverage-Tax Commissioners-
Report-on-Public-Hearing 20161031.pdf).

FAQ section on the city of Philadelphia’s SBT:

Are mixes sold at retail (like powdered ice tea, protein shakes, hot cocoa, or
lemonade) taxable?

Not if they are sold in concentrate form to the end customer who will mix them to

create a beverage. If the dealer mixes them to create a beverage, the finished

product is taxable.
http://www.phillybevtax.com/Consumers/Frequently-Asked-Questions




Ruling

Upon review of the ordinance, regulation, and frequently asked questions (FAQ) response on the
Philadelphia website, and Revenue Commissioner’s Report on Philadelphia Beverage Tax Public
Hearing, it is determined that frozen concentrates like Ocean Spray Cranberry Juice Cocktail,
water enhancers like MiO, and powdered drink mixes like Nestea ice tea mix or Country Time
lemonade mix, sold at retail to which the customer himself or herself combines with other
ingredients to have a consumable beverage, are not taxable under the SBT.

This opinion is given to you as of the date hereof, and we express no opinion as to any matter not
expressly set forth herein. By rendering this opinion, we do not undertake any obligation to advise
you of any change in law or facts that may occur or come to our attention after the date hereof.

We offer no assurance that we would reach the same conclusion with respect to other specific
items.

Sincerely yours,

44

Frances Ruml Beckley
Revenue Chief Counse





