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Re: Post-employment Restrictions / Contractor with the City

A City employee advised that she was considering leaving City employment and
applying for a position with a particular firm that has a City contract (*the firm”) and
with which the employee has contact in her City work. The employee requested a
nonpublic advisory as to whether the post-employment ethics laws would restrict her in
her future employment as an employee of the firm. The employee noted that she expects
that, if hired by the firm, she may perform services to the City as an employee of the
firm. ‘ '

In keeping with the concept that an ethics advisory opinion is necessarily limited
to the facts presented, this advice is predicated on the facts that we have been provided.
We do not conduct an independent inquiry into the facts. Further, we can only issue
advice as to future conduct. Accordingly, this Advice does not address anything that may
have occurred in the past. The requestor was advised that, although previous opinions of
this office that interpret statutes arc guidance to how this office will likely interpret the
same provision in the future, previous opinions do not govern the application of the law
to different facts. Ethics opinions.are particularly fact-specific, and any official or
employee wishing to be assured that his or her conduct falls within the permissible scope
of the ethics laws is well-advised to seek and rely only on an opinion issued as to his or
her specific situation, prior to acting. In that regard, to the extent that this opinion states
general principles, and there are particular fact situations that the requestor may be
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concerned about, she was encouraged to contact us for specific advice on the application
of the ethics laws to those particular facts.

Also, as provided by the City Code, our advisories may address only potential
future conduct. Accordingly, this advisory will not address any past behavior. The same
general issues presented by the employee’s request were addressed at length in Advice of
Counsel Nos. GC-2010-513, GC-2010-514, and GC-2010-515, and this Advice is based
on those advisories, which may be found on our website at www.phila.gov/ethicsboard,
under “Advisory Opinions and Publications.” However, those advisories also addressed
“conflict of interest” issues arising out of contacts with the potential future employer
while still a City employee. The requestor advised that she had not had contact with the
firm regarding potential employment with them, and did not ask to be advised on any
conflict of interest questions.

Post-Emplovment Restrictions

There are three different ethics laws that relate to post-employment restrictions,
two in the City Code and one in the State Ethics Act.

A. One-Year Limitation On Representing Others—State Ethics Act

Section 1103(g) of the State Ethics Act, 65 Pa.C.S. §1103(g), restricts
“post-employment” activities as follows:

No former public official or public employee shall represent a person,
with promised or actual compensation, on any matter before the
governmental body with which he has been associated for one year after
he leaves that body.

However, the Act applies only to City employees who fit the Act’s definition of “public
employee.” Although we have not reviewed a formal job description (the employee is
exempt, so there is no civil service job description), the employee described her duties as
technical line-level work.

Based on this description, the employee was advised that the State Ethics
Commission would conclude that an employee in this position would not be a “public
employee™ under the Act, and thus would not be subject to the one-year post-employment
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restriction of Section 1103(g)."

The requestor was advised, however, that the State Ethics Commission is the
ultimate arbiter of interpretations of the Act, including on the question of whether the Act
applies to him. Our advice as to the Act is guidance only and does not provide protection
from possible enforcement action by the State Ethics Commission. To those who rely in
good faith on advice from the Commission itself, the State Act provides a complete
defense in any enforcement action by the Commission and evidence of good faith
conduct in other criminal or civil proceedings. 65 Pa.C.S. § 1107 (10), (11). Upon
request, advice from the State Ethics Commission can be redacted to protect the identities
of those involved. The State Act also provides certain protection from penalties for those
who rely on a non-confidential Solicitor’s opinion. 65 Pa.C.S. §1109(g) (“A public
official of a political subdivision who acts in good faith reliance on a written,
nonconfidential opinion of the solicitor of the political subdivision . . . shall not be
subject to the penalties provided for in [certain provisions of the Act].”). Since the Board
of Ethics is not “the solicitor” of the City, requestors have the option to obtain an opinion
from the Law Department as to the application of the State Ethics Act. See Charter §4-
1100 (giving Law Department concurrent jurisdiction with the Board regarding ethics
matters under State law). Any such request, to receive the protection, could not be
confidential. For these reasons, the requestor may choose to seek advice about the State
Ethics Act directly from the State Ethics Commission or from the Law Department.

- The requestor was advised that, if the Act did apply, it might make it difficult to
engage in work as an employee of the firm on a contract for the City of Philadelphia.
The Act’s broad definition of “represent” includes having one’s name appear on a bid or
contract proposal submitted to the former governmental body or otherwise making
known to that body (the employee’s department) one’s work for the contractor. Thus, if
the Act applied, in the first year after the employee’s separation, any City work by the
firm could not have any involvement by the requestor, unless such involvement was
purely internal at the firm, and not in any way revealed to the employee’s former City
department.

