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Nonpublic Advice of Counsel GC-2010-516

October 4, 2010

Re: Addendum to Nonpublic Advice of Counsel GC-2010-515

The City employee who was the subject of Nonpublic Advice of Counsel GC-
2010-515 requested a nonpublic advisory advising on how the post-employment rules
apply to additional facts that the employee provided.

In his request for an additional advisory, he advised as follows:

He described his technical work for his City department. He advised
that the department decided to let a contract to provide additional
deliverables.  The requestor advised that he had been involved in
developing the specifications for the contract and contacted a number of
potential bidders.

The contract went out for bid as a competitive requirements contract
using small purchase order through the Procurement Department. The
bid winner subcontracted certain technical work to Firm X. The
requestor advised that Firm X created and issued formal functional
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requirements documents at the Department’s request. All of the formal
documents created by Firm X have a Copyright of Firm X statement.

In keeping with the concept that an ethics advisory opinion is necessarily
limited to the facts presented, this Advice is predicated on the facts that we have been
provided. We do not conduct an independent inquiry into the facts. Although
previous opinions of this office that interpret statutes are guidance to how this office
will likely interpret the same provision in the future, previous opinions do not govern
the application of the law to different facts. FEthics opinions are particularly fact-
specific, and any official or employee wishing to be assured that his or her conduct
falls within the permissible scope of the ethics laws is well-advised to seek and rely
only on an opinion issued as to his or her specific situation, prior to acting. In that
regard, to the extent that this opinion states general principles, and there are particular
fact situations that the requestor may be concerned about, he was encouraged to
contact us for specific advice on the application of the ethics laws to those particular
facts.

This request for additional advice impacts chiefly on two provisions discussed
in Nonpublic Advice of Counsel GC-2010-515, both in the Philadelphia Code.

Permanent Limitation On Assistance With Particular Matters—City Code

As noted in Nonpublic Advice of Counsel GC-2010-515, Section 20-603(1) of
the City Ethics Code states:

No person who has served for compensation as a member of Council,
City officer or employee shall assist, at any time subsequent to his City
service or employment, another person, with or without compensation, in
any transaction involving the City in which he at any time participated
during his City service or employment.

It appeared that the requestor wished to have further explanation of the following
portion of the prior Advice:

Thus, if during the requestor’s service with his City department, he took
official action on any particular transaction concerning which a future
employer should contact the City at any time henceforth, he may not
assist that future employer in the matter relating to that transaction. On
the other hand, we interpret “matter” to mean only the particular issue or
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issues on which decisions were made by the City with the requestor’s
involvement, not every issue related to that project that may arise after
he separates from City service.

For example, if once the requestor has separated from the City
and is employed by the entity, a question should arise that would
present an opportunity to assist the entity with further understanding of
the work that he did previously as a City employee, he may not provide
that assistance to the entity. However, if a contract were to be awarded
to the entity, Section 20-603(1) would not prohibit his doing any work
at all under that contract, so long as his work did not involve assistance
with his previous work for the City.

Similar advice appears in nearly every prior post-employment advisory issued by the
Board. In Nonpublic Advice of Counsel GC-2010-514, we advised a City employee
who planned to seek employment with a nonprofit with a contract with the City, where
the employee had worked on the RFP related to that contract. In the discussion of
Code Section 20-613, we advised as follows:

Thus, if during the requestor’s City service, she took official action on
any particular transaction concerning which a future employer should
contact the City at any time henceforth, she may not assist that future
employer in the matter relating to that transaction. On the other hand,
we interpret “matter” to mean only the particular issue or issues on
which decisions were made by the City with the requestor’s
involvement, not every issue related to that project that may arise after
she separates from City service.

For example, the requestor advised that she had worked on an
REP for the City, related to the nonprofit’s contract with the City. If the
nonprofit were to hire her, and once she was employed by the nonprofit,
a question should arise that would present an opportunity to assist the
new employer with further understanding of the work that the requestor
did previously as a City employee in developing the RFP and related
tasks, she may not provide that assistance to the new employer.
However, if a contract were to be awarded to the nonprofit, Section 20-
603(1) would not prohibit her doing any work at all under that contract,
so long as her work did not involve assistance with her previous work
for her City department.
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Nonpublic Advice of Counsel GC-2010-514, page 11. See also Nonpublic Advice of
Counsel GC-2010-513, page 11; Nonpublic Advice of Counsel GC-2009-513, page 9;
Nonpublic Advice of Counsel GC-2008-509, pages 5-6; Advice of Counsel GC-2008-
513 (Lienert), page 7; and Advice of Counsel GC-2008-520 (Phillis), page 6. This
language 1s nearly identical to the advice provided in Nonpublic Advice of Counsel
GC-2010-515, also quoted above.

