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Re: Request for Advice Regarding Potential Conflict

Dear Mr. Creelman:

You have asked to be advised on procedures that you must take to ensure
compliance with the ethics laws, because you are an employee of City Council and
serve on the board of a nonprofit that has received a grant of funds directed from the
Commerce Department through PIDC. You advise the following as to the facts:

[ currently serve a Legislative Aide to Councilwoman Krajewski. I have
also served on the board of the Major Artery Revitalization Committee
(MARC) for the past five years. The mission of MARC is to improve
the quality of life in residential neighborhoods and commercial corridors.
MARC has, in recent years, received both federal and state funding for
major improvements to a local commercial corridor, Torresdale Avenue.
MARC recently received @ one million dollars from Commerce,
through the Restore Commercial Corridors Program, for lighting
improvements scheduled to begin in the spring.

I want to make sure that this doesn't present a potential conflict of
interest on my part since the nonprofit has received city funding, Our
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office had nothing to do with the application, nor were we involved with
the decision making process.

You also advise that you serve as uncompensated treasurer of the MARC board. On a
follow-up, you advised that you receive a quarterly stipend for expenses, but that the
amount does not exceed $2400 annually. You further advised the following:

The grant from Commerce is actually being administered and bid by
PIDC. MARC doesn't physically receive funds from Commerce. Nor
does MARC provide any service under that contract. Grant is part of the
Restore Commercial Corridors program and is being used for lighting
improvements.

In keeping with the concept that an ethics advisory opinion is necessarily
limited to the facts presented, my advice is predicated on the facts that 1 have been
provided. I wish to point out that, although previous opinions of this office or the Law
Department that interpret statutes are guidance to how this office will likely interpret
the same provision in the future, previous opinions do not govern the application of the
law to different facts. Ethics opinions are particularly fact-specific, and any official or
employee wishing to be assured that his or her conduct falls within the permissible
scope of the ethics laws is well-advised to seek and rely only on an opinion issued as
to his or her specific situation. In that regard, to the extent that this opinion states
general principles, and there are particular fact situations that you may be concerned
about, you are encouraged to contact us for specific advice on the application of the
ethics laws to those particular facts.

The issue is whether you must take any actions to avoid a conflict of interest.
The Charter, the City Ethics Code, and the State Ethics Act all contain provisions that
address conflicts of interest. Based on the facts you have provided, I conclude that
there is not an inherent unavoidable conflict in the situation you describe, provided
that you observe the restrictions stated in this opinion.

Home Rule Charter

Section 10-102 of the Home Rule Charter prohibits City employees from
benefiting from, or having a direct or indirect interest in, a City service contract. The
full text of the provision is as follows:

City Officers and Employees Not to Engage in Certain Activities. As
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provided by statute, the Mayor, the Managing Director, the Director of
Finance, the Personnel Director, any department head, any City
employee, and any other governmental officer or employee whose salary
is paid out of the City Treasury shall not benefit from and shall not be
interested directly or indirectly in any contract for the purchase of
property of any kind nor shall they be interested directly or indirectly in
any contract for the erection of any structure or the supplying of any
services to be paid for out of the City Treasury; nor shall they solicit any
contract in which they may have any such direct or indirect interest.

The City Solicitor has said in the past that where a City employee, as an individual,
enters into a personal services comtract with the City, that clearly violates this
provision. See, e.g., Opinion No. 95-16 and Opinion No. 95-17, 1994-1996 City
Solicitor’s Opinions at 130-137.

Where the City employee does not have a contract directly with the City, but
instead receives compensation from an entity that in turn contracts with the City and
has other sources of funding, there is clearly no “direct interest” in a City contract,
since the employee’s compensation may well derive from funds other than those from
the City. Moreover, to implicate Section 10-102, the contract must be “for the
purchase of property of any kind” or “for the erection of any structure or the supplying
of any services.” You advise that to the extent that the grant to MARC is
memorialized in a document, the grant is administered, not by the City’s Commerce
Department, but by PIDC, a nonprofit corporation not part of the City government,
Nor does MARC provide any service, you advise, to PIDC in exchange for the grant.
Accordingly, based on the facts that you provided, it appears that you have no interest
in a City contract that is prohibited by Charter Section 10-102.

Philadelphia Code

The Philadelphia Ethics Code imposes certain restrictions on City
officers or employees representing others. Code Section 20-602(1) would prohibit a
City employee from representing another person, directly or indirectly, as that person's
agent in any transaction involving the City. Accordingly, you should not personally
represent MARC in any application for any grant from the City or in any other City
transaction.

I note that, on its face, Section 20-607(a), read together with Section 20-
608, appears to requite an employee to disclose the financial interest and disqualify



Advice of Counsel
March 20, 2008
Page 4 of 9

himself in the event of any pending City action that affects his financial interests, even if
that employee normally would have no responsibility in such a matter. Thus, I conclude
that even if you have taken no official action in this matter and will take no official
action in this matter, if you wish to avoid even an appearance of a conflict, you may
wish to comply with the disqualification and disclosure requirements of Code §20-608"
by publicly disclosing your board membership in MARC and the interest of MARC in
the PIDC grant, and by disqualifying yourself from any official City action that may
affect MARC.

