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Christopher Newman

Human Resources Manager

Philadelphia Office of Housing & Community Development
1234 Market Street, 17" Floor

Philadelphia, PA 19107

Re: Gifts and Gratuities / Employee Recognition Program

Dear Mr. Newman:

You have requested public advice on whether there are any issues under the
Public Integrity Laws regarding a proposed Employee Recognition Program. You
advise that your office is currently exploring creation of such a program, and one of
the options under consideration is rewarding employees with gift certificates of
“nomitllal value,” for such uses as restaurant meals, book stores, and department
stores.

' You have not explained your use of the phrase “nominal value” nor provided a maximum value for the
proposed awards. We note that the phrase “nominal value” has no precise definition. We will assume that the
proposed program would invelve awards of less than $200 in value. (This is not to imply that the figure of $200
has particular legal significance for purposes of the Public Integrity Laws.)
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In keeping with the concept that an ethics advisory opinion is necessarily
limited to the facts presented, my advice is predicated on the facts that I have been
provided. We do not conduct an independent inquiry into the facts. Further, we can
only issue advice as to future conduct. Accordingly, this Advice does not address
anything that may have occurred in the past. You are advised that, although previous
opinions of this office that interpret statutes are guidance to how this office will likely
interpret the same provision in the future, previous opinions do not govern the
application of the law to different facts. Ethics opinions are particularly fact-specific,
and any official or employee wishing to be assured that his or her conduct falls within
the permissible scope of the ethics laws is well-advised to seek and rely only on an
opinion issued as to his or her specific situation, prior to acting. In that regard, to the
extent that this opinion states general principles, and there are particular fact situations
that you may be concerned about, you are encouraged to contact us for specific advice
on the application of the ethics laws to those particular facts.

You are advised that a properly-designed program as discussed below would
raise no issues under the Public Integrity Laws.

What is a gift?

A threshold question that is presented by your query is how to characterize, for
purposes of the ethics laws, a gift certificate provided by OHCD to an employee under
such an incentive program. If the gift certificate is part of the compensation provided
by law for the employee’s City work, it is clearly permissible and not a gift. However,
if it is a gift, even from a superior, it may tend to tempt the recipient to be influenced
in official actions to favor the views or interests of the gift-giver, rather than acting
objectively in the best interests of the City. In such a case, ethics laws prohibiting
certain gifts might apply.

At the suggestion of this office, you had sought an opinion from the Law
Department as to whether the proposed incentive program would constitute *“additional
compensation for extra services” and thus raise an issue under Section 8-107 of the
Charter. You have forwarded .the opinion of Senior Attorney Martha Johnston of
November 2, 2010, concluding as follows:

While the OHCD proposed Employee Recognition Program may not be
the type of “extra compensation™ at which Charter Section 8-107 was
originally aimed, that section, as discussed above, has been interpreted as
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prohibiting any type of “extra compensation” to certain select employees
that is not part of the pay plan. The proposed program would be
potentially applicable to all of your employees, but only if they perform
particularly outstanding work meriting special recognition. It is my
opinion that such a program, with clearly established guidelines for
achieving the “recognition,” would not violate Section 8-107 of the
Charter, if it is approved in advance of its implementation by the
Administrative Board and certified to the City Controller in accordance
with the proviso of the Section. Compliance with that procedure will
ensure that the program, while providing for recognition of extraordinary
service, is part of the employees’ regular compensation, and is not an
“extra” payment prohibited by Section 8-107.

Opinion of November 2, 2010, at 2. Whether similar reasoning applies to specific gift
provisions of the Public Integrity Laws requires analysis of the individual provisions.

Home Rule Charter--Gratuities

Charter Section 10-105 reads as follows:

§ 10-105. Gratuities.

No officer or employee of the City and no officer or employee
whose salary or other compensation is paid out of the City Treasury shall
solicit or accept any compensation or gratuity in the form of money or
otherwise for any act or omission in the course of his public work.
Provided, however, that the head of any department, board or
commission of the City or other agency receiving appropriations from
the City Treasury may permit an employee to receive a reward publicly
offered and paid, for the accomplishment of a particular task.

The Annotation to this provision reads as follows:

Public officers and employees are compensated with public funds to
perform the task for which they were elected, appointed or employed.
Their holding office or employment presupposes their faithful discharge
of all their duties without more. An exception is recognized and
permitted in instances of a special reward authorized by the head of an
agency for special accomplishments, such as the apprehension of a
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criminal, acts of particular courage and bravery, the devising of new
methods or inventions to effect economies in the expenditure of City
funds, and the like. Otherwise, however, no public official or employee
should do that which he ought to do or not do that which he is not
supposed to do because of the inducement of receiving directly or
indirectly any benefit in addition to that which is the lawful incident of
his position. The solicitation or acceptance of any such benefit by any
City officer or employee of the executive or legislative branch or by any
County or other governmental employee whose compensation is paid
from the City Treasury is prohibited.