' The term “public employee” is defined in the Act to include: “Any individual employed by . . . a
political subdivision who is responsible for taking or recommending official action of a nonministerial
nature with respect to (1) contracting or procurement; (2) administering or monitoring grants or subsidies;
(3) planning or zoning; (4) inspecting, licensing, regulating or auditing any person; or (5) any other
activity where the official action has an economic impact of greater than a de minimis nature on the
interests of any person.” 65 Pa.C.S. §1102.
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B. Permanent Limitation On Assistance With Particular Matters—City Code
Section 20-603(1) of the City Ethics Code states:

No person who has served for compensation as a member of Council, City
officer or employee shall assist, at any time subsequent to his City service
or employment, another person, with or without compensation, in any
transaction involving the City in which he at any time participated during
his City service or employment.

The “transactions” to which this provision applies are defined broadly in Section 20-
601(4) to include matters (i) which are or will be the subject of City action; (ii) to which
the City is or will be a party; or (iii) in which the City has a direct proprietary interest.
This provision is not a one-year prohibition, like the State Ethics Act provision, but
applies “at any time” after a person leaves City employ. However, it is much narrower in
scope than the State Ethics Act provision, since it only applies to matters in which the
employee “participated” during City employ. This has been interpreted to mean matters
in which the employee exercised discretion (and not merely, for example, responded to a
routine request for information). Thus, if during the requestor’s service with the City, she
took official action on any particular transaction concerning which a future employer
should contact the City at any time henceforth, she may not assist that future employer in
the matter relating to that transaction. On the other hand, we interpret “matter” to mean
only the particular issue or issues on which decisions were made by the employee’s City
department with her involvement, not every issue related to that project that may arise
after she separates from City service.

For example, if there is currently a dispute between the employee’s department
and the firm (that she is considering applying to) regarding a City claim against the firm
for a mistake the firm made and the employee worked on that matter, she may not, if
hired by the firm, “switch sides” and assist the firm with understanding the City’s
position on the same matter, if it is still a live dispute at that time. However, the mere
fact that the firm has a contract with the employee’s department would not mean that
Section 20-603(1) would prohibit her doing any work at all under that contract, so long as
her work did not involve adversarial assistance with her previous work for her City
department.

C. Two Year Limitation On Financial Interests—City Code
Section 20-607(c) of the Code states:

No member of Council or other City officer or employee shall become
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financially interested, subsequent to final action, in any legislation
including ordinances and resolutions, award, contract, lease, case, claim,
decision, decree or judgment made by him in his official capacity, during
his term of office or employment and until two (2) years have elapsed
since the expiration of service or employment in the term of office of said
member of Council or other City officer or employee.

This prohibition shall apply so as to prevent a parent, spouse, child,
brother, sister or like relative-in-law or any person, firm, partnership,
corporation, business association, trustee or straw party from becoming
financially interested for or on behalf of a member of City Council, City
officer or employee within said two (2) year period.

In short, this provision prohibits a City employee for two years after leaving City employ
from acquiring a financial interest in official decisions she made while in City employ.
Thus, if the requestor had, for example, been officially involved in awarding, renewing,
amending, or administering a City contract with the firm, she could not for two years be
employed by and receive any compensation from the firm, if such compensation was
derived from revenue received under that City action affecting the contract. However, it
does not appear from the requestor’s description of her duties at her City department that
she has responsibilities that affect the contract terms. In that event, there should be no
issue under Code Section 20-607(c).

D. Other Law Not Addressed

This Advice of Counsel addresses only the provisions of the Public Integrity Laws
that are within the jurisdiction of the Philadelphia Board of Ethics, as defined in Section
4-1100 of the Home Rule Charter. Specifically not addressed is any law pertaining to
copyrights, patents, royalties, or other intellectual property issues.

Summary

Based on the facts that were provided to us, the requestor was advised as to the
following:

(1) The State Ethics Act likely does not apply to the requestor. Thus, the one-
year restriction on “representing” an employer before her former governmental body
would not apply.

(2)  Please note that this Advice is not binding on the State Ethics Commission,
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which has authority to interpret the State Fthics Act. If the requestor has any questions
regarding the advice herein as to the State Ethics Act, she is advised to contact the State
Ethics Commission.

(3)  Under the City Code, the requestor may never in the future assist anyone,
such as a future employer or one of its clients, in a transaction involving the City on a
particular issue or issues on which decisions were made by her City department with her
involvement.

(4)  Under the City Code, she may not for two years after she leaves the employ
of the City acquire a financial interest in any official decision that she made while in City
employ. -

The requestor was advised that, if she has any additional facts to provide, we will
be happy to consider if they change any of the conclusions in this opinion. The requestor
was advised to request further advice from the Board of Ethics, or the State Ethics
Commission, if she has additional facts to provide. Please also note the option of
requesting advice of the City Solicitor (as to the State Act only), as discussed on page 3
above.

Since the requestor requested nonpublic advice from the Board of Ethics, we will
not make the original letter public, but are required to make public this revised version,
edited to conceal the requestor’s identity, as required by Code Section 20-606(1)(d)(iii).

Evan Meyer
General Counsel

~ cc: Richard Glazer, Esq., Chair
J. Shane Creamer, Jr., Esq., Executive Director



