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Re: Claire Gatzmer--Post-Employment Restrictions

Dear Ms. Collins-Greenwald:

You have requested, on behalf of the Department of Licenses and
Inspections (L & I), a nonconfidential advisory as to the effect of post-employment
restrictions of the ethics laws on Claire Gatzmer, who retired from the Department
effective June 2, 2007. You advise that the Mayor recently appointed Ms. Gatzmer to
a position on the Board of License and Inspection Review. You ask to be advised as to
the effect of the ethics laws on her service in this new position. As to the facts, you
advised the following:

Claire Gatzmer served as the Boards Administrator from 2005 until she
retired on June 2, 2007. Ms. Gatzmer made no decisions on behalf of
Lé&I in her capacity as Boards Administrator. Her position normally
entailed preparing cases for appeal, notifying applicants of hearing
schedules and results, and providing documentation to attorneys for
appeals to Common Pleas Court. The sitting Board members made all
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decisions with no influence by Ms. Gatzmer. Before 2005, Ms.
Gatzmer served as the Zoning Administrator. Most zoning appeals go to
the ZBA, not the LIRB. We also do not have any record of cases being
appealed back as far as 2005. In the rare and unforeseen circumstance
that a zoning case Ms. Gatzmer was involved in 2005 were to appear
before the LIRB, Ms. Gatzmer would have to recuse herself from the
case.

You have not provided a copy of any job description for Ms. Gatzmer, so 1 will base
my advice on your description of her two City positions.

In keeping with the concept that an ethics advisory opinion is necessarily
limited to the facts presented, my advice is predicated on the facts that I have been
provided. I wish to point out that, although previous opinions of this Board, the City
Solicitor’s Office, and the State Ethics Commission that interpret statutes are guidance
to how this office will likely interpret the same provision in the future, previous
opinions do not govern the application of the law to different facts. Ethics opinions
are particularly fact-specific, and any official or employee wishing to be assured that
his or her conduct falls within the permissible scope of the ethics laws is well-advised
to seek and rely only on an opinion issued as to his or her specific situation. In that
regard, to the extent that this opinion states general principles, and there are particular
fact situations that you may be concerned about, you are encouraged to contact the
Board of Ethics for specific advice on the application of the ethics laws to those
particular facts.

There are three different ethics laws that relate to post-employment
restrictions, two in the City Code and one in the State Ethics Act.

A. A Threshold Question on What Law Applies

The State Ethics Act applies only if, during her City employment, in any
of her positions, Ms. Gatzmer was a “public employee.” “Public employee” is defined
in the Act to include: “Any individual employed by the Commonwealth or a political
subdivision who is responsible for taking or recommending official action of a
nonministerial nature with respect to (1) contracting or procurement; (2) administering
or monitoring grants or subsidies; (3) planning or zoning; (4) inspecting, licensing,
regulating or auditing any person; or (5) any other activity where the official action has
an economic impact of greater than a de minimis nature on the interests of any
person.” 65 Pa.C.S. §1102. I conclude that Claire Gatzmer’s duties involved at least
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State Ethics Act. Nevertheless, a definitive answer could only come from the State
Ethics Commission. See the paragraph beginning: “It is important to note . . .” on
page 4 below, regarding the ultimate authority of the Commission.

One-Year Limitation On Representing Others—State Ethics Act

Section 1103(g) of the State Ethics Act, 65 Pa.C.S. §1103(g), restricts
“post-employment” activities as follows:

No former public official or public employee shall represent a person,
with promised or actual compensation, on any matter before the
governmental body with which he has been associated for one year
after he leaves that body.

The key words in that provision are defined in Section 1102 of the Act, 65 Pa.C.S.
§1102. “Represent” is defined as follows:

To act on behalf of any other person in any activity which includes, but
is not limited to, the following: personal appearances, negotiations,
lobbying and submitting bid or contract proposals which are signed by
or contain the name of a former public official or public employee.

“Governmental body with which a public official or employee is or has been
associated” is defined as follows:

The governmental body within State government or a political
subdivision by which the public official or employee is or has been
employed or to which the public official or employee is or has been
appointed or elected and subdivisions and offices within that
governmental body.

Based on opinions of the State Ethics Commission, I believe that Ms.
Gatzmer’s “governmental body” would be the entire City of Philadelphia.
Accordingly, she may not for one year after the date she separated from City
employment (last day on the payroll), or until June 2, 2008, represent anyone—herself,
any firm that employs her, or any of its clients—before the City of Philadelphia.

More particularly, Section 1103(g) would prohibit Ms. Gatzmer until
June 2, 2008 from representing any person before the City. The meaning of
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"represent” has been the subject of lengthy analysis in several opinions of the State
Ethics Commission. It means that the former employee may not: (1) make personal
appearances before the City; (2) attempt to influence the City; (3) submit bid or
contract proposals, or invoices, that are signed by, or even contain the name of, the
former employee; (4) participate, by acting on behalf of a person, in a matter before
the City; (5) lobby the City; or (6) be identified on any document submitted to the
City. This would include telephone calls, e-mails, and attendance at meetings.

“Represent” does not include, and the former employee may permissibly
do, the following: (1) assist in the preparation of any document submitted to the City
if the employee’s name does not appear in the document; (2) counsel any person
regarding that person’s appearance before the City, so long as that activity is not
revealed to the City; or (3) make general informational inquiries to the City to obtain
information that is available to the general public, so long as it is not done in a way to
influence the City or make known to the City that the former employee represents his
new employer. We have advised others that that last phrase, “make known to the
City,” is important. In other words, Section 1103(g) would not prohibit a former City
employee from working for a company that had a City contract, so long as her work
for them was entirely internal at the company and her involvement in the project was
in no way revealed to the City.

