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The Board’s Regulation 8 (Political Activity), effective March 28, 2011, represents
the Board’s interpretation of Charter Section 10-107, and supersedes this advisory
opinion to the extent that it is inconsistent with the regulation.

Philadelphia Board of Ethics
Nonpublic Advice of Counsel GC-2010-521

December 17, 2010

Re: Effect of Non-authorized Political Action Committee

An employee of City Council requested nonpublic advice on the following
question:

Are City Council employees prohibited from having a non-authorized
Political Action Committee established in their name? For example, if
my friends were to establish a non-authorized PAC named “Friends of
[name],” would such action prohibit me from remaining a City Council
employee?

We were subsequently advised that the office that is the subject of this activity would
be member of City Council, so it would be a City elective office.

In keeping with the concept that an ethics advisory opinion is necessarily
limited to the facts presented, my advice is predicated on the facts that I have been
provided. We do not conduct an independent inquiry into the facts. Further, we can
only issue advice as to future conduct. Accordingly, this Advice does not address
anything that may have occurred in the past. The requestor was advised that, although
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previous opinions of this office that interpret statutes are guidance to how this office
will likely interpret the same provision in the future, previous opinions do not govern
the application of the law to different facts. FEthics opinions are particularly fact-
specific, and any official or employee wishing to be assured that his or her conduct
falls within the permissible scope of the ethics laws is well-advised to seek and rely
only on an opinion issued as to his or her specific situation, prior to acting. In that
regard, to the extent that this opinion states general principles, and there are particular
fact situations that the requestor may be concerned about, he was encouraged to
contact us for specific advice on the application of the ethics laws to those particular
facts.

Application of State Election Code

The Pennsylvania Election Code (25 P.S. § 3241, et seq.) provides the rules for
how to set up political committees and candidates’ authorized political committees.
The Board of Ethics does not have any jurisdiction over the State Election Code and
cannot provide guidance on that law. The requestor was advised that for questions
about the Pennsylvania Election Code, either the Secretary of State’s Bureau
of Commissions, Elections and Legislation or the City Commissioners should be
contacted.

In particular, it was noted that the definition of the term “candidate” for
purposes of the Pennsylvania Election Code is different from that for purposes of the
Philadelphia Home Rule Charter and Chapter 20-1000 of The Philadelphia Code.
Accordingly, it may be possible that an individual might not be a candidate for
purposes of local law, but that the individual’s activities or that of the committee might
subject him or her to provisions of the State Election Code relating to a “candidate.”
See Nonpublic Formal Opinion No. 2009-004; Nonpublic Advice of Counsel GC-
2008-527.

General Comment on Application of Charter Section 10-107

Section 10-107 (“Political Activities”) of the Home Rule Charter applies to the
reque:stor1 and covers a variety of activity. Subsections (3), (4), and (5) relate to City
officers and employees particularly. Section 10-107 has been the subject of

! Readers may be aware that a 1952 Opinion of the City Solicitor applied a special interpretation for
employees of City Council. However, as will be discussed below, that Opinion applies that
interpretation to subsection (4) only. The other subsections of Charter Section 10-107 apply to the
requestor, as an employee of the City. See Nonpublic Advice of Counsel GC-2008-527; Nonpublic
Advice of Counsel GC-2008-523 at page 3 n.l (citing a number of prior rulings).



Nonpublic Advice of Counsel GC-2010-521
December 17, 2010
Page 3 of 7

considerable public attention at least since the appointment of the Mayor’s Task Force
on Ethics and Campaign Finance Reform in the fall of 2008. Following the Task
Force issuing its Final report, the Board of Ethics directed its staff to prepare a draft of
a regulation addressing some aspects of Section 10-107. This effort is now underway,
and it is anticipated that a regulation will soon be approved for public comment, and
after a public hearing, a final regulation will be promulgated in the late winter or
spring of 2011.

Any regulation would supersede inconsistent parts of prior interpretations.
However, it is not possible at this juncture to anticipate what form the final regulation
might take, especially since the required public comment has not yet been sought. Nor
would it be reasonable for this Board to require the requestor to wait until the final
adoption of the regulation to receive guidance regarding your request for advice.
Accordingly, this Advice of Counsel addresses the current prevailing interpretations of
Charter Section 10-107, with the understanding that by the time the regulation is
adopted, the requestor’s question will likely be moot. However, the public and others
who read this public version of this Advice should understand that this Advice is being
provided for the limited purpose of advising the particular requestor on the immediate
request, based on the currently prevailing interpretations, and the anticipated
regulation, when it becomes effective, may well supersede parts of this Advice that are
inconsistent with the new interpretations of the regulation.

