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QUESTION: 
When does the Building Construction and Occupancy Code require the installation of carbon 
monoxide alarms that are hardwired and/or interconnected?  
 
CODE ANALYSIS:  
The Building, Existing Building, and Residential Codes refer to the Fire Code to set their carbon 
monoxide alarm requirements.   
Section F-908.7 of the 2007 Philadelphia Fire Code requires installation of a carbon monoxide 
alarm(s) “in any new or existing building with a Group R-3 or Group R-4 occupancy” where one 
or more fossil fuel or wood burning appliances are installed in the building or where a garage is 
attached to the building.   Routinely, the required carbon monoxide alarms shall be hardwired 
and, if more than one is required, interconnected.  The exception is existing Group R-3 and R-4 
occupancies where the alarms need not be either.   
Section F-908 makes no mention of alterations to existing R-3 or R-4 occupancies affecting the 
carbon monoxide alarm requirement or the exception.  The Existing Building Code applies the 
requirements of the Building Code to all new elements when Level 2 or higher alterations are 
being done.  The Building Code refers to F-908, thereby retaining the exception for existing R-3, 
R-4 occupancies.   
Section F-908.7.2 permits but does not require combination smoke and carbon monoxide 
alarms.  Fire Code Section F-908.7.3 applies smoke alarm location requirements only to carbon 
monoxide alarms only when they are combination CO/smoke alarms.   

DISCUSSION: 
Any new R-3 or R-4 occupancy must be reviewed for the required carbon monoxide alarm 
installation.   
Although smoke alarm and carbon monoxide alarm installation requirements differ, an 
opportune occasion to check for adherence to carbon monoxide alarm requirements in an 
existing R-3 or R-4 is at the installation of hardwired, interconnected smoke alarms.    

POLICY: 
Carbon monoxide alarms are not required to be hardwired and/or interconnected if the use is a 
pre-existing R-3 or R-4 occupancy and, unlike smoke alarms (see Code Interpretation 0502), 
alterations to such existing R-3 or R-4 occupancies do not subject carbon monoxide alarms to 
requirements to be hardwired or interconnected. 
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As with all life safety requirements in the code, the Department shall strive to make certain that 
carbon monoxide alarm requirements are met. 

DIRECTION: 
Plans for a newly constructed R-3 or R-4 or for a change of occupancy to an R-3 or R-4 shall 
indicate all required carbon monoxide alarms.  These shall be hardwired and, where more than 
one is required, interconnected. 
When plans for an existing R-3 or R-4 occupancy are submitted that include the installation of 
hardwired or interconnected smoke alarms, those plans shall also indicate the required CO 
detectors (whether hardwired/interconnected or not, whether combination or not, whether 
existing or to be installed).  When inspecting this smoke alarm installation, an inspector shall 
also inspect for the CO alarm(s) indicated on the plan. 


