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Nonpublic Advice of Counsel GC-2011-504

April 6, 2011

Re: Single Checking Account Rule / Code §20-1003(1)

The treasurer of a political committee requested a nonpublic advisory regarding
the procedure for the committee to change banks for the committee’s single checking
account. We were advised as follows:

The committee . . . is interested in shifting its funds to a new bank. It is
my understanding that Philadelphia law and Ethics Board regulations
permit each candidate to only use one bank account to accept
contributions and make expenditures, and we intent to fully comply
with this ‘stipulation. Our committee, however, has several recurring
bills that are set on automatic payment from my current account, and it
will likely take some time to switch payment over to a new bank
account.

In order to switch our committee’s account to a new bank in an
orderly manner, I propose to switch the bulk of the committee’s funds to
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a new bank on a set day, while leaving less than $5,000 in our current
account and transfer any remaining funds to the new account.

We advised, as usual, that in keeping with the concept that an ethics advisory opinion
is necessarily limited to the facts presented, our advice is predicated on the facts that
have been provided to us. We do not conduct an independent inquiry into the facts.
Although previous opinions of this office that interpret statutes are guidance to how
this Board will likely interpret the same provision in the future, previous opinions do
not govern the application of the law to different facts. Ethics opinions are particularly
fact-specific, and any official or employee wishing to be assured that his or her
conduct falls within the permissible scope of the ethics laws is well-advised to seek
and rely only on an opinion issued as to his or her specific situation, prior to acting. In
that regard, the requestor was advised that, to the extent that this Advice states general
principles, and there are particular fact situations that she may be concerned about, she
was encouraged to contact us for specific advice on the application of the ethics laws
to those particular facts.

Philadelphia Code Section 20-1003(1)

The first two sentences of Code Section 20-1003 read as follows:

§ 20-1003. Candidate Political Committee Accounts.

(I)  Candidate Political Committee Account. A candidate for
City elective office shall have no more than one political committee and
one checking account for the city office being sought, into which all
contributions and post-candidacy contributions for such office shall be
made, and out of which all expenditures for that office shall be made,
including expenditures for retiring debt and for transition or
inauguration to that office. If the candidate for office maintains other
political or non-political accounts for which contributions are solicited,
such funds collected in these accounts shall not be used for the purpose
of influencing the outcome of a covered election, or to retire debt that
was incurred to influence the outcome of covered election, or to cover
transition or inauguration expenses.

This provision is reinforced with additional interpretative detail in Board of
Ethics Regulation No. 1, Paragraphs 1.29 through 1.32. Like the “single committee”
rule, the “single checking account” rule is a necessary component of campaign finance
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regulation. Requiring all campaign contributions to made to, and all campaign
expenditures made from, a single account managed by a single committee prevents
candidates from hiding the sources of contributions and expenditures and thereby
circumventing the salutary reforms of the Campaign Finance Chapter. These rules
also enhance the ability of the Board of FEthics enforcement staff to monitor
compliance with the law, and provide assurance to the public that campaign finance
reports are accurate and can easily be reviewed to identify campaign contributors and
campaign spending.

Moreover, the Board of Ethics is bound by the plain language of its governing
statutes. ‘The Board does not have the power, by interpretation, to waive a statutory
requirement. A recent amendment to Regulation No. 1 added a provision that a
candidate may transfer funds between his committee’s single checking account and a
single savings account. However, this provision, Paragraph 1.31 of the Regulation, is
not in conflict with the plain language of Code Section 20-1003(1), which does not
mention savings accounts. Such a savings account may neither receive contributions
nor make expenditures, and therefore the statutory requirement of a single checking
account for all contributions and expenditures is not abrogated.

The requestor’s proposal, on the other hand, would violate Section 20-1003(1).
The committee proposes to maintain, simultaneously, two checking accounts: the
current account, from which certain automatic payments would continue to be paid;
and the new account, which would apparently make all other expenditures. There is
no reasonable interpretation of Section 20-1003(1) that would permit the simultaneous
existence, even for a short period of time, of two campaign checking accounts, both
making expenditures, as the requestor proposed.

Conclusion

Code Section 20-1003(1) prohibits a candidate committee from having more
than one checking account receiving contributions or making expenditures. If the
committee wishes to switch banks, it must either close one account and open another,
or, if two accounts are to be open simultaneously, ensure that only one of the accounts
is receiving contributions and making expenditures, as defined in Code Section 20-
1001 and Paragraph 1.1 of Regulation No. 1.

The requestor was advised that, if she has any additional facts to provide, we
will be happy to consider if they change any of the conclusions in this Advice. Since
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the requestor requested nonpublic advice from the Board of Ethics, we will not make
the original letter public, but we are making public this revised version, edited to
conceal the requestor’s identity, as required by Code Section 20-606(1)(d)(iii).

Evan Meyer
General Counsel

cc: Richard Glazer, Esq., Chair
J. Shane Creamer, Jr., Esq., Executive Director



