
 
          City of Philadelphia 
          Law Department 
        

         MEMORANDUM 
 

  TO:  The Philadelphia Board of Ethics 
 
   FROM: Romulo L. Diaz, Jr., City Solicitor 
 
     DATE: December 9, 2005 
           
SUBJECT: Chapter 20-1000 of the Philadelphia Code (“Campaign Contributions and 

Expenditures”)1

____________________________________________________________________________ 
 

You have requested an opinion regarding Chapter 20-1000 of The Philadelphia Code 
dealing with campaign finance limitations.2  (This memorandum does not address issues raised 
by Chapter 17-1400 of the Philadelphia Code (Bill No. 040772-AA), the City’s recently adopted 
contract reform legislation, which includes certain contracting prohibitions based on the 
campaign contributions of potential contractors and others.) 

 
Specifically, you have asked how the ordinance impacts the use of funds that are raised 

by someone prior to his or her declaration of candidacy once that person does declare his or her 
candidacy.  In my view, once the person becomes a candidate, he or she can use money raised 
prior to becoming a candidate in support of his or her candidacy, but only to the extent that the 
money derives from contributions not in excess of the contribution limits imposed by the 
ordinance.3

                                                 
1  The analysis set forth in this opinion is substantially the same as that set forth in an 
October 7, 2004, memorandum from City Solicitor Pedro A. Ramos to Councilman Richard 
Mariano.  The memorandum has been updated, however, to account for changes to the campaign 
finance ordinance made in 2005. 
 
2  In the original bill adopting the campaign finance restrictions, the new Code chapter was 
numbered 20-800.  Because a Chapter 20-800 already existed in the Code at the time the bill was 
adopted, the Code editors renumbered the new chapter to Chapter 20-1000. 
 
3  I note that my conclusion, and all that I discuss in this opinion, applies equally and 
identically to both incumbents and challengers.  Both incumbents and challengers can raise 
unlimited amounts, unrestricted by the ordinance’s contribution limits, prior to becoming a 



1. What is a Candidate? 
 
Chapter 20-1000 set forth restrictions on the amount of contributions that can be made to, 

and the receipt of contributions by, candidates for primary, general and special elections.  
Specifically, with respect to contributions, the Code prohibits individuals from contributing more 
then $2,500 per year to a candidate for one of the covered elected City offices and limits political 
committees, and persons (other than individuals), from contributing more then $10,000 per year 
to such candidates.4   

 
Chapter 20-1000 does not define the term “candidate.”  Absent a definition of “candidate” 

in Chapter 20-1000, the term “candidate” would likely be interpreted by a court as referring to an 
individual who has declared his or her candidacy for a particular City office.  
 

The courts have held, for purposes of the Home Rule Charter’s prohibition on City 
employees becoming a candidate for office other than for re-election, that “one becomes a 
candidate if he or she has filed nomination papers or publicly announced his candidacy for 
office.”  McMenamin v. Tartaglione, 139 Pa. Commw. 269, 285 (Pa. Commw. Ct. 1991), aff’d 
mem., 527 Pa. 286, 590 A.2d 753 (1991).  Statements indicating a “willingness and availability 
to run for Mayor,” and inquiries “as to whether certain individuals would consider lending 
financial support to a campaign” are insufficient to make someone a candidate.  Id.  The term 
candidate, as used in Chapter 20-1000, would likely be construed to have the same meaning as 
the term candidate has when it is used in the Home Rule Charter.5

                                                                                                                                                             
“candidate” for office; and both incumbents and challengers become limited in both 
contributions they can receive and in the expenditure of money raised pre-candidacy, once the 
incumbent or the challenger becomes a candidate for Council or Mayor. 
 
4  Chapter 20-1000 also limits candidates to having one campaign committee and one 
checking account for the City office sought.  All contributions and expenditures for the campaign 
for such office must be made into or from this account.  Funds collected by the candidate in other 
political or non-political accounts may not be used by the candidate for his or her campaign.  
Code section 20-1003. 
 
