
NET PROFITS TAX:  Deductibility of 401K and Pension Contributions

Q: For a partnership, are employers’ contributions to 401K plans and pension
plans on behalf of both partners and employees deductible for purposes of the
Net Profits Tax?

A: The partnership’s contributions to a pension / profit sharing / retirement plan
on behalf of its employees are deductible for Net Profits Tax purposes.
Contributions to a partner’s retirement plan, however, are  not deductible for
NPT purposes. The expense is not seen by the PHLDOR as ordinary, necessary
and reasonable as is required under the definition of “Net Gain” at Income
Regulation 101(h.).   A contribution to the retirement plan of a partner is not an
expense; it is a distribution and use of the partnership’s profits.


