
Memo: City Employees as Foster Parents 
 
City of Philadelphia 
Law Department   
To:   Alba E. Martinez, Commissioner, Department of Human Services  
From:   Nelson A. Diaz, City Solicitor  
Subject:   City Employees as Foster Parents  
 
You have asked for an opinion to determine if City employees may serve as foster care 
parents for children placed by The City of Philadelphia Department of Human Services 
(“DHS”). It is my opinion that City employees may serve as foster parents for children, in 
the same capacity as other citizens who apply through Foster Family Care Agencies 
(“FFCAs”). 
 
Section 10-102 of the Philadelphia Home Rule Charter (“Charter”) precludes city officers 
and employees from improperly benefiting from their employment status with the City. 
As stated in the various sections and annotations in Article X, the purpose and intent of 
the prohibitions is to preclude unethical conduct intended to benefit the employee, or 
actions where employees solicit or look for personal profit or gain related to City 
contracts. See generally Section 10-100, Annotation, Purposes 1–3. The purpose of these 
prohibitions, including Section 10-102, is to prevent an employee from using his City 
employment status and/or authority for personal gain, reward, or advantage. This is not 
the case in foster care placements. 
 
In 1920, the City of Philadelphia created a bureau within the Department of Public 
Welfare to care for dependent children who were wards of the city. The city ordinances, 
state statutes, and federal laws have expanded and defined the functions of what is now 
DHS. DHS is the City agency charged with the public mandate of providing child welfare 
services to families. 
 
On November 19, 1997, the Adoption and Safe Families Act (“ASFA”), 42 U.S.C.S. 
§1305 et seq., was signed into law, amending Title IV-B and IV-E of the Social Security 
Act. ASFA established that the safety of children is the “paramount concern that must 
guide all child welfare services”. The law also gave renewed impetus to dismantle the 
barriers that existed between children waiting in foster care and establishing a permanent 
home. 
 
The General Assembly of the Commonwealth of Pennsylvania passed amendments in 
1998 to bring state law into compliance with ASFA. Furthermore, the purpose of the 
Juvenile Act, 42 Pa.C.S.A. § 6301 et seq., was redefined “to preserve the unity of the 
family whenever possible or to provide another alternative permanent family when the 
unity of the family cannot be maintained.” 
 
Today there are roughly 7,800 children in out-of-home care out of approximately 23,000 
children receiving services from DHS. For children entering placement, the initial goal is 
to provide placement in a safe setting that is the least restrictive and the most appropriate 



for the child. DHS seeks placement of a child outside the home only as a service of last 
resort. DHS Children and Youth Division Policy Manual, Section 5200. 
 
Foster care is a "child welfare service which provides substitute family care for a planned 
period for a child when his own family cannot care for him for a temporary or extended 
period, and when adoption is neither desirable or possible . . ." Chester County Children 
and Youth Services v. Cunningham, 540 Pa. 258, 265, 656 A.2d 1346, 1350 (1995) 
(quoting Smith v. OFFER, 431 U.S. 816 (1977)). In addition, the foster care relationship 
may also lead to permanent adoption by the caregivers, which increases the pool of 
possible adoptive parents. 
 
Foster care is defined and governed by state and federal statutes together with their 
regulations. The foster care system in Philadelphia involves multiple parties, including 
the Commonwealth Department of Public Welfare, DHS as the county children and youth 
social services agency, and independent FFCAs, which are non-governmental entities. 
These FFCAs locate, evaluate and monitor foster families that provide direct care for the 
foster children receiving care. See 55 Pa. Code § 3700.1 et seq.  
 
DHS policy, in keeping with state and federal regulations, require that all placement 
decisions be guided by the child’s best interests, including the child’s physical and 
psychological well being. Thus, an important public policy exists to support and 
encourage the provision of foster care services to the City’s children. This policy has 
been codified under both state and federal law. See 55 Pa. Code § 3130.1 et seq.; 55 Pa. 
Code § 3140.1 et seq.; 55 Pa. Code § 3680.1 et seq.; 55 Pa. Code § 3700.1 et seq.; 42 
U.S.C.A. § 675 et seq.; 42 C.F.R. §1355.50 et seq.; 42 C.F.R. §1356.21 et seq. 
 
With very few exceptions, DHS operates foster care programs through contractual 
relationships with FFCAs. Both FFCAs and individuals providing such care are regulated 
by state law. The Act states: 
 
The goal of this chapter is to reduce risk to children in placement; to protect their health, 
safety and human rights; to establish minimum requirements for the operation of a foster 
family agency; and to establish minimum requirements to be applied by foster family 
care agencies when approving and supervising foster families. 
 
55 Pa. Code §3700.2 
 
The regulations encompass an extensive scope of issues, from the number of children 
allowed in a foster family home (§ 3700.31), to child discipline policies (§ 3700.36), to 
foster family residence requirements (§ 3700.66).  
 