5  The definition of candidate used in the Pennsylvania Election Code is not particularly 
useful in interpreting the use of the term “candidate” in Chapter 20-1000.  The Election Code 
defines a “candidate” as “any individual who seeks nomination or election” and states that “an 
individual shall be deemed to be seeking nomination or election…if he has [r]eceived a 
contribution or made an expenditure . . .  whether or not the individual has made known the 
specific office for which he or she will seek nomination or election.”  25 P.S. § 3241.  
Fundraising by a local official (or prospective local official) could reflect an intention to run for 
one of the offices covered by Chapter 20-1000 .  It could, however, also reflect an intention to 
run for a state-wide office, which the City does not have the power to regulate.  Since the City 
does not (and almost certainly cannot) regulate fundraising for state-wide office; and since it is 
unknown, at the time an undeclared potential candidate raises money, for what office he or she 
will be running; it is unlikely a court would construe the word “candidate” under the Ordinance 
as broadly as that word is defined under the Election Code.  
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 2. Use of Money Received Before a Declaration of Candidacy 
 
 The critical question in determining whether money raised before an individual’s 
declaration of candidacy can be used by the person once that person becomes a candidate is what 
is meant by a “contribution” to a candidate.  The Code dictates that “no political committee shall 
make total contributions per calendar year of more than ten thousand dollars ($10,000) to a 
candidate” for one of the covered offices.  Phila. Code § 20-1002(2).  A contribution is defined 
by the ordinance as:  “Money, gifts, forgiveness of debts, loans, or things having a monetary 
value incurred or received by a candidate or his/her agent for use in advocating or influencing the 
election of the candidate.”  Phila. Code § 20-1001(2).  Prior to becoming a candidate for 
municipal office, a potential candidate is unrestricted by the ordinance with respect to his or her 
fundraising; he or she can raise funds in unlimited amounts, with no maximum contribution 
limit.  The question arises whether these unlimited contributions can be used in support of the 
person’s candidacy, once the person becomes a candidate.  This question is best examined by 
setting forth an example involving a hypothetical situation.  
 
 Before Joe Smith declares his candidacy for a particular office, he already has a “political 
committee” (the “Joe Smith Political Committee”) and an account in which the funds of the 
committee are held (the “Joe Smith Political Committee Account”).  Because the contributions to 
that fund were not made to a “candidate” under the terms of the bill (as Smith remains 
undeclared), the $2,500 and $10,000 contribution limitations of Chapter 20-1000 do not apply.  
Smith has therefore collected in his political committee fund contributions from individuals and 
PACs in unlimited amounts (and in a total amount of, say, $100,000).  Smith is free to use this 
money for many purposes not covered by the ordinance, e.g., a run for State office, or 
disbursement to other candidates or causes. 
 
 Now Joe Smith declares his candidacy for a seat on City Council.  On the day he declares 
his candidacy, Smith declares that the Joe Smith Political Committee Account that he has been 
using as his PAC is now going to be his campaign account from which he will make all his 
campaign expenditures and into which he will receive all campaign contributions.  Smith has 
simply converted his general political committee account into his campaign committee account.  
This raises the question of whether the conversion, which effectively “starts” his campaign 
account with $100,000 in it, constitutes a contribution by the Joe Smith Political Committee to 
Joe Smith, candidate, in which case, the contribution would be limited to $10,000.  I would not 
construe such a conversion as a contribution. 
 
 The ordinance, in my view, clearly proscribes the transfer of money in excess of $10,000 
from a committee controlled by a third party to an account controlled by a candidate, but no such 
transfer has taken place here.  Therefore, in order to violate the ordinance’s contribution limits, a 
political committee must, at a minimum, actually transfer more than $10,000 from an account 
controlled by the committee to an account controlled by the candidate.  In the foregoing 
hypothetical, no such transfer has taken place -- no money has changed hands or ownership; the 
$100,000 previously was controlled entirely by Joe Smith, to be used at his discretion for 
political purposes, and now it still is controlled by Joe Smith, still to be used entirely at his 
discretion for political purposes.     
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 The mere designation of the Joe Smith Political Committee Account as the single 
campaign account to be used by Joe Smith the candidate does not constitute the situation that the 
ordinance clearly is intended to address:  the degree of influence by a single donor in the affairs 
of a candidate.  Apparently, a third party PAC that makes a contribution of $100,000 to a 
campaign would have been of concern to Council, as evinced by the $10,000 contribution limit.  
Such a contribution, in the view of Council, could give an unfair measure of influence and 
thereby unfairly advantage some citizens over others; the ordinance plainly was enacted to avoid 
opening the door to such influence.6  However, no such concern is presented here, where the 
money that previously was controlled by Joe Smith continues to be controlled by Joe Smith.  No 
“contribution” is made; no new outside influence is brought to bear. 
 
