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Evan Meyer
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Philadelphia Board of Ethics
Nonpublic Advice of Counsel GC-2010-508

June 7, 2010

Re: Potential Conflict / City Emplovee / Board of Nonprofit Organization

A City employee (the requestor) requested advice on whether there are any
issues under the Public Integrity Laws if she were to take official action as Executive
Director of a City advisory board (the City board) in authorizing the purchase of
tickets to a fund-raiser for a nonprofit organization of which the requestor is a member
of the board of directors.

We were advised as to the following facts: As the Executive Director of the
City board, the requestor is the authorized signer on any budget request. She advised
that she is also a board member of a local nonprofit that addresses issues related to the
work of the City board. It is presumed that she is not compensated for serving on the
nonprofit’s board of directors.

The requestor advises that her City board occasionally supports local nonprofits
by sponsoring events. We were advised that typically this “support” or “co-
sponsoring” consists of the City board buying a number of tickets or sponsoring a table
at a fund-raiser for the nonprofit that the City board desires to support, so that
members of the City board might attend the event, and the City board is recognized as

a Sponsor.

FOR PUBLIC RELEASE
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In keeping with the concept that an ethics advisory opinion is necessarily
limited to the facts presented, this advice is predicated on the facts that have been
provided to us. We do not conduct an independent inquiry into the facts. Further, we
can only issue advice as to future conduct. See Code Section 20-606(1)(d)(ii).
Accordingly, this Advice does not address anything that may have occurred in the
past. The requestor was advised that, although previous opinions of this office that
interpret statutes are guidance to how this office will likely interpret the same
provision in the future, previous opinions do not govern the application of the law to
different facts. Fthics opinions are particularly fact-specific, and any official or
employee wishing to be assured that his or her conduct falls within the permissible
scope of the ethics laws is well-advised to seek and rely only on an opinion issued as
to his or her specific situation, prior to acting. In that regard, to the extent that this
opinion states general principles, and there are particular fact situations that she may
be concerned about, the requestor was encouraged to contact us for specific advice on
the application of the ethics laws to those particular facts.

The requestor was advised that, in her position as Executive Director of the City
board, she is a City employee. There is no general requirement that City officers or
employees avoid all other financial interests while serving the City, provided that
outside work is not performed on the City's time or using City materials or equipment,
and conflicts of interest are avoided. In that regard, the Philadelphia Home Rule
Charter, the Philadelphia Code, and the Commonwealth's Ethics Act specify certain
conduct which is prohibited for a City officer or employee.

Home Rule Charter

Section 10-102 of the Charter prohibits certain compensated City officers and
employees from benefiting from, or having a direct or indirect interest in, certain City
contracts, even if they had no official connection with the contract. Although the
purchase of a ticket to an event is technically a contract, no services are provided to
the City, so this is not the type of contract limited by Section 10-102. Therefore, under
the facts that were provided, there is no issue under this Charter provision.

Philadelphia Code

The Philadelphia Ethics Code prohibits City officers and employees from
having conflicts of interest that arise either from having a personal financial interest or
from being a member of a business or other for-profit entity that has a financial
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interest in their official decisions. As to the personal interest, Code Section 20-607(a)
provides:

(a) Unless there is public disclosure and disqualification as
provided for in Section 20-608 hereof, no member of Council, or other
City officer or employee shall be financially interested in any
legislation including ordinances and resolutions, award, contract, lease,
case, claim, decision, decree or judgment made by him in his official
capacity . . .

In light of the assumed fact that the requestor is not compensated for service on the
City board, there is no issue of a personal conflict under Section 20-607(a).

As to the interest through another entity, Code Section 20-607(b) provides:

(b)  In the event that a financial interest in any legislation (including
ordinances and resolutions) award, contract, lease, case, claim,
decision, decree or judgment, resides in a parent, spouse, child, brother,
sister, or like relative-in-law of the member of City Council, other City
officer or employee; or in a member of a partnership, firm, corporation
or other business organization or professional association organized for
profit of which said member of City Council, City officer or emplovee
is a member and where said member of City Council, City officer or
employee has knowledge of the existence of such financial interest he
or she shall comply with the provisions of Section 20-608(a} (b) (c) of
this ordinance and shall thereafter disqualify himself or herself from
any further official action regarding such legislation (including
ordinances and resolutions) award, contract, lease, case, claim,
decision, decree or judgment.

Code Section 20-607(b)(emphasis added). Thus, an official action by the requestor as
a City employee would be restricted by this provision, if it affected a for-profit entity
of which she is a member. However, the outside entity is a nonprofit organization, so
Section 20-607(b) does not apply. See Nonpublic Advice of Counsel GC-2010-505.

Note, also, that Section 20-609 of the Code provides that no City officer or
employee “shall directly or indirectly disclose or make available confidential
information concerning the property, government or affairs of the City without proper
legal authorization, for the purpose of advancing the financial interest of himself or
others.” Obviously, if the requestor were to make available to the nonprofit any
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confidential City information she has gained, or will gain, in her service for the City,
that may violate this provision.

