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Re: Lobbying / Public Entity as Principal

Dear Ms Weitz:

You have requested, on behaIf of Community College of Philadelphia (“the
College” or “CCP™), a nompublic® advisory opinion as to whether the College, and
employees working on behalf of the College, are required to comply with lobbying
registration and reporting requirements set forth in Chapter 20-1200 (“Lobbying™) of the
Philadelphia Code. You have confirmed that the College intends to use its employees,
but not outside lobbyists or lobbying firms, to lobby the City. You argue that the College
is a “local agency™ for certain legal purposes, and that this status exempts the College
{rom the requirements of Code Ch. 20-1200.

Summary of Conclusions

This Board finds that the College generally meets the definition of a principal, to
the extent that it engages in lobbying the City and exceeds the expense thresholds.

' On November 21, 2012, the requestor approved the Board releasing, as public, this Opinion.
2
See note 1.
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However, the Board holds that to the extent that lobbying activities for the College are
performed by that public entity itself or by its officials or employees in an official
capacity, the College is an institution within the intent of City Council to exempt certain
public entities from the registration and reporting requirements of Code Chapter 20-1200.

Summary of vour request

In your request letter of September 24, 2012, you have provided the following
information concerning the College’s position:

The following provides a brief overview of the College’s background. The
College was created pursuant to the Pennsylvania Community College Act
of 1963, 24 P.S. §§5201, et seq. Pursuant to the Act, community colleges
must have a “local sponsor” in order to be created. The Pennsylvania
Code, Section 35.3, defines a local sponsor as a “school district or
municipality . . which participate[s] or propose [s] to participate in the
establishment and operation of a Community College.” The City of
Philadelphia is the College’s local sponsor, and thus, the City participates
in the College’s operation pursuant to Pennsylvania law. Indeed, the City is
a principal source of the College’s funding.

You have also explained that the College is treated as a “local agency” for certain
legal purposes, including for “tax liability and government immunity.” You have further
stated:

Given that the City is a principal funding source for the College, that the
College is considered to be a “local agency” for many legal purposes, and
that the City 1s the College’s local sponsor under the Community College
Act and thus the City participates in its operations, the College believes that
its activities (as well as the activities on its behalf by College employees)
do not fall within the lobbying registration and reporting requirements of
the Philadelphia Code.

Analysis

You have explained that you believe the College is a “local agency,” and as such, -
should not be subject to the registration and reporting requirements under the Lobbying
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Code. However, even if the Board were to accept that premise, that does not end the
inquiry. The question would then become whether a “local agency” is exempt from
registration and reporting under the Lobbying Code. You cite no authority for such a
proposition. Indeed, this Board recently held that City agencies can be principals under
the Lobbying Code. Formal Opinion No. 2012-003. See also Code Section 20-1201(23).

Nevertheless, there 1s an issue as to whether Formal Opinion No. 2012-003 is
distinguishable in this matter, since that Opinion held that the City Administration and
PGW are principals subject to the Lobbying Code, because they employed outside
lobbyists or lobbying firms—vather than internal employees—to do their lobbying. In
contrast, you advise that the College would employ only internal employees to lobby the
City.

As we did in Formal Opinion No. 2012-003, we must ook to the statute and the
regulation to determine if any stated exceptions apply.

1. Thresholds. It is assumed, for purposes of this request, that there will be sufficient
contacts with the City by CCP in a quarter that constitute lobbying such that there is no
question that the applicable thresholds apply (i.e., the principal, CCP, incurs lobbying
expenses exceeding $2500 in the quarter). Moreover, for purposes of registration, we
note that the College has already registered as a principal for calendar year 2012, so no
further registration would be required. :

2. Official Capacity. Assuming that the College is not exempt based on the threshold in
Chapter 20-1200, the only remaining issue appears to be whether the exemption in Code
Section 20-1204(7) for a City official or employee, acting in his or her official capacity,
applies.® In Formal Opinion No. 2012-003, we said that the question is whether this
exemption applies only to individual governmental officers/employees, and not to
government entities, particularly when the entity is acting as principal and employing
outside lobbyists or lobbying firms. The Board concluded that, where the City
government entity hires an outside lobbyist or lobbying firm, the exemption in Code
Section 20-1207(7) does not apply. However, you have advised that the College plans to
use only internal employees as lobbyists, rather than outside lobbyists or lobbying firms,
when lobbying the City.

* See also Regulation 9, Paragraph 9.24(G)
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In Formal Opinion No. 2012-003, we noted that, in the Lobbying Chapter, the
subsection on exemptions for government employees, City Code Section 20-1204(7), is
closely modeled on Section 13A06(7)-(10) of the State Act (collapsing four exemptions
into one), and that the State's regulations interpreting Section 13A06(7)-(10), at 51 Pa.
Code Sect. 57.2(a)(7), after discussing lobbying by government officials/emplovees,
include this sentence: "The governmental entity would be required to register or report as
a principal if other lobbyists or lobbying firms would engage in lobbying on behalf of the
governmental entity [and if the total expenditures would exceed the expenditures
threshold].” (emphasis added). We further noted that this interpretation of the State’s
regulations codified two prior Opinions of the State FEthics Commission, Opinions 07-
1001 and 07-1002. In Confidential Opinion 07-1001, the Commission applied the Act’s
definition of “principal” to a certain Commonwealth “Commission A and held that, as a
governmental entity, Commission A is a principal, but that under the exemption for
certain entities or officials acting themselves in their official capacities, Commission A
would only be required to register and report as a principal to the extent that other
lobbying firms or lobbyists engaged in lobbying on behalf of Commission A.