As the quotation from Nonpublic Advice of Counsel GC-2010-514 immediately
above demonstrates, the purpose of the additional explanation is to assure the
requestor that, just because she worked on developing the RIP for a City contract with
a vendor, Section 20-603 does not prohibit her from being later employed by that
vendor and doing substantive work under that City contract, so long as she is not
assisting the vendor with specific issues relating to the work she did developing the
RIP (and in most cases, once a contract is awarded, there are no more issues regarding
the RFP). For example, a City social worker might advise the City on suggested
criteria for a social services provider contract, and later be hired by the vendor to
provide those social services to clients. Section 20-603 does not prohibit doing
substantive work that is unrelated to the work the person did for the City related to that
contract, as that would not be to “assist . . .another person . . . in any transaction
involving the City in which he at any time participated during his City service.”

In contrast, under the facts that have been provided to us, the requestor did
substantive work developing the business analysis and functional requirements for the
work product that was further developed and now apparently owned by Firm X. The
development of that product is the transaction. I note that Code Section 20-601(4)
defines “transactions involving the City” as follows:

Transactions Involving the City. Any proceeding, application,
submission, request for a ruling, or other determination, contract, lease,
claim, case, award, decision, decree, judgment or legislation including
ordinances and resolutions or other particular matter which the member
of City Council, City officer or employee in question believes, or has
reason to believe (a) is or will be the subject of City action; or (b) is one
to which the City is or will be a party; or {(c) is one in which the City has
a direct proprietary interest. This shall not include routine applications
or requests for routine information or other matters which are of a
ministerial nature and do not require the exercise of discretion on the
part of any member of City Council, City officer or employee.
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This is a very broad definition. Clearly, a matter involving the development of an
product on which the City owns the copyright (as the requester stated in his initial
request letter) is one in which the City has a direct propriety interest. Accordingly, the
requestor participated in that transaction, and Code Section 20-603 prohibits him from
ever assisting anyone, including Firm X, in that transaction. However, the transaction
is only “involving the City” if the City is still involved. Thus, Section 20-603 would
not prohibit the requestor from assisting Firm X or another entity from developing a
product to market to other municipalities or other entities, so long as the City of
Philadelphia had no interest in the transaction.

Two Year Limitation On Financial Interests—City Code

In Nonpublic Advice of Counsel GC-2010-515 the requestor was advised that
Section 20-607(c) of the Code prohibits a City employee for two years after leaving
City employ from acquiring a financial interest in official decisions he made while in’
City employ. We advised: “Thus, if you had, for example, been officially involved in
awarding, renewing, amending, or administering a City contract with the outside
entity, you could not for two years be employed by and receive any compensation
from that entity, if such compensation was derived from revenue received under that
[City department] action affecting the contract.” However, the requestor advised in his
initial request letter that he “would insure that [his] financial interest in the entity
would be independent of the entity’s agreement with the City of Philadelphia.” If
those supplied facts are still true regarding any compensation he would receive from
Firm X upon being employed by that entity, there should be no issue under Code
Section 20-607(c).

Other Law Not Addressed

This Advice of Counsel addresses only the provisions of the Public Integrity
Laws that are within the jurisdiction of the Philadelphia Board of Ethics, as defined in
Section 4-1100 of the Home Rule Charter. Specifically not addressed is any law
pertaining to copyrights, patents, royalties, or other intellectual property issues.

Summary

In summary, based on the facts that the requestor provided to us, he was
advised as to the following conclusions:
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(1) Nothing in this Advice supersedes any advice provided in Nonpublic
Advice of Counsel GC-2010-515, and this Advice incorporates the advice provided
therein.

(2)  Under the City Code, the requestor may never in the future assist
anyone, such as a future employer or one of its clients, in a transaction involving the
City on a particular issue or issues on which decisions were made by his City
department with his involvement. The particular issue includes development of the
product referred to in the initial request, but the Code provision would only prohibit
assistance with a matter if the City continues to have an interest in the matter.

(3)  Under the City Code, the requestor may not for two years after he leaves
the employ of the City acquire a financial interest in any official decision he made
while in City employ. Thus, if the requestor is employed by Firm X, he may not be
paid out of revenues realized from Firm X’s contract with the City.

The requestor was advised that, if he has any additional facts to provide, we
will be happy to consider if they change any of the conclusions in this opinion. Please
also note the option of requesting advice of the State Ethics Commission or the City
Solicitor (as to the State Act only), as discussed in Nonpublic Advice of Counsel GC-
2010-515. Since the requestor requested nonpublic advice from the Board of Ethics,
we will not make the original letter public, but are required to make public this revised
version, edited to conceal the requestor’s identity, as required by Code Section 20-
606( 1 )}(d)(iii).

Evan Meyer
General Counsel

cc: Richard Glazer, Esq., Chair
J. Shane Creamer, Jr., Esq., Executive Director



