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Re:  Application of Ethics Rules to Board Member of Nonprofit Doing Business
With the City

Dear Requestors:

You have requested a non-public opinion explaining how the ethics rules apply to
your nonprofit organization. Specifically, you have asked how the ethics rules apply to a
member of your nonprofit’s board who is a City employee. As explained below, the
City’s ethics rules do not prohibit a City employee from serving as an officer or board
member of a nonprofit while employed by the City. The ethics rules would, however,
prohibit a City employee from representing their nonprofit in City transactions or
receiving compensation from City funds.

I. Jurisdiction

The Board of Ethics administers, enforces, and interprets all Philadelphia Home
Rule Charter and Code provisions pertaining to ethical matters, including the City’s
Ethics Code (Philadelphia Code Chapter 20-600) and certain provisions of the Home
Rule Charter. Home Rule Charter Section 4-1100 and Code Chapter 20-600 authorize the
Board to render advisory opinions concerning a City officer’s proposed future conduct.
Board Regulation No. 4 describes the procedures related to seeking an advisory opinion
and for requesting reconsideration or appeal to the Board of an advisory opinion issued
by me.

Home Rule Charter Section 4-1100 also gives the Board “concurrent authority”
with the Law Department to advise City officials on the application of State law. This
opinion does not address the State Ethics Act because it is my opinion that the City
employee’s current City position does not make them a “public employee” or “public
official” subject to that law. This could change if the City employee is promoted or
changes jobs within the City. If that occurs, we recommend that the City employee
contact us for further guidance because State law contains additional restrictions on


https://www.phila.gov/media/20210606173631/BOE-regulation-4.pdf

conflicts of interest, government contracts, and financial disclosure. My guidance on
State law, however, does not provide protection from possible enforcement by the State
Ethics Commission. For guidance on the State Ethics Act that would provide such
protection, you should contact either the State Ethics Commission or the City’s Law
Department.

IL. Background

You are the co-founders of a Pennsylvania nonprofit corporation (“the
nonprofit”). The nonprofit grew out of your ongoing volunteer work in Philadelphia.

One of you is the Chief Executive Officer (“CEQ”) of the nonprofit. The other, a
City employee, is a board member and is also identified on the nonprofit’s website as an
officer of the organization.

Most of your work for the nonprofit is on a volunteer basis. The CEO has
occasionally paid modest stipends to himself and the City employee. In doing so, the
CEO has ensured that any payments to the City employee were from non-City funds.
Eventually, you hope the nonprofit will be able to hire you both on a full-time basis.

The nonprofit plans to seek additional funding for its programs and services
through a variety of public and private sources. You plan to meet with the Managing
Director’s Office and other City officials to explore opportunities for City grants and
partnerships. You have asked what restrictions apply to the City employee’s interactions
with City officials and City funds.

I11. Relevant Law and Discussion

A. Interest in a City contract

Under Section 10-102 of the City’s Home Rule Charter, City employees cannot
have or solicit a financial interest in City contracts for services, construction, or the
sale/lease of property to the City. The Board has found that Section 10-102 prohibits a
City employee from being compensated from grants awarded by the City. Board Op.
2020-003. This includes direct contracts with the City, but also includes subcontracts as
well as programs funded by City grants but administered by other organizations. See id.

So long as the City employee’s role with the nonprofit is not compensated, they
would have no financial interest in any City grant or contract that the nonprofit receives.
This is the easiest way to comply with the requirements of Section 10-102.

If the City employee is compensated, they must ensure that such compensation
does not come either directly or indirectly from City funds. The obligation to avoid
compensation from City contracts rests with the City employee. Note that violations of
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Section 10-102 can result in not only a civil penalty for the City employee, but also
cancellation of the contract by the City.

Section 10-102 does not prescribe a particular method of compliance in this
scenario. It is up to the nonprofit and the City employee to decide how to separate City
funds from any amounts paid to the City employee. You are free to use separate bank
accounts, an appropriate accounting method, or any other means that will allow you to
demonstrate that all payments to the City employee are from sources distinct from City
funds.

This requires that the nonprofit receive funds from non-City sources. As a
practical matter, the larger the percentage of City funding, the greater the difficulty of
demonstrating that those funds were not used to pay the City employee and the higher the
risk that the City employee has a financial interest in the City contract.

Even if the City employee received funds through another person or entity, such
payment would still be prohibited if the money came from a City contract. See Board Op.
2020-003 (citing Solicitor’s Op. 96-12 (May 7, 1996) (Ravelli)). For example, the
nonprofit cannot direct City funds to another entity and use the recipient entity to pay the
City employee.