We are occasionally asked whether merely refraining from taking
official action, or “abstaining” in some way short of the procedure spelled out in Code
§20-608, is adequate. It is not. There is a sound public policy reason for the Code
requirement. It is a well-established principle of governmental ethics laws that public
disclosure is an essential part of maintaining public confidence in government. The
public is on notice, through a publicly enacted FEthics Code, that the place to go to learn
of disclosures of conflicts of interest in City officials is the Records Office in City Hall.
Accordingly, it is only by complying with the requirements for public filing of
disclosure letters, in advance of official action, as provided in Code §20-608 that City
employees and officials may assure the public that personal financial interests do not
conflict with the public trust.

' We have advised others that Section 20-608(1)(c) of the Philadelphia Code spells out the precise
procedure for the disclosure required: for non-legislative matters the affected City employee should
write a letter, which should contain the following elements:
1. That the purpose of the letter is to publicly disclose a potential conflict of interest;
2. The employee’s public position (and description of duties relevant to the conflict, if not
obvious);
3. The private position or financial interest (or that of a relative or business of the discloser or
relative) that presents the conflict;
4. A statement of how the employee’s public duties may intersect with his private interest or
that of his relative or business (if not obvious from 2 & 3 above); and
5. The employee’s intention to disqualify himself from any official action in matters affecting
the private interest (should indicate that such disqualification precedes any official action
being taken in any such matter).
The letter should be sent by certified mail to the following: (1) “the Commissioner, Secretary and/or
Executive Director of the pertinent agency” (in your case, the Council President); (2) the Ethics Board,
¢/o Evan Meyer, General Counsel, Packard Building, 1441 Sansom Street, 2™ Floor, Philadeiphia, PA
19102; and (3) the Department of Records, Room 156, City Hall, Philadelphia, PA 19107. The letter
should indicate on its face that copies are being sent to all three of the above addressees. If the matter
involves Council legislation, see Code Section 20-608(1)(b) for the procedure.
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However, this does not address a separate restriction on any other
employee of MARC, as imposed by a separate provision, Code Section 20-602(5).
Section 20-602(5) applies a restriction, similar to that in Section 20-602(1), to any
outside firm of which the City officer is 2 member, so that anyone in that firm would
be prohibited from the same representation. Unlike §20-602(1), however, §20-602(5)
allows for the City official to avoid the prohibition by making the public disclosure
and disqualification provided in §20-608. Thus, an officer or employee of MARC
could represent MARC in a transaction involving the City, provided that you made the
requisite disclosure and disqualification. See footnote 1.

Additionally, the Philadelphia Ethics Code prohibits City officers and
employees from having conflicts of interest that arise from either having a personal
financial interest or from being a member of a business or other entity that has a
financial interest in their official decisions. As to the personal interest, Code Section
20-607(a) provides:

(@)  Unless there is public disclosure and disqualification as
provided for in Section 20-608 hereof, no member of Council, or other
City officer or employee shall be financially interested in any
legislation including ordinances and resolutions, award, contract, lease,
case, claim, decision, decree or judgment made by him in his official
capacity . . .

As to the interest through another entity, Code Section 20-607(b) provides:

(b)  Inthe event that a financial interest in any legislation (including
ordinances and resolutions) award, contract, lease, case, claim,
decision, decree or judgment, resides in a parent, spouse, child, brother,
sister, or like relative-in-law of the member of City Council, other City
officer or employee; or in a member of a partnership, firm, corporation
or other business organization or professional association organized for
profit of which said member of City Council, City officer or employee
is a member and where said member of City Council, City officer or
employee has knowledge of the existence of such financial interest he
or she shall comply with the provisions of Section 20-608(a) (b) (c) of
this ordinance and shall thereafter disqualify himself or herself from
any further official action regarding such legislation (including
ordinances and resolutions) award, contract, lease, case, claim,
decision, decree or judgment.
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Thus, for either a personal financial interest (such as in the quarterly
stipend you receive from MARC) or an interest that MARC itself may have in City
action, the rule is the same: You must disclose the conflict and disqualify yourself, In
such matters, you must publicly disclose the financial interest and announce your
intention to disqualify yourself from all official consideration of the matter.
Participation that you should avoid would include not only final decisions, but also any
preliminary discussion, review, or action. See footnote 1. The Code does not define
the term “financial interest.” Nor has the reach of what it means to “be financially
interested in any . . . decision, decree or judgment” been the subject of extensive
analysis. However, some interests clearly are too remote to require the disclosure and
disqualification of Code §20-607(a). You have advised that you have had no official
role in the decision-making process regarding this PIDC grant to MARC.

Note, also, that Section 20-609 of the Code provides that no City officer
or employee "shall directly or indirectly disclose or make available confidential
information concerning the property, government or affairs of the City without proper
legal authorization, for the purpose of advancing the financial interest of himself or
others." Obviously, if you were to make available to MARC any confidential City
information you learn in your service for City Council, that would violate this
provision.

