
  
 

 
 
 

 
    
   
 

BOARD OF ETHICS 
One Parkway Building 
1515 Arch Street 
18th Floor 
Philadelphia, PA 19102 
(215) 686 – 9450 (t) 
(215) 686 – 9453 (f) 

 
Philadelphia Board of Ethics 

Non-Public General Counsel Opinion No. 2022-505 

November 16, 2022 

Re:  Application of Ethics Rules to a City Employee Seeking Post-City Employment 
where the Employee (1) Awarded City Contracts to the Prospective Employer 
and (2) Performed Work Related to the Prospective Employer’s City Contracts 

Dear Requestor:  

 You are considering accepting a new position with a private entity. As a City 
employee, you helped award contracts to this entity. You also worked on various 
contracts the entity has with the City. You have requested a non-public advisory opinion 
regarding how City and State ethics rules apply to you if you were to accept a paid 
position with this entity.  

As discussed in more detail below: 

a. While a City employee, you are prohibited from applying for or 
accepting a job that would be funded by a City contract. 

b. While a City employee, you are prohibited from taking any official 
action that would affect the financial interests of any potential 
employer. 

c. For two years after leaving City service, you may not become 
financially interested in any official action you took while working for 
the City. 

d. You are permanently prohibited from assisting any new employer on 
matters in which you participated while working for the City. 

e. For one year after leaving City service, you may not represent a third 
party (including your new employer) for pay in any matters involving 
your former governmental body.  
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I. Jurisdiction 

The Board of Ethics administers, enforces, and interprets all Philadelphia Home 
Rule Charter and Code provisions pertaining to ethical matters, including the City’s 
Ethics Code (Philadelphia Code Chapter 20-600) and certain provisions of the Home 
Rule Charter. Home Rule Charter Section 4-1100 and Code Chapter 20-600 authorize the 
Board to render advisory opinions concerning a City officer’s proposed future conduct. 
Board Regulation No. 4 describes the procedures related to seeking an advisory opinion 
and for requesting reconsideration or appeal to the Board of an advisory opinion issued 
by me. 

Home Rule Charter Section 4-1100 also gives the Board “concurrent authority” 
with the Law Department to advise City officials on the application of State law. Our 
advice on State law, however, does not provide protection from possible enforcement by 
the State Ethics Commission. For guidance on the State Ethics Act that would provide 
such protection, you should contact either the State Ethics Commission or the City’s Law 
Department. 

II. Background 

You are a City employee. Your job duties involve, among other things, working 
with other City offices and departments on various matters. From time to time, you serve 
on selection committees for outside contractors. 

One of these contractors is an entity (the “Firm”) that you worked for prior to 
your City employment. The Firm has contracts with multiple City offices and 
departments. You were part of the selection process for some of these contracts, 
including certain contracts with your City department. In addition to helping to award 
these contracts to the Firm, your job duties required you (to varying degrees) to work 
with the Firm regarding these contracts and various other matters. 

Earlier this year, in response to your request for informal advice, we provided 
general guidance about how the City’s ethics rules apply during a job search. Our 
guidance discussed City Charter Section 10-102 (Interest in Contracts) as well as the 
application of City and State conflict of interest rules in the job-search context. 
Consistent with that guidance, you filed a disclosure and disqualification letter with the 
Board regarding your potential employment with the Firm. Since that time, you have not 
worked on any matters involving the Firm and have disqualified yourself from any future 
work involving this prospective employer. 

After filing your disclosure and disqualification letter, you applied for and were 
offered a position at the Firm. To your knowledge, the position offered by the Firm will 
not involve any interactions with your current City department or any other City 

https://www.phila.gov/media/20210606173631/BOE-regulation-4.pdf
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departments. You have confirmed with the Firm that you will not be working on any 
City-related contracts, nor will you be paid with funds stemming from City contracts. 
Additionally, you will not be working on any of the same City matters you worked on as 
a City employee (including those involving the Firm) or any of the contracts you helped 
award to the Firm. 

Arrangements are still tentative, but you may be assigned to an office of the Firm 
where other employees of the Firm are working on the same City contracts you helped 
award or on City matters in which you were previously involved. Additionally, the office 
may include employees of the Firm who are working on various projects involving the 
City, including your current City department. 

