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Allyson B. Davis
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City of Philadelphia L.aw Department

Real Estate and Economic Development Division
1515 Arch Street, 17th Floor

Philadelphia, PA 19102

Re: Potential Conflict / City Attorney / Board of Nonprofit Organization

Dear Ms. Davis:

You have requested an advisory opinion as to the effect of the ethics laws on
your current service as a board member of a nonprofit organization while also working
for the City’s Law Department. You advise that you serve, without compensation, on
the board of directors of the World Communications Charter School (“the Charter
School™), a 501(c)(3) nonprofit corporation. You have also been elected Vice
President of that board.

You are not prohibited in general from serving on the board of a nonprofit
organization. However, in doing so, the Philadelphia Code (“Code™), the Philadelphia
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Home Rule Charter (“Charter™), and the State Ethics Act place certain restrictions on
you. Your service for the Charter School may also impact your financial disclosure
requirements.

Benefiting from City Contracts

Charter Section 10-102 prohibits City employees from being “interested
directly or indirectly” in certain City contracts. However, because you would not be
compensated as a board member of the Charter School, you cannot be “interested” in
any City contracts as a result. Therefore, there is no issue under this provision. See
Nonpublic Advice of Counsel GC-2012-502 at page 2.

The Philadelphia Code’s Conflict of Interest Provision

The City Code prohibits City employees from having conflicts of interest that
arise from either having a personal financial interest in their official actions, or from
being a member of certain entities that have a financial interest in their official actions.

As to a personal interest, Code Section 20-607(a) prohibits City employees
from being “financially interested™ in their official actions. Because you would not be
compensated as a board member of the Charter School, you cannot be “financially
interested” in any official actions by you that affect the Charter School. Therefore,
there is no issue under this provision. See Nonpublic Advice of Counsel GC-2009-501
at page 5 (Amended March 2, 2010).

As to an interest through another entity, Code Section 20-607(b) places certain
restrictions on City employees who are members of a “partnership, firm, corporation
or other business organization or professional association organized for profit” which
have a financial interest in their official actions, However, because the Charter School
is a nonprofit, there is no issue under this provision, since subsection 20-607(b) applies
only to entities “organized for profit.” See Nonpublic Advice of Counsel GC-2010-
505 at page 5.

While the City’s conflict of interest provisions raise no issues, the State Ethics
Act’s conflict of interest provision may prohibit you from taking official City actions
that financially affect the Charter School. This will be discussed below.
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The Commonwealth’s Conflict of Interest Provision

The State Ethics Act (“Act™), 65 Pa.C.S. § 1101 et seq., also prohibits conflicts
of interest. It appears to apply to you. If it does, it prohibits you from “engag[ing] in
conduct that constitutes a conflict of interest.” 65 Pa.C.S. § 1103(a). A “conflict of
interest” 1s: ‘

Use by a public official or public employee of the authority of his office
or employment . .. for the private pecuniary benefit of himself ... or a
business with which he . .. 1s associated. The term does not include an
action having a de minimis economic impact or which affects to the
same degree a class consisting of the general public or a subclass
consisting of an industry, occupation or other group which includes the
public official or public employee . . . with which he . . . is associated.

65 Pa.C.S. § 1102.

Under the Act, you may have a conflict of interest if you have a personal
financial interest, or a “business” with which you are associated has a financial
interest, in your official actions in your position with the City.

As to a personal interest, the State Ethics Commission would likely find that
because you are not compensated in your position with the Charter School, you cannot
have a “personal financial interest” in your official actions as a result. See Nonpublic
Advice of Counsel GC-2009-501 at page 7 (Amended March 2, 2010).

As to an interest through-a “business,” the Act is interpreted differently from
the City’s conflict of interest provisions. For purposes of the Act, “business” includes
nonprofits, Rendell v. State Ethics Commission, 983 A.2d 708, 715-16 (Pa. 2009). As a
result, the State Ethics Commission may well consider the Charter School to be a
“business™ under the Act. Further, the Commission might then consider you to be
“associated” with the Charter School since you serve on its board of directors. See 65
Pa.C.S. § 1102 (defining “business with which he is associated” as a “business in
which the person . . . is a director,” among other things).