The question then occurs whether the proposed employee recognition program fits the
exception for a “special reward authorized by the head of an agency for special
accomplishments, such as the apprehension of a criminal, acts of particular courage
and bravery, the devising of new methods or inventions to effect economies in the
expenditure of City funds, and the like.” Clearly, the concept of this exception is that
any such reward must be announced in advance and involve clearly-established
criteria, to avoid the possibility that a supervisor may show favoritism by making an
award on a pretext. Accordingly, you are advised that if the proposed program is
implemented as suggested in the above-referenced Law Department opinion: approved
in advance and involving clearly established guidelines for achieving the
“recognition,” which guidelines are announced in advance of any awards, no issues
would be presented under Charter Section 10-105.

Philadelphia Code — Gifts

Section 20-604 of the Code provides:

§ 20-604. Gifts, Loans and Favors to City Personnel.

- (1) No member of Council or other City officer or employee,
shall solicit, accept or receive any gift, loan, gratuity, favor or service of
substantial economic value that might reasonably be expected to
influence one in his position in the discharge of his official duties, from
any person, firm, corporation or other business or professional
organization.

() No person, firm, corporation or other business or
professional organization shall offer, make or render any gift, loan,
gratuity, favor or service of substantial economic value to any member
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of Council or other City officer or employee which might reasonably be
expected to influence such officer or employee in the discharge of his

official duties.

Code Section 20-601(8) defines “gift” as “A payment, subscription, advance,
forbearance, rendering or deposit of money, services or anything of value, unless
consideration of equal or greater value is received.” In light of the Law Department’s
advice that any award under the proposed program would be “part of the employees’
regular compensation,” you are advised that no such award would be a “gift.”
Accordingly, there: would be no issue under Code Section 20-604. Compare
Nonpublic Advice of Counsel No. GC-2010-510 for other issues under Section 20-
604.

State Ethics Act

The gifts provisions of the State Ethics Act, 65 Pa.C.S.A. Sect. 1103(b) and (c)
basically prohibit bribes. That is, there must be an understanding that the public
employee” receiving the gift would be influenced by the gift in exercising his or her
official action or judgment. This does not appear to be an issue from the facts you
provide.

Accordingly, you are advised that there is no issue under Section 1103(b), (¢) of
the State Ethics Act, under the facts as you have presented them.

Nevertheless, the State FEthics Commission is the ultimate arbiter of
interpretations of the Act. Please note that the Act provides that: “A public official of
a political subdivision who acts in good faith reliance on a written, nonconfidential
opinion of the solicitor of the political subdivision . . . shall not be subject to the
penalties provided for in [certain provisions of the Act].” 65 Pa.C.S. §1109%(g). See
Charter §4-1100 (giving Law Department concurrent jurisdiction with the Board
regarding ethics matters under State law). Since the Board of Ethics is not “the
solicitor” of the City, requestors have the option to obtain an opinion from the Law
Department-as to the application of the State Ethics Act. Any such request, to receive
the protection, could not be confidential, and will only protect the subject from the
criminal penalties in subsections 1109(a) and (b) and from treble damages under

? In light of the conclusion that the there is no issue under Section 1‘103(b), it is not necessary to
address the question of which OHCD employees would be “public employees” as defined in the Act,
and thus subject to the provisions of the Act.
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subsection 1109(c) of the Act. (A violation of the Ethics Act can still be found, and
restitution can still be ordered.)

Mavor’s Executive Order No. 002-04

Mayor’s Executive Order No. 002-04 also restricts gifts to employees in the
Administrative and Executive Branch of government, but interpretation and
enforcement of Executive Orders is in the jurisdiction of the Mayor’s Office, not the
Board of Ethics. You are advised to consult the City’s Chief Integrity Officer for an
interpretation of the Executive Order.

Conclusion

You have requested public advice on whether there are any issues under the
Public Integrity Laws regarding a proposed Employee Recognition Program, which
would reward employees with gift certificates of “nominal value,” for such uses as
restaurant meals, book stores, and department stores

Based on the facts that you have provided, you are advised as to the following:

1. Provided that the proposed incentive program is implemented as suggested in the
Law Department opinion referenced herein, approved in advance and involving clearly
established guidelines for achieving the “recognition,” which guidelines are announced
in advance of any awards, no issues would be presented under Charter Section 10-105.

2. Similarly no such award would be a “gift” as defined in the City Code.
Accordingly, there would be no issue under Code Section 20-604.

3. There is no issue under Section 1103(b), (c) of the State Ethics Act, under the facts
as you have presented them.

4, Remember that for any issues under the State Ethics Act, the guidance in this
Advice does not bind the State Ethics Commission, and you may wish to seek the
advice of the Commission or a nonconfidential opinion from the Law Department.

5. This Advice is limited to the Public Integrity Laws under the jurisdiction of the
Board of FEthics. Specifically not addressed is Mayor’s Executive Order No. 002-04.
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You may wish to refer to the Chief Integrity Officer for interpretation of the Executive
Order.

If you have any additional facts to provide, we will be happy to consider if they
change any of the conclusions in this opinion. Since you have requested public advice
from the Board of Ethics, we will make this letter public as required by Code Section
20-606(1)(d)(iii).

Sincerely yours,

Evan Meyer
General Counsel

cc: Richard Glazer, Esq., Chair
J. Shane Creamer, Jr., Esq., Executive Director