III. Relevant Law and Discussion  

A. Interest in a City contract  

Home Rule Charter Section 10-102 prohibits you from being financially 
interested in any City contract, even if that contract is unrelated to your City job duties. 
Section 10-102 also prohibits you from soliciting an interest in a City contract. As such, 
while you are a City employee, you are prohibited from applying for or accepting a job 
that would be funded by a City contract. See Board Op. 2019-003 at 5. 

Based on the information you provided, the offered position with the Firm will 
neither involve working on City contracts nor will you be paid using City funds. So long 
as that remains true, Section 10-102 would not prohibit you from accepting this position. 

B. Conflict of interest arising from prospective employer  

Under both City and State law,1 you will have a conflict of interest with regards to 
a prospective employer if you are able to take official action that would affect the 
financial interest of that employer. See Board Op. 2019-003 at 3; SEC Advice of Counsel 
11-514, State Ethics Comm’n (Mar. 18, 2011). In such situations, both laws prohibit you 
from taking any official action affecting the prospective employer. City Law also requires 
you to disclose the conflict. See City Code Section 20-608. 

Earlier this year, you filed a disclosure and disqualification letter regarding your 
potential employment with the Firm and you have not worked on any matters involving 
the Firm since then. You must continue to disqualify yourself from taking any official 
action regarding the Firm during your remaining City service. 

 
1 While only “public employees” (as defined by the State Ethics Act) are subject to the State’s 
Conflict of Interest Rule, our records indicate you are indeed such a “public employee.” See 65 
Pa. C.S. § 1102. 

https://www.phila.gov/ethicsboard/Advisory%20Opinions/BD.Op.2019-003.pdf
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C. Financial interest in prior official action 

Section 20-607(3) of the Ethics Code prohibits a City officer or employee from 
becoming “financially interested” in official action taken “during his [or her] term of 
office or employment and until two (2) years have elapsed” since leaving City service. 
Whether accepting the job with the Firm would violate this rule depends on the context 
and circumstances of the offer. 

Section 20-607(3) would prohibit you from accepting the Firm’s job offer if that 
offer was connected to your prior official actions as a City employee. See Board Op. 
2021-001 at 3. The Board has explained that “connected” means “the specific official 
action cannot be a substantial basis for the offer of employment,” however, the “mere 
existence of a prior official action is not sufficient to preclude a subsequent offer of 
employment.” Id.  

As you explained, you interacted with the Firm on numerous occasions while 
working for the City. If official actions you took during these prior interactions were a 
“substantial basis” for the Firm’s job offer, Section 20-607(3) would prohibit you from 
accepting the position. Based on the information you shared with me, I see no reason to 
believe that your offer of employment was connected to your official actions. 

There is nothing to suggest any specific official actions you took as a City 
employee were a substantial basis for the Firm’s job offer. The offered position does not 
involve any City-related work, much less any work related to contracts or other matters 
you previously handled in your City role. This suggests a level of separation between 
your prior official actions affecting the Firm and their job offer. The fact that you neither 
applied for nor were offered a position with the Firm until after all your connections with 
the Firm in your City role were severed pursuant to your disclosure and disqualification 
letter further demonstrates a lack of connection between your job offer and the work you 
did involving the Firm. Your employment history with the Firm further suggests that your 
selection for this position was unrelated to any prior official action in your City role. 

While I conclude that Section 20-607(3) does not limit your ability to accept the 
job offer from the Firm, please note that this rule also prohibits you – both now and for 
two years after you leave City service – from obtaining a financial interest in contracts 
you previously awarded to the Firm. Thus, for the first two years after your City 
employment ends, you must ensure that you neither work on nor are paid with funds from 
any City contract you helped award the Firm. This includes any of the Firm’s contracts 
with your current City department that you helped award. To the extent other employees 
of the Firm in your office work on such contracts, you must additionally ensure that you 
are in no way assisting or otherwise involved with that work. 

https://www.phila.gov/ethicsboard/Advisory%20Opinions/BD.Op.2021-001.pdf
https://www.phila.gov/ethicsboard/Advisory%20Opinions/BD.Op.2021-001.pdf
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D. Assisting another person on a matter in which you participated 
while a City employee 

Philadelphia Code Section 20-603(1) permanently bans a former City officer or 
employee from assisting “another person, with or without compensation, in any 
transaction involving the City in which [the officer or employee] at any time participated 
during their City service or employment.” This rule would prohibit you from providing 
assistance to any third party (including the Firm) regarding any transactions with which 
you were personally involved while working for the City. 