Therefore, the State Ethics Commission might well interpret the Act to require
you to abstain from participating in any official City action that would cause the
Charter School to receive a “private pecuniary benefit” so long as you serve on its
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board. See Nonpublic Advice of Counsel GC-2010-505 at page 8. Under such an
interpretation, you would be required to publicly disclose any such conflict of interest
should your public duties intersect with the financial interest of the Charter School. An
adequate procedure for such disclosure is set out in Code Section 20-608(1)(c).! See
Nonpublic Advice of Counsel GC-2009-501 at page 7 (Amended March 2, 2010).

However, the above discussion is complicated by the fact that the State Ethics
Commission considers charter schools to be political subdivisions and thus members
of their boards to be public officials. See State Ethics Commission Opinion No. 09-
005, State Ethics Commission Advice of Counsel No. 11-516. Moreover, the State
Ethics Commission is the ultimate arbiter of interpretations of the State Ethics Act.
This Advice 1s not binding on the State Ethics Commission.

F01 specific guidance on the State Ethics Act, including whether the Act applies
to you,” you should seek either a confidential or a non-confidential advisory opinion
issued by the State Ethics Commission, which would provide you a complete defense
in any enforcement proceeding initiated by the Commission and is evidence of good
faith conduct in any other civil or criminal proceeding, provided you disclose
truthfully all the material facts and acted in reliance on the Advice. See 65 Pa.C.S.
§1107(10), (11). The State Act would also provide you protection from certain
penalties if you seek and rely on non-confidential advice from the City Solicitor. See
65 Pa.C.S. §1109(g).

' Section 20-608(1)(c) of the Philadelphia Code spells out the precise procedure for disclosure and
disqualification under the Code, which involves writing a letter that contains the following elements;
1. That the purpose of the letter is to publicly disclose a potential conflict of interest;
2. Your public position (Assistant City Solicitor) and description of duties relevant to the conflict,
if not obvious;
3. Your private position or financial interest (Vice President of board of your nonprofit) that
presents the conflict;
4, A statement of how your public duties may intersect with your private interest or that of the
law firm (if not obvious from 2 & 3 above); and
5. Your intention to disqualify yourself from any official action in matters affecting the private
interest (should indicate that such disqualification precedes any official action being taken in any
such matter).
The letter should be sent by certified mail to the following: (1) the City Solicitor; (2) the Ethics Board,
c/o Evan Meyer, General Counsel, One Parkway Building, 18" Floor, 1515 Arch Street, Philadelphia,
PA 19102; and (3) the Department of Records, Room 156, City Hall, Philadelphia, PA 19107. The
letter should indicate on its face that copies are being sent to all three of the above addressees.

* The Act applies if you are a “public employee,” as defined in the Act. Municipal attorneys are
clearly “public employees.”
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Representing Others in Transactions Invelving the City

The Philadelphia Code imposes certain restrictions on City officers or
employees representing others in transactions involving the City. Code Section 20-
602(1)(a) provides:

No . .. City officer or employee shall assist another person by representing him
directly or indirectly as his agent or attorney, whether or not for compensation,
in any transaction involving the City. This Section shall not apply to any
assistance rendered by any ... City officer or employee in the course of or
incident to his official duties. . . .

This provision applies even if you are not compensated for such representation.
Consequently, you may not represent the Charter School as its “agent or attorney” in
any transaction involving the City,’ unless such representation is in the course of or
incident to your official duties as a City employee. This restriction applies to all such
transactions, not just those involving the Law Department.

In addition, Section 20-602(5) applies a restriction, similar to that in Section 20-
602(1), to the entire outside entity of which the City employee is a member, so that
anyone in that entity would be prohibited from the same representation (“as agent or
attorney™) in certain circomstances, but that provision applies only to entities
“organized for profit,” and so does not apply to nonprofit organizations. Accordingly,
if there is to be any matter in which an agent of the Charter School contacts the City”
in a matter involving discretion by the City (such as seeking a contract, but not limited

* The term “transaction involving the City” is defined in Code Section 20-601(4) as follows:

4 Transactions Involving the City. Any proceeding, application, submission, request for
a ruling, or other determination, contract, lease, claim, case, award, decision, decree, judgment
or legishation including ordinances and resolutions or other particular matter which the
member of City Council, City officer or employee in question believes, or has reason to
believe (a} is or will be the subject of City action; or (b) is one to which the City is or will be a
party; or (c) is one in which the City has a direct proprietary interest. This shall not include
routine applications or requests for routine information or other matters which are of a
ministerial nature and do not require the exercise of discretion on the part of any member of
City Council, City officer or employee.

