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Philadelphia Board of Ethics
Nonpublic Advice of Counsel

October 9, 2008

Re: Application of Charter Section 10-107(3) to Council Employee

A City employee on the payroll of City Council requested advice as to the effect
of Charter Section 10-107 on the employee’s ability to participate in political fund-raising
activities.

Scope of our advice

Please note that Section 20-606(1)(d)(ii) of The Philadelphia Code provides that:
“Advisory opinions shall be issued only with respect to proposed future conduct or action
by a City officer or employee.” To the extent that the Board has separate authority under
the Charter, there is similar applicable language in the Board’s Regulation No. 4, at

paragraph 4.1(d):

(d) Advice on future conduct only. Except as provided in paragraph (e)
below, the Board or its staff shall only issue advice to a City officer or
employee or a supervisor of such City officer or employee, or to a
candidate, candidate political committee, or political committee with
respect to the proposed future conduct or action of the subject whose
conduct is at issue.

The Board’s Regulation 8 (Political Activity), effective March 28, 2011, represents
the Board’s interpretation of Charter Section 10-107, and supersedes this advisory
opinion to the extent that it is inconsistent with the regulation.
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In keeping with the concept that an ethics advisory opinion is necessarily limited
to the facts presented, such advice is predicated on the facts provided to the Board by the
requestor. The Board does not conduct an independent inquiry into the facts. Although
previous opinions of this office that interpret statutes are guidance to how this office will
likely interpret the same provision in the future, previous opinions do not govern the
application of the law to different facts. Ethics opinions are particularly fact-specific, and
any official or employee wishing to be assured that his or her conduct falls within the
permissible scope of the ethics laws is well-advised to seek and rely only on an opinion
issued as to his or her specific situation, prior to acting. In that regard, to the extent that
this opinion states general principles, and there are particular fact situations that the
employee may be concerned about, the employee was encouraged to contact the Board
for specific advice on the application of the ethics laws to those particular facts.

Analysis

The applicable statute is Section 10-107 of the Philadelphia Home Rule Charter.
For this purpose, the relevant subsection of Section 10-107 is subsection (3), which
provides as follows:

(3) No officer or employee of the City and no officer or employee of
any governmental agency whose compensation is paid from the City
Treasury shall, from any person, and no officer or member of a committee
of any political party or club shall, from any civil service employee,
directly or indirectly demand, solicit, collect or receive, or be in any manner
concerned in demanding, soliciting, collecting or receiving, any assessment,
subscription or contribution, whether voluntary or involuntary, intended for
any political purpose whatever. No officer or member of the Philadelphia
Police or of the Fire Department shall pay or give any money or valuable
thing or make any subscription or contribution, whether voluntary or
involuntary, for any political purpose whatever.

The first two annotations to Section 10-107 are as follows:

1. Merit principles of governmental employment require the
divorcement of politics from such employment. They presuppose
employment upon merit and not because of political connections, powers
and pressures. They also presuppose that governmental employment will
not serve as a means for political tribute to maintain political parties and
regimes. The prohibitions of this section are intended to sustain these basic
principles and precepts subject to certain qualifications which political
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necessities require to be made at certain levels of employment and office-
holding. Absolutism in this area is neither necessary nor practicable for the
fact is that political parties are essential parts of the democratic form of
government in the United States. This section attempts to balance the public
interest involved.

2 All City officers, elected or appointed, and all City employees, civil
service or non-civil service, and all officers and all employees of
governmental agencies compensated with City funds, such as County
officers and employees, are prohibited from demanding, soliciting,
collecting or receiving from any person assessments, subscriptions or
contributions for political purposes.

It is clear that Annotation #1 refers to Section 10-107 in general and Annotation #2 refers
specifically to subsection 10-107(3). On its face, therefore, subsection 10-107(3) applies
to all City employees, including those employed by City Council.'

As noted in footnote 1, Opinion No. 51 of 1952 addresses the application of 10-
107(3). In discussing the category of “officers and employees not in the civil service,”
Solicitor Freedman states:

In the opposite category from policemen and firemen are officers and
employees not in the civil service. Such personnel also may not engage in
the solicitation of political contributions.

Opinion No. 51, 1952 City Solicitor’s Opinions at 120 (emphasis added). Accordingly,
the employee was advised that Charter subsection 10-107(3) restriction on political
fundraising applies to him/her as an employee of City Council.

' Many in City government are aware of an Opinion issued by City Solicitor Abraham Freedman in 1952,
Opinion No. 50, /952 City Solicitor’s Opinions at 111. Opinion No. 50 explicitly addresses only
subsection 10-107(4), and thus has no application to this request. I do not address, and express no
opinion on, the viability, scope, or meaning of Opinion No. 50, other than to note that, by its own terms, it
clearly does not address the application of subsection 10-107(3). Even more conclusive as to the reach of
Opinion No. 50 is Opinion No. 51, the very next Opinion in that same book of Opinions, No. 51, /952
City Solicitor’s Opinions at 117, and dated two weeks later. Like Opinion No. 50, Opinion No. 51 clearly
relates only to one subsection of Section 10-107, in this case subsection (3). The practice of the Law
Department in explicitly noting that Opinion No. 50 referred exclusively to subsection (4) has been
continued in more recent Opinions. See, e.g., The Law Department Political Activity Guide, printed as
“Opinion No. 95-20,” 1994-1996 City Solicitor’s Opinions at 145; and Opinion No. 99-07, 1997-1999
City Solicitor’s Opinions at 331-332. Moreover, Opinion No. 93-6 states that subsection 10-107(3)
applies to “any ‘officer or employee of the City’.” 1992-1993 City Solicitor’s Opinions at 268.
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Conclusion

The employee was advised of the conclusion that Section 10-107(3) of the
Philadelphia Home Rule Charter applies to him/her, as an employee of the City.
Accordingly, the employee was advised that he/she is prohibited from being “in any
manner concerned in demanding, soliciting, collecting or receiving, any assessment,
subscription or contribution, whether voluntary or involuntary, intended for any political
purpose whatever.”

The requestor was advised that, since he/she requested nonpublic advice from the
Board of Ethics, the original letter sent to the requestor will not be made public. The
Board is, however, making public this revised version, edited to conceal the identity of
the requestor, as required by Philadelphia Code Section 20-606(1)(d)(iii).

Evan Meyer
General Counsel

cc: Richard Glazer, Esq., Chair
J. Shane Creamer, Jr., Esq., Executive Director



