BOARD OF ETHICS
PACKARD BUILDING
1441 Sansom Street
2nd Fioor

C I T Y O F P H I L A D E L P H I A Philadelphia, PA 19102-3026
(215) 686 -~ 9450
FAX 686 — 9453

Evan Meyer
General Counsel

Philadelphia Board of Ethics
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June 1, 2010

Re: Potential Conflict / City Employee / Application for Grant Program

A City employee requested nonpublic advice concerning any issues under
the Public Integrity Laws, arising out of his position as a Word Processing
Specialist for a City department, in view of his application for a grant from a
program that is funded with City funds through a quasi-public nonprofit corporation
(the nonprofit).

The requestor advised that in his work for the City, he has no connection
with the grant program.

In keeping with the concept that an ethics advisory opinion is necessarily
limited to the facts presented, this advice is predicated on the facts that have been
provided to us. We do not conduct an independent inquiry into the facts. Further,
we can only issue advice as to future conduct. Although previous opinions of the
Board of Ethics that interpret statutes are guidance to how this Board will likely
interpret the same provision in the future, previous opinions do not govern the
application of the law to different facts. Ethics opinions are particularly fact-
specific, and any official or employee wishing to be assured that his or her conduct
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falls within the permissible scope of the ethics laws is well-advised to seek and rely
only on an opinion issued as to his or her specific situation prior to acting. In that
regard, we encouraged the requestor that to the extent that this opinion states
general principles, and there are particular fact situations that he may be concerned
about, he should contact the Board of Ethics for specific advice on the application
of the ethics laws to those particular facts.

There is no general requirement that City officers or employees avoid all
other financial interests while serving the City, provided that outside work is not
performed on the City’s time or using City materials or equipment, and conflicts of
interest are avoided. In that regard, the Philadelphia Home Rule Charter, the
Philadelphia Code, and the Commonwealth’s Ethics Act specify certain conduct
which is prohibited for a City officer or employee. In addition, this advisory
separately explains disclosure and disqualification requirements. The requestor was
advised that the facts presented do not raise any issues under the ethics laws related
to any current matters, provided that he complies with the disclosure requirements
stated herein.

Home Rule Charter

Section 10-102 of the Charter prohibits certain compensated City officers
and employees from benefiting from, or having a direct or indirect interest in,
certain City contracts including those for “the supplying of services to be paid for
out of the City Treasury,” even if they had no official connection with the contract.
Although there is some contractual relationship between the City and the nonprofit
that manages the grant program, the requestor was advised that this is not a matter
where the requestor has a direct or indirect interest in a contract for the supplying of
services to the City. Accordingly, there is no issue under this Charter provision.

Philadelphia Code Representation Provision

The Philadelphia Ethics Code imposes certain restrictions on City officers or
employees representing others. Code Section 20-602(1) would prohibit a City
employee from engaging in outside employment that involved representing another
person, directly or indirectly, as that person's agent or attorney in any transaction
involving the City. However, subsection (4) of this Section provides that subsection
(1) does not apply if the employee is acting on his own behalf, provided that he has
no official responsibility in the matter. Since we were advised that the requestor
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has no official connection with grant program, there is no issue under Code Section
20-602 created by the requestor’s having applied for the grant.

Conflict of Interest Provision—FPhiladelphia Code

The Philadelphia Ethics Code prohibits City officers and employees from
having conflicts of interest that arise from either having a personal financial interest
in their official decisions. Code Section 20-607(a) provides:

(a)  Unless there is public disclosure and disqualification as
provided for in Section 20-608 hereof, no member of Council, or
other City officer or employee shall be financially interested in any
legislation including ordinances and resolutions, award, contract,
lease, case, claim, decision, decree or judgment made by him in his
official capacity . . .

This provision does not prohibit the requestor from receiving a grant of City funds;
it only prohibits him from taking official action in his City job that affects that
grant. Accordingly, the requestor was advised that he would be required to
publicly disclose his interest and disqualify himself from such official action, as
provided in Code §20-608." Participation that he should avoid would include not
only final decisions, but also any preliminary discussion, review, or action.

