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ISSUE: 

The department has been experiencing an increase in the number and scope of buildings that 
are taking advantage of the compliance alternative provisions of Section 3408.0 the Philadelphia 
Building Code.  This is brought about by the increased activity of conversion of existing buildings 
to new uses and more enlightened design professionals and developers. 

Our plan examination staff has been challenged regarding the application of Section B-3408.0 
and the Philadelphia Fire Prevention Code.  The questions relate to whether one or the other of 
the code provisions supersede another, particularly as they relate to standpipe and sprinkler fire 
protection. 

DISCUSSION: 

Section B-3408.0 was developed to provide an alternative to Chapters 2 through 33 of the 
Building Code.  The purpose is to provide a number of compliance paths for flexibility in 
preparing an existing building for occupancy, as alternatives to the more direct requirements 
imposed on new construction.  The alternatives permit a design professional to provide for a 
new use or extensive alterations while avoiding impossible or infeasible compliance measures.  
It is not however, the intent of the Building Code to circumvent those provisions of the fire 
prevention or property maintenance codes that are applicable to the buildings in question.  
Specifically, Section B-3408.3.2 states: 

“All buildings that are evaluated in accordance with this section shall comply with the fire 
prevention and property maintenance codes.” 

Sections F-503.4(4) and F-503.4.2 of the current Philadelphia Fire Prevention Code require the 
retroactive installation of sprinklers throughout existing high-rise buildings except those portions 
of the building that are occupied as R-2 (Residential Multi-family) Use Group.  These provisions 
were established by ordinance signed into law December 18, 1991, and provided up to eight 
years for total compliance.  This ordinance was written and passed with the full knowledge of the 
compliance alternatives offered by the Building Code, but chose not to exempt existing buildings 
that comply with those provisions. 
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Similarly, Section F-503.5 requires the retroactive installation of Fire Department standpipes 
(Class I) in buildings that do not have them and have occupied floors more than six stories 
above grade.  The fact that Section B-3408.0 is silent on standpipes does not preclude 
compliance with the Fire Code requirement for standpipes. 

DIRECTION: 

Based on the above cited code sections and the legislative history of the provisions, the 
department will regulate existing buildings that are reviewed under Section 3408.0 of the 
Building Code in the following manner. 

When a building satisfies the compliance alternative analysis with a passing score as 
determined by Section B-3408.9, the requirements of the Fire Prevention Code shall also apply.  
For sprinkler and standpipe systems this means that: 

• High-rise buildings require automatic sprinkler installation throughout all floor areas that are 
not occupied as R-2 Multi-family Residential Use Group. 

• Where a building is converted from another Use Group to R-2 or is an existing R-2 Use 
Group, and the building satisfies the provisions of Section B-3408.0 of the Building Code, the 
portions of the building that are occupied as R-2 are exempt from sprinklers in accordance 
with Section F-503.4.  This also means that certain areas of the R-2 Use Group will require 
sprinklers in accordance with the Fire Prevention Code. 

• Class I (Fire Department use) standpipes are required in any existing building that has 
occupied floors more than six stories above grade.  An existing single Class I standpipe 
located in an enclosed exit stairway is acceptable.  Should the building not contain at least 
one Class I standpipe located in an enclosed exit stairway, the requirements of Section F-
503.5(1) shall apply  (See Code Interpretation F-9901). 