Philadelphia Code Representation Provision

The Philadelphia Ethics Code imposes certain restrictions on City officers or
employees representing others. Code Section 20-602(1) would prohibit a City officer
or employee from engaging in outside employment (even if unpaid) that involved
representing another person, directly or indirectly, as that person's agent or attorney in
any transaction involving the City. The term “represent,” in the context of Code
Section 20-602, is narrow, since the provision is qualified by the phrase, “as agent or
attorney.” (In contrast, “represent” in the post-employment provision of the State
Ethics Act, not applicable here, is interpreted much more broadly.) As noted above,
this Advice can only address future conduct. Accordingly, the requestor was advised
that, so long as she is employed by the City, any representation of the outside
nonprofit in any City matter (including that involving City offices other than the
requestor’s City board) must occur without her active involvement as agent for the
nonprofit.

State Ethics Act

The State Ethics Act, 65 Pa.C.S. §1101 et seq., appears to apply to the
requestor.’ Section 1103(a) provides:

(a) Conflict of interest. No public official or public employee shall
engage in conduct that constitutes a conflict of interest.

What is a “conflict of interest” may be determined by reference to the definitions

! The Act applies only if the requestor is a “public employee,” as defined in the Act. We were not
provided a job description, but since the requestor advised that she has budget authority, she was
advised that she appears to be a “public employee,” which is defined in the Act to include: “Any
individual employed by . . . a political subdivision who is responsible for taking or recommending
official action of a nonministerial nature with respect to (1) contracting or procurement; (2)
administering or monitoring grants or subsidies; (3) planning or zoning; (4) inspecting, licensing,
regulating or auditing any person; or {5) any other activity where the official action has an economic
impact of greater than a de minimis nature on the interests of any person.” 65 Pa.C.S. §1102.
Typically, executive directors of boards and commissions have been considered to be “public
employees.” See the Regulations of the State Ethics Commission, 51 Pa. Code §11.1 (definition of
“public employee,” subsections (iv)(A), (G)). As noted on pages 8-9 of this Advice, a definitive
ruling, on which the requestor could rely, should come from the State Ethics Commission.
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section of the Act for a definition of that term and terms included within that
definition, as follows:

Section 1102. Definitions.

The following words and phrases when used in this chapter shall
have, unless the context clearly indicates otherwise, the meanings given
to them in this section:

“Authority of office or employment.” The actual power provided
by law, the exercise of which is necessary to the performance of duties
and responsibilities unique to a particular public office or position of
public employment.

“Business.” Any corporation, partnership, sole proprietorship,
firm, enterprise, franchise, association, organization, self-employed
individual, holding company, joint stock company, receivership, trust or
any legal entity organized for profit.

“Business with which he is associated.” Any business in which
the person or a member of the person’s immediate family is a director,
officer, owner, employee or has a financial interest.

“Conflict” or “conflict of interest.” Use by a public official or
public employee of the authority of his office or employment or any
confidential information received through his holding public office or
employment for the private pecuniary benefit of himself, a member of
his immediate family or a business with which he or a member of his
immediate family is associated. "Conflict" or "conflict of interest" does
not include an action having a de minimis economic impact or which
affects to the same degree a class consisting of the general public or a
subclass consisting of an industry, occupation or other group which
includes the public official or public employee, a member of his
immediate family or a business with which he or a member of his
immediate family is associated.
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“Financial interest.” Any financial interest in a legal entity
engaged in business for profit which comprises more than 5% of the
equity of the business or more than 5% of the economic interest in
indebtedness.

65 Pa.C.S. §1102.

The State Act conflict provision is similar to the City Code conflict provision
(with one important exception, noted below). You may have a conflict if you have a
personal financial interest, and you may have a conflict if your outside entity has a
financial interest in City action. The difference is the extent of the connection with the
entity, and the type of entity, that subjects you to the provision. For the City Code,
you must be “a member” of the business, such as an employee or a member of the
board of directors, and a nonprofit is not a “business” under the City Code. For the
State Act, a business may be a “business with which you are associated” if you are an
employee, a director, or have a “financial interest” in the business. Also, there is a
significant difference between the City Code and the State Act on the issue of
nonprofits. The City Code excludes nonprofit entities from “business,” so a City
employee who is also an uncompensated member of the board of directors of a
nonprofit (such as the requestor) would not have a conflict in a City matter affecting
that nonprofit, under the Code.

