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ISSUE 

PA Act 191 of 2012, the Wireless Broadband Collocation Act (Act 191), became 
effective on December 24, 2012. This Act established that the modification, replacement 
or collocation of wireless telecommunications equipment on previously approved 
wireless service facilities may be done without obtaining zoning permits and, in some 
cases, building permits, from a municipality.  

Additionally, The PA Uniform Construction Code (UCC) regulations exempt related 
equipment from building permit requirements. 

This Code Bulletin seeks to summarize Act 191 and the UCC to provide direction to 
staff and customers on permit requirements for these facilities. 

BACKGROUND 

Historically, the Department has not required building permits for private antennas on 
masts as high as 12 feet and dish antennas as wide as 6 feet. The Department 
maintains a Code Bulletin (B-0401) which establishes that private antennas for 
television or radio reception 12 feet or less in height and dish antennas two feet or less 
in diameter do not require Building Permits.   

PA UCC regulations state that, “A permit is not required for the installation, alteration or 
repair of generation, transmission, distribution, metering or other related equipment 
under the ownership or control of public service agencies.”  Pennsylvania’s Department 
of Labor and Industry considers radio, television, internet and cellular communications 
as public services. They have not required building permits for these installations, but 
believe that the installations must still comply with the technical provisions of the UCC. 
These installations are exempt from permits but not considered exclusions under the 
UCC. 

Building Code Official training developed by the PA Construction Codes Academy and 
reviewed by legal counsel from the State advises that cellular communications 
equipment is exempt from building permit requirements per Section 403.42(e) of the 
UCC regulations, though installations must still be in compliance with the technical 
requirements of the UCC.  
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DIRECTION: 

PA Act 191 applies only to the replacement, collocation or modification of existing 
facilities, equipment or structures and establishes the limitations on municipal code 
enforcement regarding such replacement, collocation and modification of “wireless 
telecommunications facilities.”  

The Act defines “wireless telecommunications facilities” as follows: 

The set of equipment and network components, including antennas, 
transmitters, receivers, base stations, cabling and accessory equipment, 
used to provide wireless data and telecommunications services. The term 
shall not include the wireless support structure. 

This Code Bulletin summarizes the impact of Act 191 and the UCC regarding permits 
and code review and establishes Philadelphia’s permit processing requirements where 
authorized by Act 191 and the UCC. 

 
New Wireless Service Facilities 

The use subcategory of “Wireless Service Facilities” is defined in the Philadelphia 
Zoning Code as follows: 

Towers, antennas, equipment, equipment buildings, and other facilities 
used in the provision of wireless communication services.  

The Zoning Code recognizes these facilities can be located on existing buildings. 

Wireless service facilities, and their supporting structures, not previously approved, 
are not subject to Act 191 and therefore will require zoning permits prior to their 
construction. Review of those applications will confirm compliance with the Philadelphia 
Zoning Code. 

The UCC exempts the equipment related to wireless transmission from permit 
requirements, but it does not exempt the support structures. Therefore a building 
permit will only be required for the structure being built to support new wireless 
service facilities (i.e. towers, buildings, and other support structures). 

 
Replacement 

Replacement of wireless telecommunications facilities (as defined in the Act) on existing 
wireless support structures or within existing equipment compounds may be performed 
without obtaining building or zoning permits. If presented with a permit application 
for replacement the Department may only review for compliance with the UCC, but may 
not issue a building permit. 

Given the limitations imposed by Act 191 and the UCC regulations, the Department will 
no longer process zoning or building permit applications for replacement of equipment 
and components at a previously permitted wireless facility. The owner is responsible for 
ensuring compliance with the PA UCC. 
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Collocation 

Collocation is considered the placement or installation of new wireless 
telecommunications facilities (as defined in the Act) on previously approved and 
constructed wireless support structures, including self-supporting or guyed monopoles 
and towers, electrical transmission towers, water towers or any other structure 
(including buildings) previously approved to support the placement or installation of 
wireless telecommunications facilities. The term includes the placement or modification 
of accessory equipment within a previously approved facility. 

Collocation of wireless telecommunications facilities on existing wireless support 
structures or within existing equipment compounds may be performed without obtaining 
zoning approval.  

Based upon Act 191, the Department will no longer process zoning permit applications 
for collocation of new equipment and components at a previously permitted wireless 
facility. A use registration permit is not required for the collocation of facilities by an 
additional service provider where the use of a wireless service has been previously 
approved. 

Based upon the UCC, building permits are not required for collocation of new equipment 
and components. All collocations are required to comply with the technical requirements 
of the UCC, even though a building permit is not required. 
 

Modification 

The improvement, upgrade or expansion of existing wireless telecommunications 
facilities or base stations on an existing wireless support structure or within an existing 
facility is considered a “modification” by Act 191.  

If the modification does not increase the height of the wireless support structure, by 
more than 10%, or by the height of one additional antenna array (with separation from 
the nearest existing antenna not to exceed 20 feet) whichever is greater, the 
modification is not considered substantial modification, and zoning approval is not 
required.  

The Department will no longer process zoning permit applications for modifications of 
facilities at a previously permitted wireless facility unless the applicant proposes to 
increase the height of the support structure or the footprint of the facility.  

When reviewing zoning permit applications which propose to increase the height of a 
wireless support structure, the Act allows increases of more than 10% or one additional 
antenna array if the applicant submits documentation that the height increase is 
necessary to avoid interference with existing antennas. Proposed increases in the 
footprint of the wireless facility require zoning approval. 

Building permits are required for any modifications of the support structure only. All 
modifications are required to comply with the technical requirements of the UCC, even 
though a building permit may not be required. 
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General Notes 

While Act 191 limits zoning permit and review requirements, any proposed collocation, 
modification or replacement must continue to comply with applicable conditions or 
provisos applied to the initial wireless telecommunications facilities, equipment 
compound and wireless support structure approval. 

Additionally, any proposed collocation, modification or replacement may not exceed the 
applicable wind loading and structural loading requirements for the wireless support 
structure. 

Electrical permits for any wireless telecommunication facility are required except: 

1. Where low voltage wiring is being installed in a structure considered a U (Utility) 
Building Code Occupancy Classification, such as a tower, per Section A-301.2.3 
of the Administrative Code; or 

2. When the work is limited to replacement of existing wireless telecommunications 
facilities on existing wireless support structures or within existing equipment 
compounds. 

Electrical work that does not require a permit must still be performed by a Philadelphia 
licensed Electrical Contractor and must comply with the technical provisions of the 
UCC. 
 
As set forth in PA Act 191, an application shall be deemed complete when all 
documents, information and fees specifically set forth by the Department’s regulations, 
ordinances and forms pertaining to the location, modification or operation of wireless 
telecommunications facilities are submitted by the applicant.  The Department shall 
notify an applicant within 30 days in the event that any additional information/items are 
required to complete the application as necessary. Once an applicant submits a 
complete application for a collocation/modification under the Act, the Department shall 
have 90 days to review and process such application.   If the Department should fail to 
act upon an application within this 90-day time period, the application shall be deemed 
approved.   
 
 

 


