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QUESTION: 
 
When does the code require the installation of hard-wired smoke alarms in one and two family 
dwellings?  
 
CODE ANALYSIS:  
 
1. Section R-313.1 of the 2004 Philadelphia Residential Code requires the installation of smoke 

alarms in newly constructed and converted one- and two-family dwellings. Hardwired 
interconnected smoke alarms shall be installed in the following locations: 

a. In each sleeping room; 
b. Outside each separate sleeping area in the immediate vicinity of the bedrooms; 
c. On each additional story of the dwelling, including basements but not including crawl 

spaces and uninhabitable attics. In dwellings with split levels and without an 
intervening door between the adjacent levels, a smoke alarm installed on the upper 
level shall suffice for the adjacent lower level provided that the lower level is less than 
one full story below the upper level. 

2. Section R-313.1.1 of the 2004 Philadelphia Residential Code states, “when interior alterations, 
repairs or additions requiring a permit occur, or when one or more sleeping rooms are added or 
created in existing dwellings, the individual dwelling unit shall be provided with smoke alarms 
located as required for new dwellings.”  However the exception to this section states that 
hardwired smoke alarms are not required in existing areas when ceiling and wall finishes have 
not been removed to “expose the structure”.  

 
DISCUSSION: 
 
1. The code is clear that hardwired, interconnected smoke alarms are required throughout the 

dwelling unit in new construction, and changes of occupancy class. 

2. The code does not provide a measurable threshold to determine whether enough of the 
structure has been exposed to trigger the installation of hardwired fire alarms throughout the 
dwelling. This ambiguity will be addressed by policy. 
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POLICY: 
 
For the purpose of determining whether hardwired smoke alarms are required, “exposure of the 
structure” shall mean whenever 50% or more of the interior wall or ceiling membrane is removed.  
 
DIRECTION: 
 
Hard-wired interconnected smoke alarms shall be installed in accordance with the table below. 
 

CONSTRUCTION ACTIVITY LOCATION OF HARD WIRED, 
INTERCONNECTED SMOKE ALARMS 

New Construction  Throughout the dwelling unit 
Conversion from another occupancy Throughout the dwelling unit 
Conversion from a one-family dwelling to a 
two-family dwelling 

Throughout both dwelling units 

Addition: 
without removal of the dwelling units’ interior 
wall or ceiling membrane and exposure of the 
structure1 

Throughout the addition2 

Addition: 
involving removal of the dwelling units’ interior 
wall or ceiling membrane and exposure of the 
structure1 

Throughout the dwelling unit 

Conversion of a room to a bedroom not 
involving alterations as in Item 7  

Within the new converted bedroom only2 

Interior alterations:  
involving removal of the dwelling units’ interior 
wall or ceiling membrane and exposure of the 
structure1 

Throughout the dwelling unit 

 

                                                 
1 See Policy above for definition of exposure of the structure. 
2 Should the dwelling unit contain an existing smoke alarm system then interconnection to the existing system is required. 