“Resign to Run”—Subsection 10-107(5) of the Charter

Subsection 10-107(5) reads as follows:

(5) No officer or employee of the City, except elected officers
running for re-election, shall be a candidate for nomination or election
to any public office unless he shall have first resigned from his then
office or employment.

Thus, once you become a candidate, you must resign your City position. When do you
become a candidate for purposes of this subsection? As this Board said in Formal
Opinion No. 2010-001: “Previous rulings of State appellate courts, the Board of Ethics
and the Law Department have advised that one becomes a candidate for the purposes
of Charter Section 10-107(5) upon having filed nomination papers or publicly
announced candidacy for office.” Formal Opinion No. 2010-001, at page 5.
Nevertheless, the question remains as to what activities might constitute “publicly
announcing” that one is a candidate for office.
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Specifically with regard to the formation of a political committee,” the mere
formation and existence of a political committee by others would not constitute a
“declaration of candidacy” for purposes of either Section 10-107 of the Charter or
Chapter 20-1000 of the Philadelphia Code. Nonpublic Formal Opinion No. 2009-004.
Thus, the formation of such a committee would not, by itself, require resignation from
City employment. /d. at 5, 9. It is important, however, that the committee and those
involved with it make clear in their activities and communications that the subject
individual is not yet a candidate for any office, but the committee is merely exploring
whether there is sufficient interest among the electorate and/or potential donors of
campaign contributions for that person to consider such a candidacy. Id. Any activity
or communication of a committee that could be viewed as an argument to the voters to
support the individual as a candidate may raise an issue under Charter Section 10-
107(5). 1d.

We concluded that if the requestor’s friends were to establish a non-authorized
PAC named “Friends of [name],” that action, in and of itself, would not constitute a
“declaration of candidacy” by that individual and would not require him to resign his
City position under Charter Section 10-107(5). If there are particular actions or
activity that the requestor is interested in pursuing, either related to the political
committee or otherwise, and he wishes to be advised as to whether those actions or
activity would constitute a “declaration of candidacy,” he was advised to contact us for
advice.

Contributions—Subsection 10-107(3) of the Charter

Charter Subsection 10-107(3) provides as follows:

(3)  No officer or employee of the City and no officer or employee of
any governmental agency whose compensation is paid from the City
Treasury shall, from any person, and no officer or member of a
committee of any political party or club shall, from any civil service
employee, directly or indirectly demand, solicit, collect or receive, or be
in any manner concerned in demanding, soliciting, collecting or
receiving, any assessment, subscription or contribution, whether
voluntary or involuntary, intended for any political purpose whatever.
No officer or member of the Philadelphia Police or of the Fire
Department shall pay or give any money or valuable thing or make any

? As noted above, rules relating to the formation and nature of political committees are a matter of
State law, specifically the Pennsylvania Election Code, over which the Board of Ethics has no
jurisdiction, and we express no opinion concerning the application of the Election Code to this matter.
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subscription or contribution, whether voluntary or involuntary, for any
political purpose whatever.

As an employee of the City, this subsection applies to the requestor. As noted in
footnote 1 above, the interpretation of Solicitor’s Opinion No. 50 of 1952 relates only
to subsection (4), not to subsection (3). See the extensive discussion of this point as
relates to Council employees in Nonpublic Advice of Counsel GC-2008-523.

The current authority interpreting subsection (3) is Nonpublic Formal Opinion
No. 2009-004. In that Opinion, the Board advised that fundraising and contributions
received by a political committee associated with a City employee exploring a possible
run for public office would not cause the employee to violate Charter §10-107(3) as
long as: (1) the employee did not yet qualify as a “candidate” (by having filed
nomination papers or made a public announcement of candidacy); and (2) the
committee’s fundraising only involved raising funds to support activities “limited to
exploring whether there is sufficient interest among the electorate and/or potential
donors of campaign contributions for the [City employee] to consider such a
candidacy.” Formal Opinion 2009-004 at page 11. Examples of such activities
include rental of office space, payment of utilities, purchase of printing services and
payment of staff to the committee. /d. at 7, n.3 and 11.