In applying these principles to the question of Claire Gatzmer’s service
on the License and Inspection Review Board, it is my conclusion that Section 1103(g)
of the Act does not restrict such service. All of the examples of what constitutes
“representation” above involve the submission of documents or appearances “to the
City.” In the case of the City appearing as a party before the License and Inspection
Review Board, nothing is being submitted “to the City.” Although the City may be
provided with any copy of a final decision by the Board, that would not be a
“submission.” Nevertheless, I have been unable to find any ruling by the State Ethics
Commission on a similar factual situation.

It is important to note that the State Ethics Commission has final
administrative jurisdiction over interpretation of the State Ethics Act. Thus, you may
wish to request the advice of the Commission to obtain a definitive ruling on any
particular fact situation or on whether the Act applies to Ms. Gatzmer. Also, the Act
provides that: “A public official of a political subdivision who acts in good faith
reliance on a written, nonconfidential opinion of the solicitor of the political
subdivision . . . shall not be subject to the penalties provided for in [certain provisions
of the Act].” 65 Pa.C.S. §1109(g). See Charter §4-1100 (giving Law Department
concurrent jurisdiction with the Board regarding ethics matters under State law).
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Since the Board of Ethics is not “the solicitor” of the City, requestors have the option
to obtain an opinion from the Law Department as to the application of the State Fthics
Act. Any such request, to receive the protection, could not be confidential, and will
only protect the subject from the criminal penalties in subsections 1109(a) and (b) and
from treble damages under subsection 1109(c) of the Act. (A violation of the Ethics Act
can still be found, and restitution can still be ordered.)

Permanent Limitation On Assistance With Particular Matters—City Code

Section 20-603(1) of the City Ethics Code states:

No person who has served for compensation as a member of Council,
City officer or employee shall assist, at any time subsequent to his City
service or employment, another person, with or without compensation, in
any transaction involving the City in which he at any time participated
during his City service or employment.

The “transactions” to which this provision applies are defined broadly in Section 20-
601(4) to include matters (i) which are or will be the subject of City action; (ii) to
which the City is or will be a party; or (iii) in which the City has a direct proprietary
interest. This provision is not a one-year prohibition, like the State Fthics Act
provision, but applies “at any time” after a person leaves City employ. However, it is
much narrower in scope than the State Ethics Act provision, since it only applies to
matters in which the employee “participated” during City employ. This has been
interpreted to mean matters in which the employee exercised discretion (and not
merely, for example, responded to a routine request for information). Thus, if during
her service with the Department of Licenses & Inspections, Ms. Gatzmer took official
action on any particular transaction concerning which a future employer should
contact the City at any time henceforth, she may not assist that future employer in the
matter relating to that transaction. On the other hand, I interpret “matter” to mean only
the particular issue or issues on which decisions were made by L & I with her
involvement, not every issue related to that project that may arise after Ms. Gatzmer
separated from City service.

Two Year Limitation On Financial Interests—City Code

Section 20-607(c) of the Code states:

No member of Council or other City officer or employee shall become
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financially interested, subsequent to final action, in any legislation
including ordinances and resolutions, award, contract, lease, case,
claim, decision, decree or judgment made by him in his official
capacity, during his term of office or employment and until two (2)
years have elapsed since the expiration of service or employment in the
term of office of said member of Council or other City officer or
employee.

This prohibition shall apply so as to prevent a parent, spouse, child,
brother, sister or like relative-in-law or any person, firm, partnership,
corporation, business association, trustee or straw party from becoming
financially interested for or on behalf of a member of City Council,
City officer or employee within said two (2) year period.

In short, this provision prohibits a City employee for two years after leaving City
employ from acquiring a financial interest in official decisions she made while in City
employ. Thus, if Ms. Gatzmer had, for example, been officially involved in awarding,
renewing, amending, or administering the City’s contract with a consulting firm, she
could not for two years be employed by and receive any compensation from that
consulting firm, if such compensation was derived from revenue received under that
action by L & I. However, that should not be an issue in service on the Board.

Summary

In summary, I reach the following conclusions:

(1) Under the State Ethics Act, Ms. Gatzmer may not for one year after she
separated from the employ of the City (or until June 2, 2008) represent anyone,
including herself and any future employer (or any client of herself or of any future
employer), before the City. Please note the broad definition of “represent,” which
includes having her name appear on a bid, contract proposal, engineering report,
invoice, or other official document submitted to her former governmental body, the
City of Philadelphia. This is not limited to any particular department or office of the
City.

(2) Notwithstanding the above conclusions, I do not interpret the State Ethics
Act to define as “representation” any participation Ms. Gatzmer may have in
administrative adjudications of the Board of License and Review, as a member of that
Board. Accordingly, the one year post-employment restriction of the Act would not
apply to Ms. Gatzmer, in my view, and she may begin serving as a member of the
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LIRB immediately. I note, however, that the State Ethics Commission is the ultimate
authority on such matters.

(3)  Under the City Ethics Code, Ms. Gatzmer may never in the future assist
anyone, such as a future employer or one of its clients, in a transaction involving the
City on a particular issue or issues on which decisions were made by the Department
of L. & T with her involvement.

(4)  Under the City Ethics Code, Ms. Gatzmer may not for two years after
she left the employ of the City acquire a financial interest in any official decision she

made while in City employ.

Subject to the above restrictions, Ms. Gatzmer may serve as a member of
the Board of License and Inspection Review. Please feel free to request further advice
from the Board of Ethics, or the State Ethics Commission, if you have additional facts
to provide. Please also note the option of requesting advice of the City Solicitor (as to
the State Act only), as discussed on page 5 above.

Sincerely yours,

Evan Meyer
General Counsel

cc: Richard Glazer, Esq., Chair
J. Shane Creamer, Jr., Esq., Executive Director



