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Re: Application of Ethics Rules to a Member of a City Board that Owns a Private 

Business 

Dear Requestor: 

You are a member of a City board. You are also President and CEO of a for-

profit business, which plans to purchase and develop several properties through the Land 

Bank process. As explained in more detail below, while your business’ interest in 

purchasing property through the Land Bank would not preclude you from serving as a 

member of a City board, it will require some additional steps to ensure compliance with 

the conflicts of interest, representation, and other ethics rules. 

I. Jurisdiction 

The Board of Ethics administers, enforces, and interprets all Philadelphia Home 

Rule Charter and Code provisions pertaining to ethical matters, including the City’s 

Ethics Code (Philadelphia Code Chapter 20-600) and certain provisions of the Home 

Rule Charter. Home Rule Charter Section 4-1100 and Code Chapter 20-600 authorize the 

Board to render advisory opinions concerning a City officer’s proposed future conduct. 

Board Regulation No. 4 describes the procedures related to seeking an advisory opinion 

and for requesting reconsideration or appeal to the Board of an advisory opinion issued 

by me. 

https://www.phila.gov/media/20210606173631/BOE-regulation-4.pdf
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Home Rule Charter Section 4-1100 also gives the Board “concurrent authority” 

with the Law Department to advise City officials on the application of State law. Our 

advice on State law, however, does not provide protection from possible enforcement by 

the State Ethics Commission. For guidance on the State Ethics Act that would provide 

such protection, you should contact either the State Ethics Commission or the City’s Law 

Department. 

II. Background 

You are a member of a City board that exercises significant powers of 

government. You are also the President and CEO of a for-profit business (“your 

business”). Your business is a Philadelphia-based Pennsylvania corporation that plans to 

purchase several City-owned properties through the Land Bank process for 

redevelopment. As part of this process, your business must make a presentation to several 

Registered Community Organizations (“RCOs”) that serve the communities where the 

properties are located. Your business must then provide documentation of those RCO 

interactions to the Philadelphia Housing Development Corporation. Pending this 

advisory opinion, you stated that you would not participate in any matters before your 

City board involving any of the RCOs to which your business must present. 

III. Relevant Law and Discussion 

A. Conflicts of interest 

Philadelphia Code Section 20-607 prohibits a City officer or employee from 

taking official action on any matter in which either the official, a close family member, a 

for-profit business of which the official is a member, or a fellow member of such 

business has a financial interest. A person has a financial interest in matters that have a 

potential impact on their income, compensation, value of assets, wealth, employment 

prospects, or business prospects. See, e.g., Board Opinion 2019-002 at 3. If a conflict 

arises under Section 20-607, the City official must follow the procedures of Code Section 

20-608 to disclose the conflict and disqualify themselves from official action. 

https://ethics.pub/2019-002#page%3D3
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You will have a conflict of interest with respect to any matter in which your 

business has a financial interest that you can impact in your role with your City board. 

For example, if a property that your business owns or is targeting for purchase has a 

matter that requires action from your City board, you must follow the procedures under 

Section 20-608 to disclose that conflict and disqualify yourself from taking any official 

action on that matter. Note that official action is not limited to a final vote – it also 

includes deliberations, advocacy, and analysis leading up to a decision. Also note that 

this restriction applies to any financial interest of your business, not just those related to 

the purchase of property from the City. 

You have stated that you plan to disqualify yourself from all matters before your 

City board involving the RCOs to which you must present, including matters entirely 

unrelated to the properties your business is targeting for sale and development. Because 

your role on your City board requires you to exercise discretion in matters in which these 

RCOs may have an interest, you could take official action that would affect the RCOs. 

The key question is whether your actions in matters before your City Board that involve 

these RCO’s but are otherwise unrelated to properties your business owns or seeks to 

purchase would also affect your financial interest in your business. 

Your financial interest is in your business – its assets, projects, and opportunities. 

While you must interact with RCOs for purposes of the Land Bank process, and the 

RCOs hold some power to impact your business in specific matters, you do not have a 

general financial interest in the RCOs. The RCO may be in the position of advocating for 

a specific result in front of your City board. 

This raises the possibility that you could affect the interests of the RCOs. This 

possibility, without more, does not support a conclusion that you can affect your interest 

in purchasing and developing properties through the Land Bank process. Thus, in my 

opinion, a conflict would not arise based on the involvement of an RCO your business 

deals with absent some specific connection between your actions as a member of your 

City board and your business’ interactions with the RCO. You would still, however, have 

a conflict in any of your City board matters that impact the properties your business 

owns or seeks to buy or develop, regardless of whether an RCO is involved. 