Foster care parents are eligible to receive reimbursement to cover the costs of the care, a 
“nonentitlement benefit.” 55 Pa. Code § 3140.1. Reimbursement is provided by DHS 
from a combination of federal, state and local funds. The breakdown of funds is 
approximately 50% federal, 40% state, and 10% City. Foster care funding is also 
governed by Title IV-E of the Social Security Act, 42 U.S.C.A § 670 et seq., and state 



statutes and regulations. See 62 P.S. § 701 et seq.; 55 Pa. Code § 3140.1(3) et seq., § 
3170 et seq., and § 3680 et seq. The federal and state statutes provide the broad 
parameters for foster care funding, and more importantly, the Pennsylvania Code 
provides a comprehensive set of regulations governing the disbursement of funds. Foster 
parents are eligible to receive reimbursement that covers the “allowable costs” of 
providing the foster child with food, clothing, shelter, child care, personal incidentals, 
reasonable travel costs for the child to visit his or her family, and school supplies. See 55 
Pa. Code § 3140.131; 42 U.S.C.A. § 675(4)(A).  
 
This reimbursement is provided on behalf of the child for his or her benefit, not for the 
benefit of the foster parent. 45 C.F.R. 1355.20(a). The payments are meant to cover the 
costs associated with foster care, not as payment to the parent for the foster care service. 
42 U.S.C.A. § 675 (4)(A). 
 
Where a City employee, as an individual, enters into a personal services contract with the 
City a clear violation of Section 10-102 occurs. See, e.g., Opinion No. 95-16 and Opinion 
No. 95-17, 1994-1996 City Solicitor’s Opinions at 130-137. This general proposition 
remains unchanged by the instant opinion. However, such a violation does not occur 
where a City employee serves as a foster care parent.  
 
Most importantly, there is no privity of contract between DHS and the City employees 
that provide the direct foster care to the children. Instead, there is a system codified by 
statutes and regulations, with funds from the state and federal governments allocated to 
DHS for utilization and disbursement. DHS contracts with appropriate FFCAs that locate, 
evaluate, and monitor foster families that provide direct care. The FFCA enters into 
agreements with the foster family, and regulates the tripartite relationship between the 
agency, the foster family, and the child, consistent with the myriad of governmental 
regulations and protections.  
 
Second, the foster care placement reimbursement payment is designated for specific costs 
associated with the care of the child, rather than as a payment to the family for providing 
the foster care service. The reimbursement, which is best characterized as a partial 
reimbursement of child related expenses, inures to the child not the foster parent.  
 
Thus, the precise question under consideration is whether a City employee caring for a 
foster child placed by DHS through a Foster Family Care Agency has an interest in a 
contract for services with the City, the answer is -- no. The unique and special nature of 
the relationship among the parties involved in the provision of foster care to children, 
while complicated, extensively regulated, and involving financial interests and monies, 
simply does not constitute an interest in a City service contract under Section 10-102 of 
the Charter. 
 
The City Solicitor’s opinion of January 4, 1999, regarding City employees’ receipt of 
adoption assistance grants administered by DHS is similar to the question raised of foster 
care reimbursement. (See copy attached). The opinion concluded that an Adoption 
Assistance Agreement is not a contract for the supplying of services to the City, since the 



parents do not agree to provide any particular service to the City or to the adopted child 
in return for receiving adoption assistance. The Solicitor’s opinion held that adoption 
assistance is a grant, rather than a purchase of services, and thus Section 10-102 of the 
Charter was not implicated. Here, the foster care reimbursement, while not a grant, is in 
the nature of a grant for reimbursement of costs incurred by the foster parent for the care 
and maintenance of their foster child. 
 
This opinion also stated that “Both the state and City ethics laws prohibit City employees 
from having a financial interest in their official actions [citations omitted].” The opinion 
also properly suggests how to avoid ethical concerns related to financial interests: 
“Therefore, City employees who are in a position to take or recommend action 
concerning adoption assistance [or in this instance foster care maintenance benefits] 
should not apply for such assistance unless they disclose their interest in the matter and 
disqualify themselves from any official action in the manner required by §20-608 of the 
Code.” However, that is not what is involved in the process of foster care programs at 
DHS. 
 
In my opinion, the harm or danger which Section 10-102 is intended to prevent does not 
arise where a City employee receives a foster care maintenance benefit on behalf of the 
child in his or her care. The benefit is not provided as a result of the foster parent’s status 
as a City employee or the exercise of any power or authority of his employment. 
Moreover, this view supports the important public policy to encourage foster care for 
Philadelphia’s children, without any denigration to the prohibitions of the Charter, or 
placing City employees on a different footing than other citizens of Philadelphia. 
 
If you would like, my office will be happy to work with you and appropriate DHS staff to 
help develop policy and procedures to facilitate the inclusion of City employees in the 
pool of potential foster parents. 
 
Attachment: 
 
cc: Honorable John F. Street, Mayor  
Estelle B. Richman, Managing Director 
Joyce Wilkerson, Chief of Staff  
 
The opinion also properly suggests how to avoid ethical concerns related to financial 
interests: “Therefore, City employees who are in a position to take or recommend action 
concerning adoption assistance [or in this instance foster care maintenance benefits] 
should not apply for such assistance unless they disclose their interest in the matter and 
disqualify themselves from any official action in the manner required by §20-608 of the 
Code.” 
 


