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Arthur C. Evans, Jr., Ph.D., Director
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Mental Retardation Services

1101 Market Street, 7 Floor

Philadelphia, PA 19107-2907

Re: Trip Funded by Foundation Grant / Gift

Dear Dr. Evans:

You have asked to be advised as to whether any ethics issues would arise if
you agreed to participate in a foreign exchange program funded by a local
foundation.

You have forwarded to us a letter of invitation from Israel Elwyn, a non-
profit corporation based in Jerusalem. The letter states that the Samuel P. Mandell
Foundation, an organization based in Philadelphia, funds a professional exchange
between the United States and Israel. The foundation has made a grant to the
American Friends of Israel Elwyn to support an exchange, in which two
professionals from Israel would come to the U.S. to learn about our models for
disability services and services. In the same year, two professionals from the U.S.
would travel to Israel to do the same. The letter adds that the foundation grant
would pay you, as a participant in the fellowship, up to $2450 for the trip, which
usually lasts about six days.
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The letter states that participants would only be reimbursed for their actual
costs, and that the $2450 can usually cover all expenses, since Israel Elwyn, as the
Israeli host, will provide some meals and local travel.

Separately, you have advised as follows: “I will do this on my own time
and no city resources will be involved. The costs will be covered by the Mandell
Foundation and myself. The Foundation is not affiliated with any provider or
organization that we fund.”

Threshold Issue

An issue that must first be addressed is how to characterize your receipt of
this trip, funded by the Mandell Foundation. I conclude that it is not outside
employment, since there is an exchange, and moreover, it appears that the person
who is likely to benefit most from your visit to Israel is yourself, since you will be
there to learn about their systems. It is an exchange, funded by the third party.
Accordingly, it appears that a gift analysis is most appropriate (I will also discuss
the honorarium provision under the State Act, which is related).1

There are a number of provisions in the Public Integrity Laws that address

gifts. The following analysis follows principles discussed in Nonpublic Formal
Opinion No. 2009-001.

The Home Rule Charter

The Home Rule Charter, in Section 10-105, prohibits gratuities, “in the
form of money or otherwise for any act or omission in the course of [the
employee's] public work.” In other words, a reward or tip in gratitude for
something that official/employee did as part of his/her City job, for which their
salary should have been the only compensation. There is no indication in your
facts that either the Mandell Foundation or Israel Elwyn is providing anything “for

' There is a substantial question whether an international exchange—where both governments
(Philadelphia and the State of Israel or selected city in Israel) each benefit from the associated
visit from professionals of the other—is a gift at all, rather than a reciprocal agreement for mutual
consideration.

? Nonpublic Formal Opinion No. 2009-001 may be found on the website of the Ethics Board at
http://www.phila.gov/ethicsboard/pdfs/Formal_Opinion_2009001.pdf.
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any act or omission” by you as a City official, so there is no issue under Section
10-105.

Philadelphia Code

Section 20-604 of the Code provides:

§ 20-604. Gifts, Loans and Favors to City Personnel.

(1) No member of Council or other City officer or
employee, shall solicit, accept or receive any gift, loan, gratuity,
favor or service of substantial economic value that might reasonably
be expected to influence one in his position in the discharge of his
official duties, from any person, firm, corporation or other business
or professional organization.

(2) No person, firm, corporation or other business or
professional organization shall offer, make or render any gift, loan,
gratuity, favor or service of substantial economic value to any
member of Council or other City officer or employee which might
reasonably be expected to influence such officer or employee in the
discharge of his official duties.

Assuming that there is a gift, and from a source that fits the description (“person,
firm, corporation or other business or professional organization™), this is
essentially a two-part analysis: (1) is the gift “of substantial economic value”; and
(2) is the status of the source and the responsibilities of the recipient such that the
gift “might reasonably be expected to influence” the recipient in the performance
of his/her official duties?

Even if the exchange is a gift “of substantial economic value” to you, I
conclude that it is not a gift which might reasonably be expected to influence you
in the discharge of your official duties. You have advised that the Mandell
Foundation is not affiliated with any provider or organization that is funded by
your office. Nor have you identified any way in which your office might take
action that might affect the Mandell Foundation, Israel Elwyn, the American
Friends of Israel Elwyn, or the State of Israel. Accordingly, you are advised that
acceptance of reimbursement for the travel expenses under this grant would not
violate Code Section 20604,
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State Ethics Act

The gifts provisions of the State Ethics Act, 65 Pa.C.S.A. Sect. 1103(b) and
(c) basically prohibit bribes. That is, there must be an understanding that the
official receiving the gift would be influenced by the gift. This does not appear to
be an issue from the facts you provide.