For most conflicts of interest, you will need to file a disclosure and 

disqualification letter under Code Section 20-608(3). You can find a sample disclosure 

and disqualification letter on our website. If your business has a financial interest in 

legislation before City Council, and you can influence that legislation in your role with 

your City board, you must notify the Chief Clerk of City Council, as well as every 

Councilmember, at least five days before any public hearing on that legislation. 

Additional details of the process for legislative conflicts can be found in Code Section 

20-608(2). 

https://ethics.pub/DnD
https://ethics.pub/DnD
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As a member of a City board that exercises significant powers of government, you 

are also subject to the requirements of the State Ethics Act. It is our understanding that 

under State law, you would need to make a public statement of recusal as part of the 

official record of any matter in which you have a conflict of interest that is presented to 

your City board for a vote. As noted above, this guidance is informal and is not legally 

protective. If you would like formal guidance, Board staff is happy to connect you with the 

appropriate person in either the State Ethics Commission or the Law Department. 

B. Representation in transactions involving the City 

City Code Section 20-602(1)(a) prohibits City officers and employees from 

representing others as an agent or attorney, whether paid or unpaid, in transactions 

involving the City. Transactions involving the City include applications, decisions, and 

contracts in which the City takes action, is a party, or has a proprietary interest. Code § 

20-601(27). For City officials who are either unpaid or part-time, such as members of 

most City boards and commissions, the restriction prohibits representation only in a 

matter that is either (1) pending before the department, agency, authority, board or 

commission in which they serve or (2) in which they previously participated. As a result, 

you cannot represent your business in matters before your City board, or in matters in 

which you previously participated in an official City role. 

C. Statements of financial interest 

As a member of a City board that exercises significant governmental powers, you 

are required to disclose certain financial information on both a City and State Statement 

of Financial Interests. In addition to the disclosures required as an owner and officer of a 

for-profit business,1 you will need to disclose any purchases of property from the City (or 

any other governmental entity) as detailed in Board Regulation No. 3, Paragraph 3.12. 

You can find additional information about the required disclosures in Board Regulation 

No. 3 and the instructions for both the City and State forms. 

D. Confidential information 

City Code Section 20-609 prohibits City officials from using confidential 

information concerning the property, government, or affairs of the City for the purpose of 

advancing the financial interest of themselves or others. As a result, you cannot use or 

share confidential City information to aid your business in purchasing or developing 

property, regardless of whether that property belongs to the City. 
 

 

 

 

 

1 Board Regulation No. 3 explains the required disclosures for the City Statement of Financial Interests, 

including disclosures of income (Para. 3.14), offices, directorships, and employment (Para. 3.17), and 

interests in for-profit businesses (Para. 3.18). 

https://ethics.pub/Reg3
https://ethics.pub/Reg3
https://ethics.pub/CityForm
https://www.phila.gov/media/20220303133539/financial-disclosure-state-form.pdf
https://ethics.pub/Reg3


5  

E. Interest in a City contract 

Under Section 10-102 of the City’s Home Rule Charter, salaried City officials 

cannot have or solicit an interest in City contracts for services, construction, or the 

sale/lease of property to the City. Under Board Regulation No. 6, members of the City 

board on which you serve are not considered salaried for the purposes of Section 10-102. 

In addition, the proposed transaction involves the purchase of property from the City, 

which would not be prohibited by Section 10-102. 
 

III. Conclusion 

Based on the facts you provided, it is my opinion that neither State nor City law 

would prohibit you from serving as a member of your City board. As described above, 

however, you must disclose all conflicts arising from your business and disqualify 

yourself from official action that would financially impact your business. You cannot 

represent your business in transactions involving your City board or matters in which 

you participated in your role as a your City board member. You must also comply with 

the financial disclosure requirements of both City and State law. 

Thank you for your concern about compliance with the City’s Ethics Code and for 

seeking advice. Advisory opinions are fact-specific, and this Opinion is predicated on the 

facts you have provided. Requestors of advisory opinions are entitled to act in reasonable 

reliance on opinions issued to them and not be subject to penalties under the laws within 

the Board’s jurisdiction unless they have omitted or misstated material facts in their 

requests. Code § 20-606(1)(d)(ii); Board Reg. 4 ¶ 4.12. 

Since you requested a non-public opinion, the original Opinion will not be made 

public. As required by the City Code, a version of the Opinion that has been redacted to 

conceal facts that are reasonably likely to identify you is being made public. Please let me 

know if you have any questions. 

BY THE PHILADELPHIA BOARD OF ETHICS 
 

/s/ Jordana L. Greenwald 

Jordana L. Greenwald 

Acting General Counsel 

 

 
cc: Michael H. Reed, Esq., Chair 

J. Shane Creamer, Jr., Esq., Executive Director 

https://ethics.pub/Reg6