Following similar reasoning, this Board held, in Formal Opinion No. 2012-003,
that to the extent that the City Administration and PGW are represented by a lobbying
firm or lobbyist before City Council, the exemption of Code Section 20-1204(7) does not
apply, and would not exempt these governmental entities from being required to register
as principals, under the Philadelphia Lobbying Code. That ruling did not reach the
question of whether a governmental entity that is represented only by internal employees
would be exempt from registration as a principal.

We now address that question as to the Community College of Philadelphia. State
Ethics Commission Confidential Opinion 07-1001, in discussing the governmental
officials exemptions, stated as follows:

Sections 1306-A(7)-(10) . . . and /section 1305-A(b)(8) . . . together
establish the General Assembly’s intent to exempt Commonwealth
governmental entities . . . from the registration and reporting requirements

of the Lobbying Disclosure Law to the extent their lobbying activities are
performed by the governmental entities themselves or by such
official/employees in an official capacity.

State Ethics Commission Confidential Opinion 07-1001 at 6. Applying the same
reasoning to the similar provisions of the City’s Lobbying Code, we conclude that Code
Sections 20-1204(7) and 20-1203(5) together establish the intent of City Council to
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exempt certain public entities* from the registration and reporting requirements of Code
Chapter 20-1200, to the extent their lobbying activities are performed by the public
entities the mselves or by their officials/employees in an official capacity. There is
~authority that a community college is “a public institution” and its employees “public

employees.” See State Ethics Commission Opinion No. 80-025 (June 5, 1980)(citing
Rettigv. Board of County Commissioners, 425 Pa. 274, 228 A.2d 747 (1967)).

Conclusion

Based upon all the facts presented in this matter, we conclude that, in
consideration of the status of CCP as a “public institution” and its employees as “public
employees,” CCP is an institution within the intent of City Council to exempt certain
public entities from the registration and reporting requirements of Code Chapter 20-1200,
to the extent their lobbying activities are performed by those public entities themselves or
by their officials/employees in an official capacity. Accordingly, so long as the College
uses only its own employees or officials to lobby the City, the College is exempt, and
need not register as a principal, nor report its lobbying expenses, with the Philadelphia
Lobbying Information System. Since CCP is the only community college in
Philadelphia, this Opinion is limited in application to CCP, and may not be relied upon
by any other agency as guidance on how the Lobbying Code may apply to that agency.

In keeping with the concept that an ethics advisory opinion is necessarily limited
to the facts presented, this Opinion has been predicated on the facts that were provided to
the Board of Ethics. We do not conduct an independent inquiry into the facts. Further,
we can only issue advice as to future conduct. Although previous opinions of this office
that interpret statutes are guidance as to how this office will likely interpret the same
provision in the future, previous opinions do not govern the application of the law to
different facts. FEthics opinions are particularly fact-specific, and any official or

* Section 20-1204(7) provides as follows:
(N A City official or employee who acts in an official capacity, as well as elected or
appointed officials and employees of the following jurisdictions, when acting in an
official capacity: the Commonwealth, political subdivisions thereof, other States or
political subdivisions thereof, and the federal government.

Section 20-1203(5) provides as follows:
(5) A lobbying firm or a lobbyist not associated with a lobbying firm shall submit a
report if the lobbying firm or lobbyist engaged in lobbying on behalf of any entity that is
exempt under § 20-1204(7) relating to City officials acting in an official capacity.
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employee wishing to be assured that his or her conduct falls within the permissible scope
of the ethics laws is well-advised to seek and rely only on an opinion issued as to his or
her specific situation, prior to acting. In that regard, to the extent that this opinion states
general principles, and there are particular fact situations that you may be concerned
about, you are encouraged to contact the Board for specific advice on the application of
the ethics laws to those particular facts. For information on requesting reconsideration of
an Advisory Opinion, see Regulation No. 4 at Subpart H.

Since you have requested nonpublic® advice from the Board of Ethics, we will not
make this letter public, but we will be required to make public a revised version, edited to
conceal your identity, as mandated by Code Section 20-606(1)(d)(iii).

By the Board:

Richard Glazer, Esq., Chair

Michael H. Reed, Esq., Vice-Chair
Judge Phyllis W. Beck (Ret.), Member
Sanjuanita Gonzélez, Esq., Member

[There is a vacancy on the Board, due to the resignation of William H. Brown III, Esq.]

> See note 1.