Until recently, the rule was the same for the State Act. However, on November
30, 2009 the Pennsylvania Supreme Court held that a nonprofit does fit the Act’s
definition of a “business.” See Rendell v. State Ethics Commission, 983 A.2d 708,
2009 Pa, LEXIS 2491 (November 30, 2009), reversing Rendell v. State Ethics
Commission, 961 A.2d 209 (Pa. Commw. 2008). Accordingly, the two conflict of
interest rules are no longer identical in how they apply to a member of a nonprofit
organization. Therefore, the requestor was advised that it is likely that the State Ethics
Commission would interpret the State Ethics Act to require her to abstain fully from
any participation in any City official action that would have a financial impact on the
nonprofit, and publicly disclose the financial interest, so long as she is on its board of
directors. See Nonpublic Advice of Counsel GC-2010-505; Nonpublic Advice of
Counsel GC-2009-501 {Amended March 2, 2010).

In such a case, Section 1103(a) of the State Act would restrict the requestor’s
activities as a public employee relative to the use of authority of office to obtain a
private pecuniary benefit for the nonprofit and would require disclosure and
disqualification, as set out in City Code Section 20-608(c), prior to any City action
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being taken.” See also 65 Pa.C.S.A. §1103(j). Presumably, the Chair of the
requestor’s City board can consult with the appropriate City officials to arrange for the
expenditure, without the requestor’s involvement.

Nevertheless, the State Ethics Comimission 1s the ultimate arbiter of
interpretations of the Act. Please note that the Act provides that: “A public official of
a political subdivision who acts in good faith reliance on a written, nonconfidential
opinion of the solicitor of the political subdivision . . . shall not be subject to the
penalties provided for in [certain provisions of the Act].” 65 Pa.C.S. §1109(g). See
Charter §4-1100 (giving Law Department concurrent jurisdiction with the Board
regarding ethics matters under State law). Since the Board of Ethics is not “the
solicitor” of the City, requestors have the option to obtain an opinion from the Law
Department as to the application of the State Ethics Act, including whether the Act
applies to the requestor. Any such request, to receive the protection, could not be
confidential, and will only protect the subject from the criminal penalties in
subsections 1109(a) and (b) and from treble damages under subsection 1109(c) of the
Act. (A violation of the Ethics Act can still be found, and restitution can still be
ordered.)

Conclusion

The Board of Fthics was asked for advice concerning the application of the

? Section 20-608(1)(c) of the Philadelphia Code spells out the precise procedure for the disclosure
required: The requestor was advised that she should write a letter, which should contain the following
elements:
I. That the purpose of the letter is to publicly disciose a potential conflict of interest;
2. Her public position (Executive Director of the City board} and description of duties
relevant to the conflict, if not obvious (e.g., sighing budget authorization);
3. Her private position or financial interest (board member of the nonprofit) that presents the
conflict;
4, A statement of how her public duties may intersect with her private interest or that of the
nonprofit of which she is a member (for example, providing financial support through the
purchase of tickets to a fund-raiser for the nonprofit) and
5. Her intention to disqualify herself from any official action in matters affecting the private
interest (should indicate that such disqualification precedes any official action being taken in
any such matter).
The letter should be sent by certified mail to the following: (1) the Chair of the City board; (2) the
Ethics Board, c/o Evan Meyer, General Counsel, Packard Building, 1441 Sansom Street, 2" Floor,
Philadelphia, PA 19102; and (3) the Department of Records, Room 156, City Hall, Philadelphia, PA
19107. The letter should indicate on its face that copies are being sent to ail three of the above
addressees.
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Public Integrity Laws as to the requestor’s position as Executive Director of a City
board, in light of her outside position as an uncompensated member of the board of
directors of a local nonprofit, and with respect to a proposed purchase of tickets to a
fund-raiser for the nonprofit. Based on the facts that were provided to us, the
requestor was advised as to the following:

1. The Board of Ethics can only issue advice as to future conduct. Accordingly, this
Advice does not address anything that may have occurred in the past.

2. There is no issue under Charter Section 10-102 since the purchase of tickets does
not involve a contract for the provision of services to the City.

3. If the requestor’s City board is considering expending funds from its appropriated
budget to purchase tickets to a fund-raiser for the nonprofit., it is likely that the State
Ethics Commission would interpret the State Ethics Act to require the requestor to
abstain fully from any participation in any such City official action and publicly
disclose the financial interest, so long as she is on the board of directors of that
nonprofit. The conflict of interest provision of the City Code would not apply.

4, Under Code Section 20-602, the requestor may not represent, as agent or attorney,
the nonprofit in a transaction involving the City.

5. Remember that for any issues under the State Ethics Act, the guidance in this
Advice does not bind the State Ethics Commission, and the requestor may wish to seek
the advice of the Commission or a nonconfidential opinion from the Law Department.

The requestor was advised that if she has any additional facts to provide, we
will be happy to consider if they change any of the conclusions in this opinion. Since
the requestor asked for nonpublic advice from the Board of Ethics, we will not make
the original letter public, but we are making public this revised version, edited to
conceal the requestor’s identity as required by Code Section 20-606(1)(d)(iii).

Evan Meyer
General Counsel

cc: Richard Glazer, Esq., Chair
J. Shane Creamer, Jr., Esq., Executive Director