Importantly, this provision applies only to specific transactions in which you were 
involved. For example, if you accept the job with the Firm, you cannot work on a 2022 
litigation matter for the Firm if, while a City employee, you worked on that same matter. 
In contrast, it would not prohibit you from assisting the Firm on matters you never 
worked on as a City employee even if the subject of such matters was similar to projects 
you worked on in your City role.2 

As such, you must ensure that you never work – for the Firm or anyone else – on 
any transactions you were involved in during your City tenure. This prohibition would 
include assisting coworkers of the Firm on such matters. 

E. Prohibition on representing another person before your former 
governmental body 

Section 1103(g) of the State Ethics Act prohibits a former public employee from 
being paid to represent someone before their “former governmental body.” Your current 
City department is one of several departments supervised by the Managing Director. The 
State Ethics Commission has opined that one’s governmental body is not limited to the 
particular department or subdivision where they had influence or control, but rather 
encompasses the entire body by which they were employed. See Advice of Counsel No. 90-
006. Based on prior guidance from the State Ethics Commission, it is our understanding 
that your former governmental body would include not just your current City department, 
but also all other departments that report to the Managing Director. See Advice of Counsel 
No. 20-529 (Gould). 

Under the State Ethics Act, representation includes, but is not limited to, personal 
appearances, negotiations, lobbying and submitting bid or contract proposals which 
would be signed by you or contain your name. Importantly, this restriction also extends to 
participation in phone calls and email exchanges. Regarding the Firm, you state that you 
do not believe any future employment with them would entail you representing the 
company in front of your current City department or any office or department that reports 

 
2 Note that other post-employment rules, such as the State’s one-year rule (discussed below), may 
still restrict your ability to work for the Firm on City-related matters. 
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to the Managing Director. This means that, in my opinion, your proposed work for the 
Firm would not involve paid representation in front of your former governmental body. 

Please keep in mind, however, that our advice on the State Ethics Act does not 
provide protection from possible enforcement by the State Ethics Commission. For 
definitive guidance on this question, you should contact either the Law Department or the 
State Ethics Commission. If you would like to do so, I can provide you with the appropriate 
contact information. 

III. Conclusion 

Based on the facts you provided, and for the reasons detailed above, it is my 
opinion that neither State nor City law would prohibit you from accepting employment 
with the Firm. While you remain in City service, you must continue to disqualify yourself 
from any official action that would financially impact the Firm.  

After you leave City service, you may not: 

• for two years, become financially interested in any official action you took; 
• for one year, represent the Firm before your current City department or any 

office that reports to the Managing Director; and 
• ever assist the Firm in transactions you were involved in during your City 

service. 

 
Thank you for your concern about compliance with the City’s Ethics Code and for 

seeking advice. Advisory opinions are fact-specific, and this Opinion is predicated on the 
facts you have provided. Requestors of advisory opinions are entitled to act in reasonable 
reliance on opinions issued to them and not be subject to penalties under the laws within 
the Board’s jurisdiction unless they have omitted or misstated material facts in their 
requests. Code § 20-606(1)(d)(ii); Board Reg. 4 ¶ 4.12.  

Since you requested a non-public opinion, the original Opinion will not be made 
public. As required by the City Code, a version of the Opinion that has been redacted to 
conceal facts that are reasonably likely to identify you is being made public. Please let me 
know if you have any questions.  

BY THE PHILADELPHIA BOARD OF ETHICS 

/s/ Jordana L. Greenwald 

Jordana L. Greenwald 
Acting General Counsel 

 

cc: Michael H. Reed, Esq., Chair 
J. Shane Creamer, Jr., Esq., Executive Director 


