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Re: Application of Political Activity Restrictions to Use of 
Private Social Media Accounts in a Personal Capacity  

 

Dear Ms. Waters: 
 
You have requested a public advisory opinion regarding the application of the 

Philadelphia Home Rule Charter political activity restrictions to five general uses of 
social media in your personal capacity, while off duty, and using private social media 
accounts. As previously conveyed to you by this Office, the political activity restrictions 
would prohibit only the two types of proposed social media use that involve linking to 
content created by a candidate.  
 

I. Jurisdiction  
 

The Board of Ethics has jurisdiction to administer and enforce all Philadelphia 
Home Rule Charter (“Charter”) provisions and ordinances pertaining to ethical matters, 
including the political activity restrictions of Charter Section 10-107. Charter § 4-1100. 
The Charter and The Philadelphia Code (“Code”) authorize the Board to render advisory 
opinions concerning a City officer’s or employee’s proposed future conduct. Charter § 4-
1100; Code § 20-606(1)(d). Board of Ethics Regulation 4 describes the procedures 
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related to seeking an advisory opinion and for requesting reconsideration of an advisory 
opinion issued by the Board’s General Counsel. Board Reg. 4 ¶¶ 4.0, 4.24. 
 

II. Facts Provided by Requestor 
 

You are the Digital Director for the City of Philadelphia. In your personal 
capacity, while off duty, and not using City resources, you frequently use social media. 
As such, you have questions about the application of the Charter political activity 
restrictions in the context of your personal social media use.  
 

III. Discussion 
 

You have asked whether five general types of personal social media use are 
permissible. This Opinion addresses the political activity restrictions as applied only to 
these social media uses in a personal capacity, while off duty, and using private social 
media accounts. In contrast to General Counsel Opinion 2017-505, which was also issued 
to you, this Opinion does not address the political activity restrictions as applied to social 
media use as part of City work, while on duty, or using City resources. Moreover, this 
Opinion only addresses whether these types of social media use are permissible under the 
political activity restrictions and does not otherwise comment on their advisability.  
 

A. Overview of Charter Political Activity Restrictions as Applied to a City 
Employee in a Personal Capacity 

 
Under Charter Section 10-107, appointed City employees are subject to various 

restrictions on their political activity. See Charter § 10-107. Board Regulation 8 interprets 
the requirements and prohibitions of Philadelphia Home Rule Charter Subsections 10-
107(3) and (4) as applied to appointed City officers and employees. Board Reg. 8 ¶ 8.0. 

 
Charter Subsection 10-107(3) prohibits appointed City employees from directly or 

indirectly, or being in any manner concerned in, demanding, soliciting, collecting or 
receiving contributions intended for a political purpose.1 See Charter § 10-107(3); Board 
Reg. 8 Subpart D. For example, regardless of whether social media is utilized, a City 
employee is prohibited from collecting contributions to a political committee, selling 
tickets to a political party fundraiser, or sharing an invitation to a candidate’s fundraiser. 
See Board Reg. 8 Subparts D, F Ex. 4. 

 

                                                      
1  The term “contribution intended for a political purpose” includes any money or thing of value 
received by a political committee, political party, partisan political group, or candidate’s campaign. See 
Board Reg. 8 ¶ 8.1(f). 
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Charter Subsection 10-107(4) provides in relevant part: “No appointed officer or 
employee of the City shall . . . take any part in the management or affairs of any political 
party or in any political campaign, except to exercise his right as a citizen privately to 
express his opinion and to cast his vote.” Charter § 10-107(4). This provision prohibits an 
appointed City employee2 from taking any part in the management or affairs of any 
political party, political campaign, or partisan political group.3 Board Reg. 8 ¶ 8.11. This 
includes a prohibition on any political activity – defined as activity directed toward the 
success or failure of a political party, candidate, or partisan political group – that is 
performed in concert or coordination with a political party, candidate, or partisan political 
group. See Board Reg. 8 ¶¶ 8.1(n), 8.11. 

 
B. Political Activity Permitted If Certain Restrictions Are Observed 

 
Provided that certain restrictions are observed, a City employee is permitted in a 

personal capacity to engage in political activity and in political expression, which is 
expression related to a political party, candidate, or partisan political group. See Board 
Reg. 8 ¶¶ 8.1(m), 8.14. Namely, political activity and political expression are permissible 
while a City employee is off duty, not in a City-owned or leased property, and not using a 
City title, position,4 uniform, or resources as long as the City employee: (1) does not act 
in concert or coordination with a political party, candidate, or partisan political group; 
and (2) does not engage in activities that in any manner involve the solicitation or 
collection of contributions intended for a political purpose. See Board Reg. 8 ¶¶ 8.3-8.5, 
8.14. In the context of using social media to engage in political activity or political 
expression while off duty and not using City time or resources, the political activity 
restrictions require that an appointed City employee: (1) does not use his or her title or 
status as a City employee; (2) does not engage in activity that involves the solicitation or 
receipt of contributions intended for a political purpose; and (3) does not include in posts 
anything that was created by, or links to information created by, a political party, 
candidate, or partisan political group.5 See Board Reg. 8 Subpart H.  