Campaign Activity—Subsection 10-107(4) of the Charter

Charter Section 10-107(4) provides as follows:

(4)  No appointed officer or employee of the City shall be a member
of any national, state or local committee of a political party, or an
officer or member of a committee of a partisan political club, or take
any part in the management or affairs of any political party or in any
political campaign, except to exercise his right as a citizen privately to
express his opinion and to cast his vote.

In this particular case, since the requestor is an employee of City Council, the
applicable guidance is Advice of Counsel GC-2008-527, which holds that subsection
(4) does not apply to an employee of City Council. Advice of Counsel GC-2008-527 at
8, citing Opinion No. 50, 1952 City Solicitor’s Opinions at 111. Accordingly, the
activities of the proposed PAC raise no issues for the requestor under Charter Section
10-107(4).
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Code Chapter 20-1000 and the State Ethics Act

Under the City’s campaign finance law, a person does not become a candidate
until he or she has either filed nominating papers or publicly declared his or her
candidacy. See Code Section 20-1001(2); Board of Ethics Reg. 1, Paragraph 1.1(c).
The formation of a political committee, even a candidate’s authorized political
committee, does not, on its own, constitute a public declaration of candidacy under the
City’s campaign finance law. Nonpublic Formal Opinion No. 2009-004 at 5-6. Once
one is a candidate because he has either filed nominating papers or publicly declared
his candidacy, he will be subject to the City’s campaign finance law, including the
contribution limits and the rules regarding excess pre-candidacy contributions. For
more information on the contribution limits and other rules of the City’s campaign
finance law, readers may consult the Board of Ethics’ Regulation No. 1.

Please note that the City’s definition of candidate is different from the
definition of candidate under the State Election Code and the State Ethics Act. The
fact that the requestor may not be a candidate under the City’s campaign finance law
does not relieve him of his obligations to comply with the State Election Code and the
State Ethics Act. Readers may wish to refer to the discussion of the State Ethics Act in
Nonpublic Formal Opinion No. 2009-004 at 6-8.

Conclusion

Based on the facts that were provided to us, and applying the currently
applicable prior rulings of the Board of Ethics, the requestor was advised as follows:

L This Advice is being provided for the limited purpose of advising the requestor
on the immediate request, based on the currently prevailing interpretations. The
Board’s anticipated political activity regulation, when it becomes effective, may well
supersede parts of this Advice that are inconsistent with the new interpretations of the
regulation.

2. Under the Home Rule Charter and the City’s Campaign Finance Law, the
requestor will not become a candidate until he either files nominating papers or
publicly declares his candidacy.

A5 The formation of a political committee named “Friends of [name],” would not
in and of constitute itself a “declaration of candidacy” by the requestor and would not
require the requestor to resign his City position under Charter Section 10-107(5).
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4 Under Charter Section 10-107(3), fundraising and contributions received by a
political committee for the sole purpose of defraying expenses related to exploring a
possible run for office would not cause the requestor to violate this provision.
However, the requestor was cautioned that this does not mean that any and all
activities of such a PAC or that he might take related to such a PAC are permissible.
The requestor was advised to seek further advice if he has questions about specific
actions.

3. Charter Section 10-107(4) does not apply to restrict the requestor’s activities
related to this political committee because he is an employee of City Council.

6. The City’s definition of candidate is different from the definition of candidate
under the State Election Code and the State Ethics Act, and even if the requestor is not
a candidate under the City’s campaign finance law, this would not relieve him of his
obligations to comply with the State Election Code and the State Ethics Act.

i This Advice addresses only questions under the Public Integrity Laws that are
within the jurisdiction of the Board of Ethics. Explicitly not addressed are any issues
under the Pennsylvania Election Code.

The requestor was advised that if he has any additional facts to provide, we will
be happy to consider if they change any of the conclusions in this opinion. Readers
may wish to review the prior rulings cited in this Advice. They can be found on the
Board of Ethics website, at www.phila.gov/ethicsboard, under “Advisory Opinions &
Publications.” Since the requestor has requested nonpublic advice from the Board of
Ethics, we will not make this letter public, but we will be required to make public a
revised version, edited to conceal the requestor’s identity, as required by Code Section
20-606(1)(d)(iii).

Evan Meyer
General Counsel

cc: Richard Glazer, Esq., Chair
J. Shane Creamer, Jr., Esq., Executive Director