! Section 20-608(1)(c) of the Philadelphia Code spells out the precise procedure for the disclosure
required: The employee should write a [etter, which should contain the following elements:

1. That the purpose of the letter is to publicly disclose a potential conflict of interest;

2. His public position (job title and City office) and description of duties relevant to the
conflict, if not obvious;

3. His private position or financial interest (applicant for grant under the program) that
presents the conflict;

4. A statement of how his public duties may intersect with his private interest (if not
obvious from 2 & 3 above); and

5. His intention to disqualify himself from any official action in matters affecting the
private interest (should indicate that such disqualification precedes any official action
being taken in any such matter).

The letter should be sent by certified mail to the following: (1 the requestor’s appointing authority;
(2) the Ethics Board, ¢/o Evan Meyer, General Counsel, Packard Building, 1441 Sansom Street, 2nd
Floor, Philadelphia, PA 19102; and (3) the Department of Records, Room 156, City Hall,
Philadelphia, PA 19107, The letter should indicate on its face that copies are being sent to all three
of the above addressees.
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State Ethics Act

The State Ethics Act, 65 Pa.C.S. §1101 et seq., applies to some City
employees, although it is questionable whether it would apply to a Word Processing
Specialist.” Section 1103(a) provides:

(a) Conflict of interest. No public official or public employee shall
engage in conduct that constitutes a conflict of interest.

Section 1103(a) would restrict the requestor’s activities as a public employee
relative to the use of authority of office to obtain a private pecuniary benefit for
himself, and would require disclosure and disqualification, as set out in City Code
Section 20-608(1)(c), prior to any City action being taken, as described in footnote
1 above. See also 65 Pa.C.S.A. §1103(j). In other words, the same disclosure
would suffice for both the City Code and State Act conflict provisions. Since the
State Act adds no restrictions to what is already required under the City Code, we
need not resolve the question of whether the Act applies to the requestor, as a Word
Processing Specialist.

Nevertheless, the State Ethics Commission is the ultimate arbiter of
interpretations of the Act, including whether the Act applies to the requestor.
Please note that the Act provides that: “A public official of a political subdivision
who acts in good faith reliance on a written, nonconfidential opinion of the solicitor
of the political subdivision . . . shall not be subject to the penalties provided for in
[certain provisions of the Act].” 65 Pa.C.S. §1109(g). See Charter §4-1100 (giving
Law Department concurrent jurisdiction with the Board regarding ethics matters
under State law). Since the Board of Ethics is not “the solicitor” of the City,
requestors have the option to obtain an opinion from the Law Department as to the
application of the State Ethics Act. Any such request, to receive the protection,

* The Act applies only if the individual is a “public employee,” which is defined in the Act to
include: “Any individual employed by . . . a political subdivision who is responsible for taking or
recommending official action of a nonministerial nature with respect to (1) contracting or
procurement; (2) administering or monitoring grants or subsidies; (3) planning or zoning; (4)
inspecting, licensing, regulating or auditing any person; or (5) any other activity where the official
action has an economic impact of greater than a de minimis nature on the interests of any person.”
65 Pa.C.8. §1102. However, if the requestor desires a more detailed analysis as to whether the Act
appears to apply to the requestor in general as an employee of the City, he should provide us with a
job description. (As noted below, a definitive ruling, on which the requestor could rely, should
come from the State Ethics Commission.)
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could not be confidential, and will only protect the subject from the criminal penalties
in subsections 1109(a) and (b) and from treble damages under subsection 1109(¢) of
the Act. (A violation of the Ethics Act can still be found, and restitution can still be
ordered.)

Conclusion

Based on the facts supplied to us, and provided that the requestor complies
with the requirements of this opinion, including that he publicly disclose any
conflicts as provided in Code §20-608(1) and disqualify himself from acting as an
City employee in any matter that affects the grant program, the requestor was
advised that the ethics laws do not prohibit his application for, or receipt of, a grant
from the grant program.

The requestor was advised that if he has any additional facts to provide, we
will be happy to consider if they change any of the conclusions in this opinion.
Since the requestor asked for nonpublic advice from the Board of Ethics, we will
not make the original letter public, but we are making public this revised version,
edited to conceal the requestor’s identity as required by Code Section 20-
606(1)(d)(iii).

Evan Meyer
General Counsel

cc: Richard Glazer, Esq., Chair
J. Shane Creamer, Jr., Esq., Executive Director