                                                      
2  This Opinion does not address the application of Charter Subsection 10-107(4) to City Council 
employees. See Board Reg. 8 Subpart K.   
 
3  A “partisan political group” is any committee, club, or other organization that is affiliated with a 
political party or candidate or whose primary purpose is to engage in political activity. Board Reg. 8 ¶ 
8.1(l). 
 
4  Use of City position includes requesting, directing, or suggesting that a subordinate employee 
participate in political activity, and such behavior is prohibited. See Board Reg. 8 ¶ 8.4(c).  
 
5  While it is the general rule that a City employee may not post anything that was created by, or 
that links to information created by, a political party, candidate, or partisan political group, a City 
employee is permitted to: (1) become a “friend” or “fan” of, or “like” the page of a political party, 
candidate, or partisan political group; and (2) “follow” the Twitter account of a political party, candidate, 
or partisan political group. Board Reg. 8 ¶¶ 8.19(c), (d); see also id. ¶¶ 8.14, 8.17, 8.18(c).  
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C. Five Questions  
 

The five questions you posed regarding personal social media use are discussed 
below. Since the questions presented are general, the responses provide general guidance 
and make certain assumptions as indicated.  

 
1. Sharing or Posting Content Created by a Former Candidate 

  
 Question Presented: In your personal capacity, while off duty, and using personal 
social media accounts, is it permissible for you to share or link to content created by a 
former candidate? For example, are you permitted to post a tweet that includes the 
Twitter handle of a former candidate? Are you permitted to retweet a tweet of a former 
candidate, such as an incumbent elected official? 
 
 Answer: The Charter political activity restrictions do not prohibit you from 
sharing or posting content created by a former candidate, including an incumbent elected 
official. The political activity restrictions prohibit a City employee from including in 
social media posts anything created by, or links to information created by, a candidate. 
Board Reg. 8 ¶¶ 8.18(c), 8.19(b)(iii). A candidate is an individual who files nomination 
petitions or papers for public elective office or who publicly announces his or her 
candidacy for public elective office. Board Reg. 8 ¶ 8.1(d). A former candidate is no 
longer a candidate. Rather, a former candidate is an individual who was once a candidate 
for public elective office and who has either won a general election or lost a primary or 
general election. See Board Reg. 1 ¶ 1.1(o).  
 
 Use of a private social media account to share or link to content created by an 
individual who is a former candidate would only be prohibited if the use otherwise 
transgressed the political activity restrictions described in Section III.B., such as by 
including political fundraising content or content created by a candidate, political party, 
political committee, or other partisan political group. For instance, given that political 
committees are partisan political groups, linking or otherwise distributing content created 
by a political committee, including the political committee of a former candidate, would 
be prohibited.  
 

2. “Liking” or Otherwise “Reacting” to Content Created by a Candidate  
 
 Question Presented: In your personal capacity, while off duty, and using personal 
social media accounts, is it permissible for you to “like” or otherwise “react” – “love,” 
“haha,” “wow,” “sad,” or “angry” – to content created by a candidate on Facebook, 
Twitter, or Instagram? 
 
 Answer: The Charter political activity restrictions do not prohibit you from using 
personal social media accounts to “like” or otherwise “react” to content created by a 
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candidate while you are off duty and not using City resources. Under Board Regulation 8, 
a City employee is permitted to “like” the page of a political party, candidate, or partisan 
political group. Board Reg. 8 ¶ 8.19(c). By extension, a City employee may “like” or 
otherwise “react” to a post of a candidate on Facebook, Twitter, or Instagram. This 
affirmative response assumes that the restrictions identified in Section III.B. are 
observed.  
 

3. Using Hashtags  
 
 Question Presented: In your personal capacity, while off duty, and using personal 
social media accounts, is it permissible for you to use a hashtag on social media that is 
identified with a particular candidate, political party, or partisan political group? Does it 
matter if the hashtag was originally authored by or is currently used by a candidate, 
political party, or partisan political group? 
 
 Answer:  The Charter political activity restrictions do not prohibit you from using 
a hashtag on personal social media accounts while off duty and not using City resources, 
even if that hashtag is identified with, authored by, or currently used by a candidate, 
political party, or partisan political group. This is because use of a hashtag – a word or 
phrase immediately preceded by the # symbol – in a social media post merely causes a 
post to be indexed by the social network to a page that aggregates all other posts 
containing that same hashtag, regardless of whether the authors of the posts include 
candidates, political parties, or partisan political groups. This affirmative response 
assumes that the restrictions identified in Section III.B. are observed.  
 

4. Sharing or Retweeting Content Created by a Candidate  
 

 Question Presented: In your personal capacity, while off duty, and using personal 
social media accounts, is it permissible for you to share on Facebook or retweet on 
Twitter content that was created by a candidate?  
 
 Answer: The Charter political activity restrictions would prohibit you from 
retweeting or sharing on Facebook content created by a candidate while off duty and 
using personal social media accounts. These uses would involve posting social media 
content created by a candidate and would therefore contravene the prohibition in Board 
Regulation 8 on an appointed City employee posting content that was created by a 
candidate. See Board Reg. 8 ¶ 8.19(b)(iii).  
 
 
 
 
 