*For this purpose, “the City” means the municipal government of the City of Philadelphia, as
organized under the Home Rule Charter. The phrase does not include the School District.




Advice of Counsel GC-2012-513 (A. Davis)
October 17, 2012
Page 6 of 8

to contracts), that agent may not be you. It can be another officer or director of the
Charter School. See Nonpublic Advice of Counsel No. GC-2009-505 at 5.

Disclosure of Confidential Information

The Code also prohibits City employees from making available confidential
City information they acquire in their employment with the City. Specifically, Code
Section 20-609 provides:

No . .. City officer or employee . . . shall directly or indirectly disclose or make
available confidential information concerning the property, government or
affairs of the City without proper legal authorization, for the purpose of
advancing the financial interest of himself or others.

Making available confidential City information to the Charter School could not
advance your “financial interest” because you are not compensated in your position
with the School. However, making available confidential City information to the
School for the purpose of advancing its “financial interest” would violate this
provision.

Please note that this information is provided merely to be complete, not to
suggest that there appears to be any concern that this is an issue under the facts you
provided.

Financial Disclosure

Your position with the Charter School may impact what you must disclose on
the Commonwealth’s financial disclosure form. This form requires disclosure of your
directorship with the Charter School.

Summary

In keeping with the concept that an ethics advisory opinion is necessarily
limited to the facts presented, my advice is predicated on the facts that I have been
provided. We do not conduct an independent inquiry into the facts. You are advised
that, although previous opinions of this office that interpret statutes are guidance to
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how this office will likely interpret the same provision in the future, previous opinions
do not govern the application of the law to different facts. FEthics opinions are
particularly fact-specific, and any official or employee wishing to be assured that his
or her conduct falls within the permissible scope of the ethics laws is well-advised to
seek and rely only on an opinion issued as to his or her specific situation, prior to
acting. In that regard, to the extent that this opinion states general principles, and there
are particular fact situations that you may be concerned about, you are encouraged to
contact us for specific advice on the application of the ethics laws to those particular
facts.

Based on the facts that you have provided, we have concluded that the ethics
laws do not completely prohibit your service with the Charter School, but there are
certain limitations on your activities.” In particular:

(1) The Charter’s restriction on benefitting from City contracts contained in
Charter Section 10-102 does not restrict you.

(2)  The Code’s conflict of interest provisions, Code subsections 20-607(a)
and 20-607(b), do not restrict you.

(3)  However, the State Ethics Act’s conflict of interest provision may apply
to you and to the financial interests of a nonprofit on whose board you serve. As a
result, it is possible that the Act would prohibit you from taking any official action, in
your position with the City, which causes the Charter School to receive a “private
pecuniary benefit.” Furthermore, should vour official duties intersect with the
financial interests of the School, you should disclose this interest and disqualify
yourself from acting for the City, in the manner required by the Act (likely similar to
Code Section 20-608(1)(c)).

(4)  However, this Advice is not binding on the State Ethics Commission,
which has authority to interpret the State Ethics Act. You have the option to seek a
public opinion from the City Solicitor, which may shelter you from certain penalties
for violating the conflict of interest provision of the State Ethics Act.

® The provisions of the ethics laws that relate to outside employment would apply no differently
because you are a member of the bar, or may be acting as an atforney in any outside employment. The
Pennsylvania Supreme Court has made it clear that state or local governments may apply their ethics
rules to current govermment employees who happen to be attorneys, during their government
employment, P.J.S. v. State Ethics Commission, 555 Pa. 149, 723 A.2d 174 (1999).
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(5)  Under Code Section 20-609, you must not disclose confidential City
information you acquired in your service with the City to the Charter School for the
purpose of advancing the financial interests of the School.

(6)  Under Code Section 20-602, you may not represent others, including the
Charter School, as “agent or attorney” in transactions involving the City.

(7y  The Commonwealth's financial disclosure form requires that you
disclose your directorship with the Charter School, when you file that form next April.
And if you were on the board of the School as of May 1, 2012 and did not disclose that
position on the forms you filed this year, you should file amended forms.

If you are later concerned about any particular situation, we would be happy to
consider the application of the ethics laws to those particular facts.

Since you have not requested nonpublic advice from the Board of Ethics, we
will make this letter public, as required by Code Section 20-606(1)(d)(iii).

Sincerely yours,
Evan Meyer

(General Counsel

cc: Richard Glazer, Esq., Chair
J. Shane Creamer, Jr., Esq., Executive Director