State Ethics Act

The State Ethics Act, 65 Pa.C.S. §1101 et seq., applies to you.” Section 1103(a)
provides:

(a) Conflict of interest. No public official or public employee shall
engage in conduct that constitutes a conflict of interest.

What is a “conflict of interest” may be determined by reference to the definitions

2 The Act applies only if you are a “public employee,” defined in the Act to include “Any individual
employed by the Commonwealth or a political subdivision who is responsible for taking or
recommending official action of a nonministerial nature with respect to (1) contracting or
procurement; (2) administering or monitoring grants or subsidies; (3) planning or zoning; (4)
inspecting, licensing, regulating or auditing any person; or (5) any other activity where the official
action has an economic impact of greater than a de minimis nature on the interests of any person.” 65
Pa.C.S. §1102. Based on prior rulings of the State Ethics Commission, 1 believe that a legislative aide
for a City Councilmember is a “public employee.” However, note again that the Board of Ethics does
not have jurisdiction to issue a ruling on this point on which you may rely, and if there is any question
about this, you may seek the advice of the Commission or the Law Department.
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section of the Act for a definition of that term and terms included within that
definition, as follows:

Section 1102. Definitions.

The following words and phrases when used in this chapter shall
have, unless the context clearly indicates otherwise, the meanings given
to them in this section:

“Authority of office or employment.” The actual power provided
by law, the exercise of which is necessary to the performance of duties
and responsibilities unique to a particular public office or position of
public employment.

“Business.” Any corporation, partnership, sole proprietorship,
firm, enterprise, franchise, association, organization, self-employed
individual, holding company, joint stock company, receivership, trust or
any legal entity organized for profit.

“Business with which he is associated.” Any business in which
the person or a member of the person’s immediate family is a director,
officer, owner, employee or has a financial interest.

“Conflict” or “conflict of interest.” Use by a public official or
public employee of the authority of his office or employment or any
confidential information received through his holding public office or
employment for the private pecuniary benefit of himself, a member of
his immediate family or a business with which he or a member of his
immediate family is associated. "Conflict" or "conflict of interest" does
not include an action having a de minimis economic impact or which
affects to the same degree a class consisting of the general public or a
subclass consisting of an industry, occupation or other group which
includes the public official or public employee, a member of his
immediate family or a business with which he or a member of his
immediate family is associated.

“Financial interest.” Any financial interest in a legal entity
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engaged in business for profit which comprises more than 5% of the
equity of the business or more than 5% of the economic interest in
indebtedness.

65 Pa.C.S. §1102.

I conclude that for you to take official action that has an economic
impact on MARC would be a conflict under the State Act in the same way it would be
under the City Code. In such a case, Section 1103(a) would restrict your activities as a
public official relative to the use of authority of office to obtain a private pecuniary
benefit for MARC, and would require disclosure and disqualification, as set out in City
Code Section 20-608(1)(b) or (c), prior to any City action being taken, as described in
footnote 1 above. See also 65 Pa.C.S.A. §1103(j).

Nevertheless, the State Ethics Commission is the ultimate arbiter of
interpretations of the Act. Please note that the Act provides that: “A public official of
a political subdivision who acts in good faith reliance on a written, nonconfidential
opinion of the solicitor of the political subdivision . . . shall not be subject to the
penalties provided for in [the Act].” 65 Pa.C.S. §1109(g). Presumably, it is this
provision that is the reason for the concurrent jurisdiction of the Law Department
provided for in Charter §4-1100 as to matters involving State law. Since the Board of
Ethics is not “the solicitor” of the City, you may, if you wish, also obtain an opinion
from the Law Department as to the application of the State Ethics Act. Any such
request, to receive the protection, could not be confidentjal.

Financial Disclosure

As a City employee (assuming you meet the definition of “public employee”
under the State Ethics Act), you would also be required to disclose your stipend as an
board member of MARC as income in the State Ethics Commission Financial Interest
Form you must file each May 1 (if the amount exceeds the required threshold).

Conclusion

I conclude that you do not have an impermissible conflict of interest
because you are an employee of City Council and serve on the board of a nonprofit,
the Major Artery Revitalization Committee (MARC), including as its treasurer, and
receive a modest stipend for expenses. No issues are presented because MARC has
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received a grant of funds directed from the Commerce Department through PIDC.
You are advised to comply with the restrictions stated in this letter, including that you
should publicly disclose the financial interest of yourself and MARC in any City
Council action affecting MARC, and, as provided in Code §20-608(1)(b) and (c),
disqualify yourself from any such official City action. You have not requested
confidentiality, so this Advice of Counsel is public and will be posted on the web site
of the Ethics Board, and otherwise made public, as required by Code Section 20-

606(1)(d)(iii).

Sincerely yours,

4{/’/&/\ Lpe~—
Evan Meyer
General Counsel

cc: Richard Glazer, Esq., Chair
J. Shane Creamer, Jr., Esq., Executive Director



