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NOTICE: 

On October 23, 1998, a set of new regulations to the Building Construction and Occupancy Code 
became effective.  These regulations include updated editions of a number of standards referenced by 
the codes.  Among them is the update of the National Fire Protection Association Standard for the 
Installation of Sprinkler Systems (NFPA 13) from the 1994 to the 1996 edition.  NFPA 13 is referenced 
from the Philadelphia Fire Prevention Code Section F-503.4 and the Philadelphia Building Code Section 
B-906.2.1 for the installation of sprinkler systems in buildings not covered by the residential sprinkler 
systems referenced in Sections B-906.2.2 and B-906.2.3. 

Section 5-2.1.3 of the 1996 NFPA 13 requires that the sprinklers installed in light hazard occupancies be 
of the quick-response type.  Exceptions are listed for: installations that use residential sprinklers; 
modifications or additions to existing systems that have standard response sprinklers; and replacement 
of sprinklers on existing systems that have standard response sprinklers. 

Light hazard occupancies include the majority of applications that the department processes.  They are 
listed in the Appendix to NFPA 13, Section A-1-4.7.1 and include, but are not limited to, apartments, 
churches, clubs, schools, hospitals, nursing homes, prisons, libraries, museums, offices, restaurant 
seating areas, and theaters. 

Previous editions of NFPA 13 permitted the quick response sprinklers as an option, but did not require 
them for these occupancies. 

ISSUE: 

A question that involves a number of permit applications, is whether the requirement for the quick-
response sprinklers is applicable to the remaining fit-out of the existing high-rise buildings that are 
subject to Philadelphia Fire Prevention Code Section F-503.4.2.  This section requires that complete 
sprinkler protection be installed in all high-rise buildings (except those portions occupied as Use Group R-
2) by December 17, 1999. 

The requirement of the new standard is clearly not applicable to those buildings that obtained their final 
permits to install sprinklers prior to 9/17/98 as required by the Fire Prevention Code.  The issue should in 
fact be moot since the permit deadline is passed, but there are a number of buildings that are operating 
under a schedule adjustment by variance, are reacting to notices of violation, or are simply delinquent but 
have not yet been cited. 

The question is whether NFPA 13, Section 5-2.1.3, Exception No. 2 applies to these buildings. 
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DIRECTION: 

For those high-rise buildings subject to F-503.4.2 where the department has processed or will process 
applications after the 10/23/98 effective date of the new standard, we will permit the use of standard 
response sprinklers in light hazard occupancies.  We will, of course, approve the use of quick response 
sprinklers as required by the 1996 NFPA 13 for new installations. 

This direction is primarily based on the intent, if not the letter, of the second exception to NFPA Section 
5-2.1.3.  Other factors that weigh into the decision include consideration that the Fire Prevention Code 
required pre-design and permitting of water supplies in 1994 and a number of contract documents were 
in place before the adoption of the new standard. 

The department believes that this approach is a rational one for our constituency and satisfies the spirit 
and intent of the applicable codes, regulations and referenced standards in this matter. 

Any applications for sprinkler installation other than the high-rise retrofit discussed above, are subject to 
the requirements as specified in the regulatory documents. 