Note that Section 10-102 does not preclude the nonprofit from seeking contracts
funded by governmental bodies that are not part of the City, such as the Commonwealth
of Pennsylvania or other municipalities. The nonprofit may also enter into contracts that
are solely funded by the School District of Philadelphia. See Board Op. 2020-003. It is
the City employee’s responsibility to obtain information about whether a particular
contracting opportunity involves City contracts or funds.

B. Representation in transactions involving the City

City Code Section 20-602(1)(a) prohibits City officers and employees from
representing others as an agent or attorney, whether paid or unpaid, in transactions
involving the City. Transactions involving the City include applications, decisions, and
contracts in which the City takes action, is a party, or has a proprietary interest. Code
§ 20-601(27). As a result, the City employee would be prohibited from representing the
nonprofit in any transactions with the City.

The prohibition on representation applies regardless of whether the transactions
are related to the City employee’s Department. The City employee would not be
permitted to sign or submit applications for City-funded programs, attend meetings with
City officials, or otherwise engage in transactions with the City on behalf of the
nonprofit.



Section 20-602 does not prohibit the nonprofit from doing business in the City.
Rather, the nonprofit must designate an official representative other than the City
employee to act as an agent for the organization in transactions involving the City. So
long as their work for the nonprofit is unpaid and they otherwise comply with the
restrictions discussed in this opinion, the City employee can also assist the nonprofit
behind the scenes, such as preparing for meetings with the City or drafting proposals for
City grants.

C. Conflicts of interest

Philadelphia Code Section 20-607 prohibits a City officer or employee from
taking official action on any matter in which either the employee, a close family member,
a for-profit business of which the employee is a member, or a fellow member of such
business has a financial interest. A person has a financial interest in matters that have a
potential impact on their income, compensation, value of assets, wealth, employment
prospects, or business prospects. See, e.g., Board Opinion 2019-002 at 3. If a conflict
arises under Section 20-607, the City employee must follow the procedures of Code
Section 20-608 to disclose the conflict and disqualify themselves from official action.

The City employee’s role as an officer of the nonprofit and member of its board
does not create a conflict of interest under City law so long as the City employee does not
receive any compensation, benefits, or other financial gain from the organization.
Because, however, the City employee has occasionally received a stipend from the
nonprofit and hopes to eventually receive a salary, they have a personal financial interest
in their role with the nonprofit.

Based on the information provided, the City employee cannot take any official
action in their current City position that would affect their position with the nonprofit. As
a City employee in their current City Department they cannot, for example, award a
contract or grant to the nonprofit. So long as the City employee cannot take official action
that affects their financial interest, they have no conflict of interest under City law. If,
however, the employee’s City responsibilities change such that they could take official
action that would impact their financial interest in the nonprofit, they must comply with
the requirements of Code Section 20-608 to disclose the conflict and disqualify
themselves from any such official action. A sample disclosure and disqualification letter
is available on our website.



https://ethics.pub/2019-002#page=3
https://ethics.pub/DnD

D. Confidential information

City Code Section 20-609 prohibits City employees from using confidential
information concerning the property, government, or affairs of the City for the purpose of
advancing the financial interest of themselves or others. As a result, the City employee
cannot use or share confidential City information to the financial benefit of the nonprofit.

111. Conclusion

Based on the facts you provided, the City employee is not precluded from serving
as an officer or board member of the nonprofit. As described above, however, the City
employee cannot represent the nonprofit in transactions involving the City and cannot
solicit or obtain any financial interest in a City contract. While there is currently no
conflict of interest based on the City employee’s affiliation with the nonprofit, if a
conflict does arise, the City employee must disclose all such conflicts and disqualify
themselves from official action that would financially impact their role with the
nonprofit.

Thank you for your concern about compliance with the City’s Ethics Code and for
seeking advice. Advisory opinions are fact-specific, and this Opinion is predicated on the
facts you have provided. Requestors of advisory opinions are entitled to act in reasonable
reliance on opinions issued to them and not be subject to penalties under the laws within
the Board’s jurisdiction unless they have omitted or misstated material facts in their
requests. Code § 20-606(1)(d)(ii); Board Reg. 4 9 4.12.

Since you requested a non-public opinion, the original Opinion will not be made
public. As required by the City Code, a version of the Opinion that has been redacted to
conceal facts that are reasonably likely to identify you is being made public. Please let me
know if you have any questions.

BY THE PHILADELPHIA BOARD OF ETHICS

/s/ Jordana L. Greenwald

Jordana L. Greenwald
General Counsel

cc: Michael H. Reed, Esq., Chair
J. Shane Creamer, Jr., Esq., Executive Director