Section 1103(d) of the Act provides that “No public official or public
employee shall accept an honorarium.” The term “honorarium” is defined in
Section 1102 of the Act as follows: “Payment made in recognition of published
works, appearances, speeches and presentations and which is not intended as
consideration for the value of such services which are nonpublic occupational or
professional in nature. The term does not include tokens presented or provided
which are of de minimis economic impact.”

I interpret the Act’s definition of “honorarium” to mean two things: (1)
public employees may not receive payment when they are invited to appear and
talk about subjects related to their work because of their official identities; and (2)
public employees may not receive payment for other services that is out of
proportion to the market value of such services. The presumption is that when
public employees are paid to talk about their work (since it is part of their job to
explain their work to the public) or are paid an excessive amount for doing
something, the payment may represent a “corrupt bargain” to purchase the
employee’s influence.

However, you are not being paid to talk about your work. Indeed, if
anything, you are being “paid” (if that is the correct characterization for this
reimbursement of travel expenses) to listen to Israeli officials talk about their
work.

Accordingly, you are advised that there is no issue under Section 1103(b),
(c), or (d) of the State Ethics Act, under the facts as you have presented them.

Nevertheless, you are advised that the State Ethics Commission is the
definitive authority on the State Ethics Act. Our advice on the Act is guidance
only and does not provide protection from possible enforcement action by the
State Ethics Commission. To those who rely in good faith on advice from the
Commission itself, the State Act provides a complete defense in any enforcement
action by the Commission and evidence of good faith conduct in other criminal or
civil proceedings. 65 Pa.C.S. § 1107(10), (11). Upon request, advice from the
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State Ethics Commission can be redacted to protect the identities of those
involved. The State Act also provides certain protection from penalties for those
who rely on a non-confidential Solicitor’s opinion. The Act provides that: “A
public official of a political subdivision who acts in good faith reliance on a
written, nonconfidential opinion of the solicitor of the political subdivision . . .
shall not be subject to the penalties provided for in [certain provisions of the
Act].” 65 Pa.C.S. §1109(g). See Charter §4-1100 (giving Law Department
concurrent jurisdiction with the Board regarding ethics matters under State law).

Since the Board of Ethics is not “the solicitor” of the City, requestors have the
option to obtain an opinion from the Law Department as to the application of the
State Ethics Act, including whether the requestor is a “public employee” subject to
the Act. Any such request, to receive the protection, could not be confidential, and
will only protect the subject from the criminal penalties in subsections 1109(a) and
(b) and from treble damages under subsection 1109(c) of the Act. (A violation of
the Ethics Act can still be found, and restitution can still be ordered.)

For these reasons, you may choose to seek advice about the State Ethics
Act directly from the State Ethics Commission or from the Law Department.

Executive Order No. 002-04

Executive Order No. 002-04 prohibits gifts of any kind from various
sources to any officer or employee in the Administrative and Executive Branch.

Nevertheless, an Executive Order is not one of the Public Integrity Laws
under our jurisdiction, but a directive from the Mayor to those under his authority.
Accordingly, interpretation is up to the Mayor. It is my understanding that the
Mayor has delegated such matters to the Chief Integrity Officer, Joan Markman.
Since your request email was also addressed to Ms. Markman, I presume that you
will be advised by Ms. Markman as to whether the Mandell Foundation is a
prohibited “source” and also as to whether this exchange would be considered to
be a “gift” under the Executive Order, whether it might be accepted under the “gift
to the City” exception, or whether some other exception applies.

Conclusion

Under the Public Integrity Laws within the jurisdiction of the Board of
Ethics, you are advised that there is no prohibition against your participating in the
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international exchange funded by the Mandell Foundation, under the terms as
described by you. It is my understanding that you have asked Chief Integrity
Officer Joan Markman for advice on interpretation of Executive Order No. 02-
004. You may wish to consult with the State Ethics Commission for a definitive
ruling on the State Ethics Act.

If you have any additional facts to provide, we will be happy to consider if
they change any of the conclusions in this Advice. Since you have not requested
nonpublic advice from the Board of Ethics, we will make this letter public, as
required by Code Section 20-606(1)(d)(iii).

Sincerely yours,

Lol ///%,_\
Evan Meyer
General Counsel

cc: Richard Glazer, Esq., Chair
J. Shane Creamer, Jr., Esq., Executive Director