 Nonetheless, I believe a court is likely to look to the source of the $100,000 in 
determining whether it constitutes a lawful contribution.  In fact, the $100,000 is made up of 
numerous smaller contributions collected by the Joe Smith Political Committee in the years prior 
to his becoming a candidate.  Some of these contributions were in excess of the $2,500/$10,000 
limits; others were not.  If Joe Smith the candidate wishes to use these contributions in support 
of his campaign for municipal office, I believe the intent of the ordinance is to require that the 
candidate may only use those funds that could be lawfully contributed to a candidate, i.e., 
contributions within the $2,500/$10,000 limits.  Put differently, we now know (although the 
contributor did not know with certainty at the time) that Joe Smith is a candidate; therefore, if 
Joe Smith the candidate is going to use the pre-candidacy money in support of his campaign for 
Mayor or City Council, contributions to that campaign may not exceed the $2,500/$10,000 limits 
set by the ordinance.  This construction of the ordinance is entirely consistent with the 
aforementioned principle:  limiting the extent of potential influence by any individual donor. 
 
 In sum, Joe Smith (or any declared candidate for Council or Mayor) may use, in support 
of his candidacy, moneys previously raised by him prior to his or her becoming a candidate, but 
only to the extent that the moneys were contributed in amounts not in excess of $2,500 per 
contributing individual per year or $10,000 per contributing political committee or person (other 
than individual) per year. Amounts contributed in excess of these limits may be used by the Joe 
Smith Political Committee for other lawful political purposes (e.g., contributions to other 
candidates or political committees), but may not be used by Joe Smith the candidate, i.e., may 
not be used in support of the Joe Smith for Council campaign. 
 

                                                 
6  The sponsor of the original ordinance, Councilman Goode, in debate on the floor of City 
Council, argued that “[w]ealthy political contributors are consciously seeking to strip 
economically disadvantaged Americans of their political equality”; and, “[t]o paraphrase [the 
Supreme] Court, the influence of political money is corrupting our system of democratic 
government.”  (Transcript, Meeting of City Council, Dec. 18, 2003, at 31.)  See also Buckley v. 
Valeo, 424 U.S. 1, 26-27 (1976) (“primary purpose” of federal contribution limits is “to limit the 
actuality and appearance of corruption resulting from large individual financial contributions”; 
“Congress could legitimately conclude that the avoidance of the appearance of improper 
influence ‘is also critical . . . if confidence in the system of representative Government is not to 
be eroded to a disastrous extent.’”) (citation omitted). 
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 3.  Practical Application 
 
 Money, of course, is fungible; hence it is almost impossible to expect that a candidate 
would separate each pre-candidacy contribution into amounts under $2,500 (to be spent on the 
municipal candidacy) and amounts over $2,5000 (for expenditure on other political purposes).  
In my view, therefore, the intent of the ordinance is fully complied with so long as a candidate 
sets aside an amount equal to the sum total of all excess contributions received pre-candidacy, 
where the amount of a contribution that exceeds the $2,500/$10,000 limit is considered excess. 
  
 By way of example, therefore, if Joe Smith collected $100,000 pre-candidacy and now 
wishes to use that money on his campaign for a seat on Council, he is precluded from using that 
portion of the $100,000 that represents excess contributions.  Thus, if he received from two 
individuals contributions of $25,000 each in the calendar year before the year in which he 
declared candidacy, and twenty-five contributions of $2,000 from twenty-five other individuals, 
he must set aside $45,000 to be used for purposes other than his Council campaign (representing 
$22,500 in excess contributions from each of his two large contributors).  If Smith received 
twenty-five individual contributions of $4,000 each, he would need to set aside $1,500 on 
account of each of these contributions, and would be precluded from spending $37,500 of the 
$100,000 on his Council campaign.  In this way, effectuating the intent of the ordinance, no 
individual donor to the campaign is able to increase the campaign’s spending by more than 
$2,500 per year. 
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